c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Action och äventyr
 Akvarell av Vania Hermansson


Böckerna presenteras med omslag och baksidestext

 

 


Peter Aughton
En legendarisk seglats

Historiska media, 2001

Kapten James Cooks första resa med fartyget Endeavour har blivit en milstolpe bland upptäcktsresor. Officiellt var färden en vetenskaplig expedition i syfte att studera planeten Venus förflyttning men målet var ett helt annat: att finna den ännu inte erövrade kontinenten Terra Australis.


Berättelsen ont Eudeavours seglats återges här i sin dramatiska helhet. Under den tre år länga resan styrde besättningen sitt skepp genom korallrev och okända vatten där ingen tidigare seglat. De upptäckte inte bara nya landområden utan även dess invånare - resan medförde möten med kärleksfulla tahitier, krigiska maorier och skygga aboriginer. Manskapet blev de första västerlänningarna som fick se en australiensisk boomerang och den exotiska kängurun.

Peter Aughton låter oss stifta bekantskap med ett rikt persongalleri, från den tystlåtne kapten Cook till expeditionens utvalda deltagare som Linnelärjungen Daniel Solander. Författarens livfulla skildring gör att man känner sig som en i besättningen ute på Stilla havets oupptäckta farvatten.

 


Richard Bachman
Väktarna

Bra Böcker, 1999

"En Stephen King utan samvete" - så har Richard Bachman beskrivits. Här får vi ytterligare en kuslig berättelse av hans hand, den postuma Väktarna, en omskakande skildring av några kvarter i en förort där invånarna utsätts för en näst intill ofattbar terror.


Det är en sommareftermiddag i Wentworth, Ohio, och på Poplar Street synes allt vara normalt. Tidningsbudet går sin runda; barnen Carver gnabbas vid butiken på hörnan; en frisbee far iväg över Reeds gräsmatta; Gary Soderson tänder grillen på husets baksida.

Det enda som inte riktigt passar in i bilden är den röda skåpbil som sakta tar sig uppför backen. Strax skall den öka farten - och slakten kan börja. Ett idylliskt område i en liten välmående amerikansk förort kommer att snärjas i våldets garn. Illdådens centrum blir ett till synes fridsamt, mörkt hus som lyses upp inifrån av en flimrande teveskärm. Därinne har ingenting varit normalt på länge. I huset befinner sig Audrey Wyler och det autistiska syskonbarn hon har hand om, åttaårige Seth Garin. Mellan dem pågår en uppgörelse som är så häftig att 247 Poplar Street förvandlats till en fängelseliknande boning.

Allteftersom skymningen sänker sig över Poplar Street kommer invånare som överlevt illdåden att bli varse att de vistas i en värld där vad som helst är möjligt, hur fruktansvärt det än må vara, och där väktarna är i antågande… Vilka krafter har fört dem hit, hur långt kommer de att gå, hur kan de stoppas – desperata frågor hopar sig. Och svaren är fruktansvärda.

Richard Bachman dog 1985. Hans änka, Claudia Inez Eschelman, fann manuskriptet till Väktarna tillsammans med några andra utkast på vinden i Bachmans hus i New Hampshire.

Richard Bachman är mera känd under sitt riktiga namn Stephen King, vars Desperation (1998) kan ses som en tvillingbok till Väktarna.

 


Paul Beatty
Tuff

Wahlström & Widstrand, 2001

Winston "Tuffy" Foshay är en 150-kilos gettosnubbe i New York utan framtidsutsikter. Och det skiter han i. Men när han nästan far hjärnan utblåst skaffar han sig en fadder och kandiderar till stadsfullmäktige.

Tuffys fadder, afro-amerikanske rabbinen Spencer Throckmorton, har ett hårt uppdrag och adeptens valkampanj hotar att urarta eller självdö. Men när han får 20 000 dollar i bidrag, av sin revolutionära surrogatmamma börjar saker hända.

Precis som Paul Beattys första roman Svart harakiri är Tuff en rapp, poetisk, cynisk, satirisk och svängig bok.

 


Peter Buggert
Blod för pengar

Tre böcker, 2001

Någon har gjort intrång i bankernas datasystem och tömt konton som tillhör två av USA:s bolagsjättar, Allied Chemical och US Steel. Ingenstans går pengarna att spåra. Den geniala kuppen förlamar världshandeln och en enorm lågkonjunktur hotar. Den svenske signalsystemforskaren Johan Adler och hans team kallas in, Och det som först ser ut som en anonym datakupp visar sig vara ett blodigt maktspel på världspolitisk nivå med rötter långt tillbaka i historien ...


