c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Djur

Djur i litteraturen
- ett urval av 
Carin G. Hansson

 


Läs och lär om djur! Här hittar du såväl romaner som några fackböcker och en film. Katter får en särskild avdelning.

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext.Richard Adams
Den långa flykten

Den långa flykten är en äventyrsroman av episkt format. Huvudpersonerna är alla kaniner. Det börjar på en skyddad vildäng i Berkshire där en flock vildkaniner lever i trygg gemenskap. Men en av de yngsta medlemmarna, Femman, anar att något farligt skall hända. Han varnar de andra men bara några få av dem tror på honom och det är de som nu bryter upp för att söka sig en ny boplats. Femman får rätt; marken skall exploateras och kaninerna som blev kvar röks ut och dödas.

Den lilla gruppen på flykt har under tiden sökt sig mot en stor hed, Watership Down. Där öppnar sig nya möjligheter men där väntar också okända fiender och faror. 

Självklar ledare för gruppen blir den handlingskraftige Hassel. Där är också den lille Femman, den stöddige Kronan, den poetiske Maskros, den klipske Björnbär, den försiktige Smultron och flera andra kaniner med personliga särdrag.

Det blir en riskfylld färd som ställer dem på stora prov: de är nära att fastna i ett kaninsamhälle som egentligen är en dödsfälla, de gör en djärv räd mot en bondgård för att befria fångna kamrater, de hotas av hundar, rävar och rovfåglar, de måste akta sig för människor och bilar, de tvingas till strid mot en diktatorisk kaningeneral och hans soldater.

När de så till slut efter tusen äventyr kan förverkliga drömmen om ett nytt hem är de inte samma sorglösa och oerfarna varelser som en gång gav sig iväg.

Den långa flykten är en märklig och originell roman. En saga för vuxna, en allegori om våra egna villkor, ett äventyr som rymmer både poesi och ömhet. Kaninerna är inga skissartade fantasifigurer utan skildrade med kunskap och kärlek, det engelska landskapet upplevt i djurhöjd visar en ännu oförstörd natur vars växlingar under några sommarmånader kommer läsaren nära.

Britt G. Hallqvist svarar för den mycket krävande översättningen till svenska.


Babe - den modige lilla grisen. Film

Babe är berättelsen om en mycket speciell och liten föräldralös gris vid namn Babe. Historien börjar med att bonden Hoggett lyckas gissa den lille griskultingens vikt på en marknad och därmed vinner den modige grisen Babe. På Hoggetts bondgård bor den kloka vallhunden Fly, den snattrande ankan Ferdinand, den gamla tackan Maa och en trio med sjungande möss. Alla har sina förutbestämda uppgifter ända tills Babe dyker upp och vänder upp och ned på gården. 

Vallhunden Fly tar hand om Babe som sin egen "valp" så Babe till slut tror att han är en hund, vilket får de andra djuren på gården att fnysa! 

Men bonden Hoggett anar något speciellt hos Babe och till allas förvåning och fasa ställer han upp med Babe i det nationella vallhundsmästerskapet. Skrattar bäst som skrattar sist!


Dennis Bardens
Djurens oförklarliga sjätte sinne

Har djur en övernaturlig förmåga som vi människor saknar och har svårt att förstå? hur ska man annars    förklara en rad otroliga, vetenskapligt dokumenterade händelser:

Skeppshunden Hector blev 1973 akterseglad i Vancouver. Han tog sig över Stilla Havet med ett annat fartyg och fann sin husses skepp i Tokyos hamn nitton dagar senare.

Perserkatten Sugar blev kvarlämnad när familjen flyttade från Kalifornien 2.400 kilometer tvärs över amerikanska kontinenten till Oklahoma, men lyckades ta sig dit trots att hon aldrig varit där tidigare.

En fiskmås räddade 1980 livet på en kvinna i New England genom att med upprepade skrik hämta hjälp och visa vägen till olycksplatsen.

Schäfern Strulli hade föraning om en katastrof som krävde nio människoliv i Saar Louis, Västtyskland, och lyckades därigenom rädda livet på sin husse när huset där han vistades rasade ihop.

I USA, Sovjet och Kina är framstående vetenskapsmän sysselsatta med breda forskningsprojekt för att finna förklaringen till hur djur kan förutse jordbävningar och andra naturkatastrofer. Vid 11 tillfällen under en femårsperiod har befolkningen hunnit evakueras i Kina före jordbävningar som annars hade krävt tiotusentals människoliv.

Delfinernas förmåga att kommunicera med människor, flyttfåglarnas osvikliga sinne att navigera rätt över flera kontinenter, hästars telepatiska egenskaper – vad är förklaringen till djurens sjätte sinne?

Fascinerande läsning för alla som tycker om djur och som är intresserade av naturens oförklarliga fenomen.Sheila Burnford
Den otroliga vandringen

Genom otillgängliga vildmarker vandrar de tre djuren. De drivs av sin hemlängtan och ingenting får hindra dem.

Det är den unge vältränade labradoren Luath, den gamle stridslystne charmfulle bullterriern Bodger och den lilla siameskatten Tao, som tillsammans trotsar utmattning, svält och skador för att nå sitt mål.

Människorna som djuren möter – indianer, pälsjägare och nybyggare i Kanada – spelar en underordnad roll. De är bara till för att hindra, ibland hjälpa, djuren på deras färd.

En ömsint djurskildring – ett sällsynt bevis på förståelse för hur djur känner, tänker och handlar.Kerstin Ekman
Hunden

Var börjar en berättelse?

Under en granrot kanske. Ja, under en granrot. Där låg en liten grå en. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. En hund. Men det visste han inte. Han var så liten att han hade lyckats komma in under en rot. Den låg som en grov, brun arm omkring honom. Men den värmde inte. Han kunde inte minnas. Det var bara ett stort hål inuti honom, ett gnag, en hunger efter värmen och efter det starka ljumma som fyllde munnen och efter tikens bett i nackskinnet och slicken i mungipan när hon kom in utifrån med främmande lukter i pälsen. 

Hur hade han kommit att hamna under granen? Det mindes han inte och inte hade han kunnat berätta.

Men Kerstin Ekman har berättat hans historia: enkel, stark och fängslande i varje rad.Nicholas Evans
Mannen som kunde
tala med hästar

Den första snön har fallit och det är kallt, klart och mycket halt ute. Grace har all möda i världen att hjälpa sin häst Pilgrim att hitta fotfäste i den isiga slänten.

Plötsligt halkar hästen och störtar ner mot en mötande långtradare. Kollisionen går inte att undvika ...

Både Grace och Pilgrim skadas svårt. Den enda som kan rädda Pilgrim är Tom Booker, mannen som kan tala med hästar.

På vinst och förlust beger sig Graces mor Annie till bergen i Montana med sin dotter och hennes älskade häst. Det blir en resa som öppnar en helt ny värld för Annie och Grace och på ett dramatiskt sätt förändras deras liv ...

Mannen som kunde tala med hästar är en underbar och djupt fängslande roman om kärlek, förtroende och tillit - om att finna det sanna och äkta i livet.Dian Fossey
De dimhöljda bergens gorillor

Virungabergen i centrala Afrika är bergsgorillornas sista hemvist. Här lever de i den fuktiga regnskogen på sluttningarna av sex utslocknade vulkaner. I dag finns bara ca 240 djur kvar i vilt tillstånd. Dian Fossey upprättade 1967 sitt forskningsläger högt uppe i bergen och inledde en unik fältstudie av gorillorna som slutfördes först 1980. Under dessa år kom hon de skygga djuren inpå livet som ingen annan tidigare.

Hon blev accepterad av gorillorna och kunde studera dem på mycket nära håll. Här berättar hon om några gorillafamiljers öden genom flera generationer: om födelse och död, om uppfostran och lek, om dagligt liv och leverne.

Bergsgorillan är vår närmaste släkting bland djuren, och nog kan man notera vissa likheter – tonårsproblem t ex kan förekomma även i gorillafamiljer... Dian Fossey har skrivit en engagerande bok om de utrotningshotade gorillorna, där man lär känna djuren som de unika individer de är med olika egenskaper och karaktär. Hon ger en levande och humoristisk skildring av deras liv, så som bara den kan göra som har suttit mitt i en gorillaflock och utbytt förnöjda rapläten med sina vänner under en lång och skön siesta.Författarnas djurbok
Redaktör: Staffan Söderblom

Författarnas djurbok porträtterar ett brett urval arter ur den svenska faunan. De trogna följeslagarna som vi möter vid skogspromenaden eller skymtar från bilfönstret – haren och räven, rådjuret och älgen. De otämjda husdjuren – flugan och fladdermusen, sädesärlan och skatan. Eller de mycket skygga som endast motvilligt låter sig uppspåras – björnen och vargen, svarta storken och bävern. Också några verkligt sällsynta kreatur får sina bilder tecknade – mörksuggan, enhörningen. 

Ett trettiotal svenska författare har tillsammans skrivit boken. Några av dem är sedan länge uppskattade naturskildrare, andra avslöjar nu för första gången sitt förhållande till djuren. Författarnas djurbok är rik på överraskande möten, gestaltade med kunskap, personlig inlevelse och mytisk kraft.James Herriot
Hundhistorier

I denna härliga bok har den folk- och djurkäre veterinären och författaren James Herriot samlat femtio av sina bästa hundhistorier. Herriot är en av vår tids mest älskade historieberättare och hans samlade hundberättelser kommer att värma hjärtat hos alla hundtokiga läsare världen runt. Uppslagen till berättelserna har han fått under sina många år som veterinär i Yorkshire, och fastän hans skyddslingar har bestått av alla sorters djur har alltid hundar legat honom varmast om hjärtat.