PETER BUGGERT är internationellt anlitad signalsystemforskare och har genom sitt samarbete med
såväl US Navy som Israeli Air Force även unika kontakter med CIA och israeliska Mossad.

Peter Buggert är författare till succéerna Misslien, Farsot och Kamouflage.

 


Stephen Chbosky
Wallflower
Konsten att titta på

Bokverket, 2000

Lär känna femtonårige Charlie under hans första år i high school! Stephen Chobsky har skapat en djup roman om att förstå den berg-och-dalbana som kallas att växa upp, oavsett om man har tonåren bakom sig eller är mitt inne i dem.


Den engelska upplagan har kommit ut i åtta tryckningar på MTV:s förlag med över 100 000 exemplar. Romanen har blivit en framgång även på tyska.

Charlie skriver över femtio brev till en okänd mottagare, vars namn och ålder vi aldrig far veta. I breven berättar han om sina förälskelser, familjeproblem, kompisar, experiment med droger, sin egen sexualitet och bäste vännens självmord. Charlies tankar, känslor, problem och upplevelser berättas på ett intimt, rörande, unikt och stundtals hysteriskt roligt sätt - bara för att i nästa stund bli hjärtskärande sorgligt.

Vi kommer Charlie mycket nära och märker att han är en "wallflower" - tillbakadragen med stor iakttagelseförmåga. Hans sätt att se på världen omkring sig har hjälpt många att förstå sig själva bättre.

 


Tom Clancy & Steve Pieczenik
Belägring

Bra böcker, 2001

En grupp före detta FN-soldater ockuperar FN:s huvudbyggnad, tar gisslan och kräver en ofantlig lösensumma. Bland gisslan befinner sig dottern till Paul Hood, före detta chef för Op-Center, Förenta Staternas specialkommando för krissituationer.

Op-Centers styrkor hindras att agera eftersom FN-huset är internationell mark och först när Hood och hans ställföreträdare personligen ingriper får dramat sin upplösning.

 

 
Clive Cussler
Draken

Wahlström, 1993

AUGUSTI 1945

Med en kvast av blå lågor sprutande ur avgasrören vrålar det väldiga bombplanet iväg längs startbanan. Snart är det ute över det svarta havet på sin långa färd mot Japan. Ombord finns den tredje atombomben som ska fällas över Osaka. Men till skillnad från bombplanen med destination Hiroshima och Nagasaki når aldrig B 29-an sitt mål. Det skjuts ner över havet och tar sin hemlighet med sig i djupet. I krigets efterdyningar förnekas dess existens och när åren går glöms det bort...

Oktober 1993

Japans ekonomiska dominans på världsmarknaden skapar allt större oro i USA. Men ännu anar de amerikanska makthavarna ingenting om de oerhörda planer som i hemlighet smids av en samling japanska affärsmän för att slutgiltigt befästa Japans maktställning. Men så förliser en jättelik fraktbåt på väg mot USA med tusentals japanska exportbilar - i en kärnvapenexplosion...

DIRK PITT, Clive Cusslers hjälte från bl.a. "Den gömda skatten", på sitt farligaste uppdrag hittills!

"Clive Cussler är killen jag läser!" - Tom Clancy

 


Wessel Ebersohn
Före stormen

Ordfront, 1985

Sam Bhengu ligger i säkerhetspolisens förhörsrum i Johannesburg och vet att han ska dö. Efter 20 år som motståndsledare i kampen mot apartheidregimen har han nu brutits ner av tortyren. Hela sitt liv har han levat bland de svarta i "hemländernas" kåkstäder. Han har slagits tillsammans med dem i blodiga uppror för bostäder, arbete och människovärde - på ständig flykt undan förföljarna.

 


Hans Erik Engqvist
Svart gryning

BonnierCarlsen, 1999

Lågmält, sakligt och utan tveksamhet redogjorde Sooma in i minsta detalj för hur kuppen skulle genomföras.

- Ingen får lämna staden, ingen komma in. Radiostationen och flygplatsen intas. Presidenten får tjugofyra timmar på sig att lämna landet.


- Om något går snett? Är också en sådan utveckling planerad lika noga?

-Ja, svarade Sooma. Då blir det en förhandlingsfråga. Med hjälp av gisslan. Turistgisslan. På Hotel Point.

I samma ögonblick vände han sig om.

- Har du kartan färdig?

Sahel på Afrikas västkust är en drömplats för semesterfirare. Men när Inga-Lill kommer dit med sina föräldrar upptäcker hon en annan verklighet. Och när vägarna sedan korsas för Inga-Lill och de som drömmer om ett fritt och demokratiskt Sahel så handlar det inte längre om skillnaden mellan vit och svart, utan det är en fråga om liv och död.

 

 
John Fusco
Paradisets bilskrot

Bokverket, 2001

CAR PARTS

PARADISETS BILSKROT

MÖT 12-ÅRIGE NUNZIO, som måste sommarjobba på pappas bilskrot. Han upptäcker en död man i bagageutrymmet på en gammal Pontiac, men hinner inte slå larm innan bilen pressas ihop till ett paket plåt.


Nunzio har livlig fantasi och ingen tror honom, men så småningom lyckas han övertyga några. Jakten på gåtans lösning går i en gammal industristad utanför New York och avslöjar allt otäckare maffiametoder och korruption.

MÖT NUNZIOS OSANNOLIKA SPANARGÄNG:

Danny Boy, hans storebror, skolans fotbollsstjärna som skadade sig och nu drömmer om att bli skådespelare.

Fritaxichauffören Johnny Mae, en svart kvinna från den amerikanska södern, som drömmer om att bli sångerska.

Före detta polisen Angelo, totalförlamad avlägsen släkting till Nunzio, som hoppas få utreda ett nytt fall.

MÖT NUNZIOS VIDSKEPLIGA ITALIENSK- AMERIKANSKA FAMILJ.

Car Parts - Paradisets bilskrot är både en thriller och en bok om att leva i två kulturer. Den är en stark berättelse om den amerikanska smältdegeln, om invandrarnas rötter i det gamla landet och om mångkulturell tolerans.

Italiensk-amerikanen John Fusco är etablerad producent och manusförfattare i Hollywood. Aktuellär Spirit: Stallion of the Cimmeron, en tecknad film från Steven Spielbergs Dreamworks, och en film med Barry Levinson som regissör. Car Parts – Paradisets bilskrot är hans första roman. Den kommer också ut i Tyskland, Holland och Japan.

 


Mempo Giardinelli
Het måne

Wahlström & Widstrand, 2000

Ramiro Bernárdez återvänder till Argentina efter många års studier i Paris. Han är trettiotvå år gammal, en jurist som spås en lysande framtid. Det är en tryckande het och fuktig natt då han första gången ser Araceli och vet att hans åtrå inte kommer att lämna honom någon ro.


Hon är andlöst vacker, drömsk, retsam - och hon är bara tretton år. Han tillbringar natten i hennes fars hus. Från den halvöppna dörren ser han henne ligga sovande i månskenet. Han är medveten om att det är fel, han inser att det kan kosta honom allt, ändå går han in och stänger dörren efter sig ...

Het måne kan läsas som en hårdkokt psykologisk thriller, men rymmer många bottnar; inte minst är den en elegant utförd allegori om det politiska klimatet i Argentina under sjuttiotalet. Med skrämmande tydlighet demonstrerar den insikten om att de brutalaste brott kanske kan begås av oss alla.

Mempo Giardinelli är en ledande författare i Argentinas litterära värld. Het måne, som kom ut första gången 1983, låg på bestsellerlistan i 27 veckor.

"Mempo Giardinellis verk är lika mänskligt och rörande som det är betydelsefullt för denna tid så full av hat och främlingsfientlighet. "

Carlos Fuentes

 


Per Hagman
Pool

Bonnier, 1993

Om Per Hagmans P00L:

"Bakom den till synes mondäna ytan finns en skarp betraktare och en sträng moralist som med all säkerhet kommer att överraska oss med en ny bisats, en ny poker i ärmen."
Carina Waern i Dagens Nyheter


"Han visar prov på en driven teknik och har också en individuell ton, inte utan effektiv ironi."
Anna Williams i Svenska Dagbladet

"Om bra litteratur ar litteratur som berör, ja då är det har mycket bra litteratur."
Magnus Jacobson i Östgöta Correspondenten

"En studie i hur perverterat posttonårigt limboliv under ljusblå Canneshimmel när en längtan efter barndomens oskuld."
Kjell Haglund i Ultra Magarme

Per Hagman debuterade med romanen Cigarett, 1991, en omtalad skildring av det urbana klubblivets monotona tonårsnarcissism. Pool är den nu 24årige forfattarens berättelse om en ung man som blir gigolo åt en bedagad filmstjärna på den soldränkta och förrädiskt blanka Rivieran. Men obehagliga minnen tränger sig obönhörligen på bland glamourbögar, Bart Simpson-flipper och referenser till såväl Soft Cell som Jean Baudrillard.