En fantastisk bok för alla hundälskare – både vuxna och barn.James Herriot
Om dom bara kunde tala

Under sin studietid i Glasgow drömde James Herriot om att bli smådjursveterinär, men då han tog sin examen 1937 var det en dålig tid för nyutexaminerade veterinärer och han var glad att ta vilket jobb som helst – bara han fick stanna inom sitt fack. Han fick en plats i Yorkshiredalen som Siegfried Farnons assistent, och redan från första stund älskade han den vackra bygden med dess envisa, kluriga men omutligt hederliga bönder. Även om hans färgstarke chef ibland kunde driva honom till yttersta förtvivlan med alla sina växlande idéer, saknade han aldrig den välpolerade smådjursklinik han en gång drömt om.

Med varm kärlek och humor berättar Herriot om sitt arbete där ingen dag är den andra lik. Först hittar vi honom krälande i dynga och halm för att förlösa en ko. Lite senare sjunker han ned i en plyschfåtölj hos Mrs Pumphrey, får en kopp varmt te och hör henne berätta om sin kelgris Tricki Woo, en övergödd pekingeser som blir bortskämd med kakor, sherry och nougat.

Om de bara kunde tala är den första av de böcker som legat till grund för TV-serien I vår Herres hage.Mia Mattsson
medförfattare Bertil Edin
Lyssna när djuren talar

Mia Mattsson kan tala med djur. Med sin telepatiska förmåga fångar Mia upp känslor, sinnesstämningar och bilder från djuren och fungerar som en länk till människan.

Djuren berättar för henne hur de vill bli behandlade, om de har ont någonstans eller om de är rädda för något, vad de tycker om och varför det ibland blir problem av olika slag.

Mia skriver ned vad de har sagt. Hon kan inte bota dem utan sedan får ägaren kalla på veterinär, byta träningsmetod eller tillmötesgå djurets behov på något annat sätt.

I denna självbiografiska och gripande bok får vi följa Mia tillsammans med djuren och deras ägare. Hennes klient kan vara en hund eller en katt, en häst eller en papegoja. Ja, till och med en olycklig sköldpadda. Mia berättar  också om händelser som format och förändrat hennes liv och som hjälpt henne att utveckla förmågan att lyssna när djuren talar.Monty Roberts
Mannen som lyssnar till hästar.
Den sanna berättelsen om mannen som lärde sig förstå hästar - deras språk och deras innersta väsen.

Det här är berättelsen om en man som ägnat hela sitt liv åt hästar - och åt att lära sig kommunicera med dem.

Som tonåring tillbringade Monty Roberts några somrar i Nevadas ökenlandskap och fick på nära håll studera de vilda mustangerna. Det han då lärde sig lade grunden till en unik träningsmetod som senare gjort honom känd långt utanför USA:s gränser. Han är mannen som på mirakulöst kort tid förvandlar den mest svårhanterliga häst till en stabil och samarbetsvillig arbetskamrat.

Det här är Monty Roberts historia. Ett liv med hästar. Ett ovanligt liv - tufft, händelserikt och intensivt levt. Och det är samtidigt ett stycke fascinerande hästhistoria.Monty Roberts
Shy Boy.
Hästen som kom in från det vilda.

Med foton av
Christoffer Dydyk.

Monty Roberts har ägnat sitt liv åt hästar. Med en ovanlig lyhördhet för hästens sätt att kommunicera har han skapat en träningsmetod som gjort honom känd över hela världen.

I den här boken berättar Monty Roberts om ett unikt projekt. Han fick chansen att förverkliga en dröm han haft ända sedan tonåren - att prova sin metod på en vild mustang i dess naturliga miljö. Under ett års tid får läsaren följa arbetet med mustangen Shy Boy, först uppe i de kaliforniska bergstrakterna och sedan hemma på Monty Roberts gård.

Projektet med Shy Boy fick stor uppmärksamhet och en fråga som med jämna mellanrum ställdes var: Vad skulle hända om Shy Boy återvände till vildmarken? Skulle han välja friheten och sin gamla hjord, eller var han nu så präglad på Monty att han stannade kvar? Med både spänning och en viss bävan beslöt sig Monty för att låta Shy Boy besvara frågan. Och än en gång begav man sig upp bland bergen för att söka efter Shy Boys hjord...

Boken är illustrerad med 100 enastående vackra färgbilder.Björn von Rosen
Samtal med en nötväcka

Stolen jag satt i på gårdsplanen var en gammaldags trädgårdsstol av grovt virke med breda armstöd. Där hade jag ofta en kopp kaffe och några skorpor eller kakor. Sädesärlorna fångade insekter på gräsmattan, bofink och lövsångare sjöng i grenarna ovanför och talgoxar kom då och då framhoppande mot stolen med optimistiska ögonkast mot kakorna. Jag brukade kasta åt dem några smulor.