 


Hallgrímur Helgason
101 Reykjavik

Norstedt, 2000

Hlynur Björn är 34 år men bor fortfarande kvar hemma hos mamma. Han har inget riktigt jobb, han ägnar sig mest åt att gå på krogen och jaga brudar, för det mesta inte särskilt framgångsrikt.

Men de båda kvinnor han lyckas få någon närmare kontakt med blir båda med barn. Den ena av dem är Lolla, hans mammas väninna som flyttat in hos dem. Den andra är tandläkardottern Holmfrid som han ganska motvilligt träffar ibland.


Helgason skrivet totalt avväpnande om den hopplöse hemmasonen Hlynur (som t ex sätter en prislapp på alla kvinnor han ser eller tänker på, 170 kronor för Moder Teresa och 470 000 för Pamela Anderson).

Som en annan faderlös ung man i världslitteraturen kämpar Hlynur med sin mammas nya kärleksliv och sina egna demoner i denna svarta men uppsluppna sedeskildring från Island som lika gärna kunde utspela sig i Stockholm eller London eller New York.

Romanens titel syftar på postnumret till centrala Reykjavik.

 


Anna-Leena Härkönen
Tjurdödarvapnet

MånPocket, 1986

Alpo Korva, 16 år, går i sista klass i grundskolan. Han är trött på plugget och sin tjatiga morsa och ironiserar över det mesta från fågelskådare till fredsmarscher. Mot sin vilja skickas han på sommarlovet till släktingar på landet för att hjälpa till. Tvångsarbete i u-land kallar han det. Men där finns Kerttu, flickan som blir Alpos första kärlek. Hon tänker bli Den Sista Behagerskan, den som besöker dödsdömda i cellen dagen före avrättningen. Men den tredje augusti, då... '


"Kan bli 1980-talets Räddaren i nöden ... "
PERKKA TARKKA, HELSINGIN SANDMAT

"Anna-L.eena Härkönen från Kempele i Finland var bara arton år gammal när hennes tre högsta önskningar gick i uppfyllelse. För det första kom hon in på teaterhögskolan i Helsingfors. För det andra fick hon huvudrollen i en film. Och för det tredje utkom hennes första roman. Den blev årets litterära sensation, lovordad och prisbelönt och det är den värd… en drastiskt drömsk, komisk och svårmodig roman om vad som brukar kallas de existentiella grundfrågorna. "
KRISTINA LUGN, AB

 


Robert Harris
En ängel i Archangelsk

Forum, 2000

"Intelligent och mycket spännande... det är som att läsa Graham Greene."
THE NEW YORK TIMES

Den briljante och omstridde Oxfordhistorikern Fluke Kelso är i Moskva För att delta i en konferens om de nyligen öppnade sovjetiska arkiven.


En kväll får han besök av en luggsliten äldre man som säger sig ha varit livvakt till Lavrentiij Berija, den fruktade chefen för hemliga polisen i början av femtiotalet. Den gamle mannen berättar att han var med den natt då Josef Stalin drabbades av et dödligt slaganfall och att han hjälpte Berija att stjäla diktatorns privata papper, bland annat en anteckningsbok.

Kelso beslutar sig för att ägna sin sista förmiddag i Moskva åt att kontrollera uppgifterna

Men det som börjar som en lugn förfrågan på Leninbiblioteket övergår snart i en dödlig jakt genom Moskva och vidare norrut – till de stora skogarna utanför hamnstaden Archangelsk vid Vita havet, där Josef Stalins sista hemlighet har varit dold i nästan ett halvsekel.

 


Robert Harris
Faderland

Forum, 2000

"Han har återskapat hela strukturen i detta depraverade samhälle så att det går kalla kårar efter ryggen"
SUNDAY TIMES

Hitler har vunnit andra världskriget. Nu härskar han över ett oerhört välde som sträcker sig från Nordsjön till Kaspiska havet.


År 1964 förbereder sig ett tyskdominerat Europa för att fira den vördade Fiihrerns 75-årsdag. Europas huvudstad, Berlin, med sina överdådigt pampiga avenyer och sin ariska monumentalarkitektur, gör sig redo för den stora festen.

Så en morgon hittas ett manslik i Havelsjöns kalla vatten. Xavier March, som är mordutredare vid Berlins kriminalpolizei, börjar nysta i omständigheterna kring dödsfallet. Och snart inser han att han själv från och med nu svävar i livsfara. Den hemlighet han har kommit på spåren utgör nämligen ett dödligt hot mot hela det nazistiska systemet.

 


Nick Hornby
Fever pitch : en i laget

Forum, 1997

"Årets bästa bok, alla kategorier."
GUARDIAN

FEVER PITCH är Nick Hornbys egen charmfulla, underfundiga och intelligenta berättelse om kärleken till Laget med stort L, Arsenal.


Passion, hetta, tårar, förtvivlan - det handlar om livet som fotboll eller fotboll som liv. Det är en bok om att vara fotbollfan till 110 procent, om far och son, om förälskelser och flickvänner, om engelskt klassamhälle, om att växa upp, hitta sig själv och forma sitt liv.

Vi följer Nick från den första matchen på 60-talet fram till idag då han bor bara ett stenkast från Arsenals hemmaplan. Han missar aldrig en hemmamatch - och har ofta undrat vad som skulle hända om han blev far den dag då Arsenal spelar cupfinal...

FEVER PITChI är boken som blev en stor bestseller i England och som nu har filmats med manus av Nick Hornby. Huvudrollen spelas av Colin Firth, känd från "Den engelske patienten" och inte minst som mr Darcy i "Stolthet och fördom".

 


Staffan Jacobson
Dialog om frihet

Radikal distribution, 2001

Det är den heta försommaren i Lund 1968 och Robert K. Levin har just fyllt tjugo år. Världen flödar in i staden som kokar av frihetslidelse, kärlekslängtan och nya rebelliska idéer. Majrevoltens Paris är nära, snart skall Davis Cup spelas i 8åstad. Eller ska den det?

Och varför står det så många hus tomma i Lund? När spelar Jimi Hendrix på AF? Och vad är det dom bygger vid Malmövägen? Turbulensen är total och här kommer det att hända saker.

- Kom igen nu kamrater... - Vi ses på Aten 1 - Love & Light!

 


Jens Henrik Jensen
Käringen i Kraków

Prisma, 2001

I Polen ber en gammal kvinnlig kontakt från det kalla kriget

CIA om hjälp. I gengäld erbjuder hon upplysningar om mordet på en högt uppsatt rysk underrättelseofficer. Den källa som sitter inne med kunskapen går under täcknamnet Käringen i Kraków.


CIA-agenten Jan Jordi Kazanski har tvingats till sjukskrivning efter en personlig tragedi. Nu kallas han tillbaka i aktiv tjänst och dras in i ett livsfarligt spel där såväl hans egna som den ryska maffian vill se honom död. Hans uppgift är att söka kontakt med den som döljer sig påkom täcknamnet Käringen.

Käringen visar sig vara en legend i Krakóws kriminella värld och det är inte bara Kazanski som söker efter henne. Men hon vägrar att låta sig avslöjas och nu står både amerikanska agenter och den ryska maffian Kazanski efter livet.

Jens Henrik Jensen är tillsammans med Leif Davidsen en av de två stora inom thrillergenren i Norden. Författaren är i färd med en tredje roman om Jan Jordi Kazanski. Den andra romanen om honom, Hovnarren i Murmansk, utges 2002.

 


Jon Krakauer
Tunn luft

Forum, 1998

Plats: Mount Everest, 8.848 meter ö.h.

Tid: 10 maj 1996.

Väderlek: en våldsam, oförutsedd storm.

Jon Krakauer når toppen. Fem av medlemmarna i hans grupp gör honom sällskap; fyra av dem dör. När Krakauer efter omänskliga ansträngningar har tagit sig ner till baslägret är nio klättrare från fyra expeditioner döda.


Det var den svartaste dagen i Mount Everests historia.

TUNN LUFT är en berättelse om hjältemod och dårskap, om en tragedi som inte hade behövt inträffa. Ingen annan än Jon Krakauer kunde ha skrivit den.