Det var i den omgivningen som jag för första gången lade märke till nötväckan – den speciella nötväcka det här är frågan om.

Under inte mindre än nio år kom denna nötväcka, som Björn von Rosen döpte till Pumpan, att vara författarens vän och skyddsling. Genom ett försiktigt uppträdande fick han den lilla blåskimrande fågeln att närma sig och regelbundet äta ur handen. Förtroligheten växte efterhand därhän att Pumpan pockade på uppmärksamhet så snart som Björn von Rosen visade sig.

När jag tänker tillbaka på det hela, kommer jag inte ifrån känslan av att ha fått vara med om något helt utanför och ovanför vardagen, ett stycke upplevd lyrik, säger Björn von Rosen i slutet av boken.

Illustrerad av författaren. "De karaktärsfulla och eleganta teckningarna återger något som aldrig en kamera kan fånga."
Knut Hagberg i SvDAlexandra Röhl
Rödhakesång

Historien börjar en kall och ruggig novemberdag: Framåtböjd under snön som föll i tunga droppar från de höga granarna längs vägen cyklade jag till vår lilla grannby i Odenwald för att handla. Plötsligt såg jag – till hälften dold i det gråbruna lövtäcket på vägkanten – en liten fågel sitta. Färgen på hans rygg skilde sig inte mycket från den höstliga vägkantens.

Jag ställde cykeln på motsatta vägkanten och gick mycket varsamt fram till fågeln.

– Din lilla krake, hur kan du ha det här i kölden?

Den flög inte sin väg. För att inte skrämma den med beröringen av en mänsklig hand drog jag sakta på mig handskarna som hållit sig torra i min ficka, lyfte försiktigt upp fågeln, såg att det var en liten rödhake som skadat ena benet och förmodligen också fått en hjärnskakning, placerade den i min öppna shoppingväska...

Detta är upprinnelsen till en av de mest finstämda skildringar som skrivits om det dagliga umgänget – om den ömsesidiga respekten och kärleken mellan en vild liten fågel och en människa.

På ytan enkel och rättfram snuddar berättelsen vid mystiska hemligheter. Rödhakesång är som en lyckodröm – som en legend nästan alltför vacker för att vara sann.Margit Sandemo
Visst katten har djuren en själ
En samling djurhistorier av och för djurvänner.

Kära läsare!

Själv har jag aldrig tvivlat på att djur har "själ". Men jag ville gärna höra vad andra tyckte. Därför frågade jag genom veckotidningen "Hjemmet" och den svenska "Hemmets Journal" – och fick en överväldigande mängd svar från läsarna, ungefär 1500 historier, inte en enda var negativ.

Det som slår en när man läser de här breven, är den massiva kärlek, värme och förståelse för djur som fullkomligt ström- mar mot en. 

Breven ångar av ömhet för våra trofasta, roliga och alltid lika tillgivna vänner, som har blivit så värnlösa i vår förgiftade värld och förstörda natur.

Vad är då själen? Det är väl ingen som kan ge en exakt definition av begreppet själ. När det gäller djuren omfattar det så mycket: Tankar, känslor, sinnen, intellekt, reflexioner, slutledningsförmåga och inte minst kombinationsförmåga.

Det talas så mycket om vad som skiljer människan från djuren, hur överlägsna vi är inom alla områden. Insändarbreven som finns återgivna i den här boken har en annan uppfattning, och det har de all anledning till!

Margit SandemoPeter Singer
Djurens frigörelse

Djurens frigörelse handlar om människans förhållande till djuren och är författad av filosofen Peter Singer. Han är verksam som professor vid Monash University i Melbourne, Australien. Med tydliga argument och otaliga exempel angriper han människans diskriminering av djuren. Han visar på det moraliskt motsägelsefulla i att vi för människans egoistiska syften tillåter att vi utnyttjar djur i plågsamma experiment och föder upp dem i djurfabriker. 

Läsaren skulle lätt kunna bli modfälld om det inte vore för Peter Singers suveräna klargörande av människans faktiska och lättillgängliga möjligheter att upprätta ett värdigare förhållande till de andra djurarterna.

Djurens frigörelse utgavs första gången 1975 (Animal Liberation) och har sedan dess utkommit i en lång rad länder. Över hela världen har den fungerat som inspirationskälla för den växande opinion som tagit ställning för djurens rätt.

Singers dokumentation är fri från retorik och grundar sig inte på personliga, religiösa eller abstrakta filosofiska principer. I stället bygger han sina argument på värderingar som de flesta av oss redan accepterat.

The New York Times Book Review.

 

Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04