 
Mark Lindquist
Bortom Nirvana

Albert Bonnier, 2001

"En av mina favoritförfattare från 80-talet är tillbaka med en underbart tempofylld och originell roman som när du väl börjat läsa är omöjlig att lägga ifrån sig"
Bret Easton Ellis


Pete Tavlor bestämmer sig för att det är dags att gifta sig men vet bara inte med vem. Hur kan det komma sig att det bland alla dessa kvinnor han träffar inte finns en som vill gifta sig med honom? Är han i själva verket inte alla kvinnors dröm? Trettiosex år - nästan fyrtio! - och med en avsomnad karriär som grungemusiker har han kommit till ett vägskäl: Fortsätta sitt barhängande ungkarlsliv eller leva mer i linje med sin nya karriär som åklagare - jeans eller kostym, singel eller sambo. Det är hög tid att välja.

"Bortom Nirvana" är en underhållande och mycket avväpnande roman om en man sam dröjer sig kvar i en hipp ungdomskultur, nog så medveten om omvärldens krav och risken att bli en patetisk figur.

www.albertbonniersforlag.com

 
LOB
Excelsior

RAN, 1988

"Detta är ett mästerverk som jag önskar att jag hade skrivit - om jag bara hade kunnat."

ANTHONY BURGESS

 


Loesje
På resande fot

Tiden, 1999

Östeuropa. Muren föll, järnridån rostade bort och en ny era tog sin början. Förhoppningarna var stora, men vad hände sedan?

Loesje packade ner en mängd frågor i bagaget och gav sig iväg på en lång resa genom Östeuropa. På sin resa möter hon många människor som kämpar för en bättre värld.


Resan börjar i det återförenade Berlin. I Prag och Budapest samarbetar hon med andra idealister. Slovakien förbryllar med sin komplexitet. Slovenien inspirerar. Polen tyngs av sitt förflutna, och i det nyligen krigsdrabbade Kroatien talar sönderbombade hus sitt eget språk.

Då resan lider mot sitt slut utkristalliseras ett angeläget svar på hennes sökande.

MED BÅDA FÖTTERNA PÅ JORDEN KOMMER MAN INTE LÅNGT

 


Tony Manieri
De onödiga

Prisma, 2001

De Onödiga är ett nervpirrande drama där Michael Stanic slits mellan sin ångest, en ny kärlek och sin värste fiende hittills.

Kriminalinspektör Michael Stanic genomlever en mardröm när hans kollega och nära vän Torbjörn Malmström blir allvarligt skadad efter ett skottdrama på ett hotell i Malmö.


Stanic anklagar sig själv för att han inte "tagit hand" om Malmström bättre, och förbereder sig för att jaga mannen bakom skottdramat över hela jorden om det krävs. Detta leder snabbt till att hans chef ser sig tvingad att lyfta Stanic från fallet, och i stället kommendera honom till kriminalpolisen i Lund. Den till synes bagatellartade utredningen av mordet på en uteliggare leder Stanic och hans nya kvinnliga partner Ki Hoffman via Universitetets snåriga och i Stanics ögon högtravande värld till den skånska lågadelns gods, jakter och hästavel i mångmiljonklassen.

När de finner en mycket obehaglig koppling mellan mordet på uteliggaren, Rättsmedicinska Institutionen vid Lunds Universitet och den förmögna familjen Janson Ritter på Krokstorp tar dramat en helt oväntad riktning.

De Onödiga är Tony Manieris andra roman om Michael Stanic, hårdför malmöpolis med rötterna i Italien. Tony Manieri, född 1960 och hemmahörande i Malmö, arbetar på reklambyrå och var innan författardebuten mest känd som "pappan" till den tecknade kultförklarade serien Ståkkålms-Ringo.

 
Tony Manieri
Under huden

Pan, 2001

UNDER HUDEN är en tät, suggestiv thriller med en ny favorit i huvudrollen: Michael Stanic, drygt trettioårig kriminalpolis med rötterna i Italien och med en förmåga att göra sig till ovän med alla i sin omgivning utom med dem som står honom allra närmast.


När larmet går om att ett mord inträffat i en lyxvilla i Malmös mest fashionabla kvarter, är Stanic den som leder spaningarna. Under utredningsarbetet kommer man fram till att det i skuggorna figurerar en person som tycks ligga bakom allt. En figur som ingen har sett, som ingen vill kännas vid - det enda Stanic och hans kollegor får reda på är ett täcknamn: Silver.

» Under huden är en överraskande kompetent debut: en tät och intensiv thriller med en överraskande och elegant upplösning. «
Dala-Demokraten

» Tony Manieri håller full fart hela tiden på ett lättflytande språk. «
Sydsvenskan

 
Ed McBain
Sista dansen

Norstedt, 2001

Carella och Meyer kallas till en lägenhet där en kvinna hittat sin pappa död i sängen. På en gång ser de att han inte dött en naturlig död, allt tyder å att han blivit hängd. Men varför mörda en fattig pensionär och försöka få det att se ut som självmord? Vad är motivet?


Sökandet efter mördaren leder poliserna på 87:e in i musikalbranschen, där stora summor står på spel, och spåren går långt tillbaka i tiden.

I sin 50:e roman om Steve Carella och hans kolleger på 87:e är Ed McBain bättre än någonsin. I hög fart och med oväntade vändningar skildras poliskollektivets kamp för att hålla brottsligheten stången i den brutala storstaden.

Precis som tidigare spelar staden en viktig roll i berättelsen - staden och den grupp män och kvinnor som är satta att vakta den.

"Han har många lärjungar, men det är Ed McBain som är mästaren."
Eskilstuna-kuriren

"McBain is so good he ought to be arrested!"
Publishers Weekly

 
Andy McNab
Kris Fyra

Forum, 2000

Nick Stone har ett förflutet som SAS-soldat, men är numera K-agent i den brittiska underrättelsetjänsten. Han är tuff, intelligent och hänsynslös, ett proffs ut i fingerspetsarna. Hans specialitet är topphemliga uppdrag som den engelska regeringen på inga som helst villkor vill bli officiellt sammankopplad med.


Nick blir skickad till amerikanska östkusten för att kolla upp agenten Sarah Greenwood, som misstänks för dubbla lojaliteter. Han och Sarah har tidigare jobbat ihop under ett extremt hemligt uppdrag i Syrien.

Om Sarah inte är pålitlig, vem arbetar hon då egentligen för? Nick inser att han bara är en bricka i ett mycket större spel …

Att hålla ögonen på Sarah är inte enbart en obehaglig uppgift, men omständigheterna blir betydligt mer dramatiska än Nick hade räknat med. Han hamnar under en närmast mardrömslik press. Ett enda misstag kan leda till fullständig katastrof.

Kris Fyra är en actionthriller av en som själv har varit med och som vet vad han talar om!

Om Andy McNabs först roman Fjärrkonstroll:

"Andy McNab har med sina insikter i underrättelsevärlden gett oss några spännande timmars läsning med Fjärrkonstroll som skapar ett svårt beroende: man vill bara ha mer, veta mer och läsa mer!

Den som en gång kommit in i denna värld av halvsanningar, lögner och konspirationer och som känner till mönstret i agenternas dimmiga värld fascineras alltmer av McNabs styva och klara berättelser. Andy McNab är en mästare i att berätta om det som händer bakom kulisserna i stormakternas spionverksamhet."
Lars C Tisell i Skånska Dagbladet

 


Harry Mulisch
Överfallet

Wahlström & Widstrand, 1986

En bok för alla, 2001

En januarikväll 1945, under de sista mörka dagarna av tyskarnas ockupation av Holland, dödas en ökänd polis och nazistkollaboratör på gatan där tolvårige Anton Steewijk bor. Han och hans familj ser hur deras grannar släpar iväg kroppen och lägger den framför Antons familjs hus. Som vedergällning bränner tyskarna ner deras hem och utplånar hela familjen - utom Anton.


Nederländske Harry Mulisch (f 1927) är en av sitt hemlands mest betydande författare. Han debuterade 1952 och har därefter utgivit en mängd prosaverk och diktsamlingar. Överfallet från 1982 är den hittills enda av hans böcker som utkommit på svenska.

 


Mikael Niemi
Populärmusik från Vittula

Norstedt, 2000

Matti och hans tystlåtne kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajala som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren -så kallat som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entre. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotade.


Men Matti och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont, och när man är för liten att ta sig dit själv får man ta fantasin till hjälp.

Poeten och barnboksförfattaren Mikael Niemi gör här sin romandebut med en munter och vild skröna från Tornedalen som sätter Pajala på den litterära kartan. Det är en både drastisk och ömsint uppväxtskildring berättad med briljans och fantasifull inlevelse.

 
Terry Pratchett
Masker

Wahlström, 2001

Något skrämmande sker på Operahuset i Ankh-Morpork.

En maskerad vålnad med ett vansinnigt skratt (som vansinnigt nog förmedlas via skrivna lappar) smyger omkring i kulisserna och mördar folk.


Två häxor söker en tredje. Dessutom har en av dem skrivit en chockerande receptsamling som råkat bli Skivvärldens största bestseller. Men det är den andra som måste stå ut med ryktbarheten och då ska hon väl också få del av pengarna?

Och Agnes - förlåt, Perdita - har Fruktflugans Århundrades största röst (och största lungor), men är chanslös mot långt blont hår, en snygg figur (aningen mindre lungor), och den effekt dessa alltid har haft i multiversum.

Världen är en operascen och med masker, intriger och hemliga identiteter blir allt ännu mer skruvat än vanligt - till och med för att vara Ankh-Morpork. För att reda ut den härvan och få Operahuset på fötter krävs att Mormor Vädervax lyckas avslöja allas sanna identitet.

Men vem kan säga vilket som är ens sanna jag? Ens när alla masker faller?

Ja, det vete katten.

Eller gör han det?

"Terry Pratchett skriver inte bara en fantasy som inte liknar någonting annat, han är också sanslöst rolig. "
Nerikes Allehanda

 


Christopher Reich
Nummerkontot

Bra Böcker, 2001

Han kan inte leva med lögnerna, men överlever kanske inte sanningen.

För sjutton år sedan mördade någon Nick Neumanns far. Nick är beredd att göra vad som helst för att få reda på vem som gjorde det - och varför.

Han lämnar en lysande karriär på Wall Street för en anställning i den schweiziska bank där fadern arbetat.


Nick tränger djupt in i den skumraskvärld som frodas bakom bankens oklanderliga fasad - här pågår ljusskygga transaktioner, här görs svarta pengar vita, här döljs girighet och svek.

Och till slut går det upp för Nick att han kanske blir tvungen att offra sitt eget liv för att komma fram till sanningen.

 


Robert Swindells
Kallt som i graven

Berghs, 1996

Till slut blev han själv en av de hemlösa ungdomar som han hade sett på så många ställen i London. Dessa gatans barn han då och då slängt åt lite pengar. För bara en vecka sen trodde han att allt skulle ordna sig, men nu var han en av dem...

Link, 17 år och arbetslös, lever ett utsatt liv bland Londons alla uteliggare. Han är på flykt undan svält och kyla - och i mörkret väntar mannen som kallar sig Shelter.

Robert Swindells bok är belönad med Carnegiemedaljen.

 Tamas Weber
Krigarens ros

Sanshin, 2001

"Krutröken låg som ett tungt täcke över marken. Plötsligt, utan någon som helst förvarning, exploderade omgivningen. Det var ett inferno av ljud, stinkande rök, flammor och stenflisor. Klubbad på benet av en övermänsklig kraft flög jag några meter genom luften och landade i en vattenpöl. Blodet forsade från ett sår i mitt högerben, varmt och stinkande. Under ett ögonblick såg jag mitt liv och mina tidigare gärningar passera långsamt i revy medan paniken förlamade mig."


Krigarens ros är en berättelse som berör. Både mustigt och finstämt skildrar Tamas Weber sitt levnadsöde i efterkrigstidens Europa. Flykten från Ungern, de strikt reglerade livsvillkoren på barnhemmet i Frankrike, tillvaron i det mångfacetterade Paris och det hårda livet i Främlingslegionen med krigets brutala verklighet av skräck, blod och död.

Tamas Weber är född i Budapest i Ungern 1942 men sedan många år bosatt i Sverige. Trots sina svåra krigsskador har han med okuvlig vilja lyckats bygga upp sin tillvaro på nytt. Hans militära kunskaper är välkända inom det svenska försvaret. Han är erkänd som tidigare landslagsman i karate och den högst graderade karatemästaren utanför Japan. Tamas Weber är en stor äventyrare som utvecklat sig i konsten att överleva.
Karl Melin
Journalist

 


Klas Östergren
Gentlemen

Bonnier, 1980

BOXAREN och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nergången. Författaren Klas Östergren driver omkring i stan sommaren 1978, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.


KLAS ÖSTERGREN
är född 1955 i Stockholm men är numera bosatt i Skåne. Han debuterade 1975. Med Gentlemen fick han sitt litterära genombrott 1980. Sedan dess är han författare på heltid.

 

Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04