c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Död och sorg

                              Illustration: Amira Bavcic

Här hittar du romaner och några fackböcker som handlar om död och sorg.

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.
 

 Mitch Albom
Tisdagarna med Morrie

Forum 2004

Boken som bara i USA sålt närmare sju miljoner och som i årtal toppade den amerikanska bestsellerlistan!

Morrie Schwartz vet att han snart skall dö. Men den gamle sociologiprofessorn vill inte bara tyna bort. I stället bestämmer han sig för att göra döden till sitt sista projekt. Han vill bli en mänsklig handbok.

Sportjournalisten Mitch Albom är hans forne elev och blir den som skall nedteckna hans erfarenheter. Livets mening kan sättas som rubrik på boken där ämnen som känslor, kärlek, äktenskap, förlåtelse, saknad och död behandlas

 

 Majgull Axelsson
Långt borta från Nifelheim

Månpocket 1999
Originaluppl. 1994

Av författaren till Aprilhäxan. Sällan har en bok berört mig starkare ... UNT

42-åriga diplomaten Cecilia sitter vid sin mors dödsbädd. Hon är just hemkommen från Filippinerna där hon en tid varit försvunnen i ett vulkandrabbat område. Hon är fysiskt oskadd men finner sig i ett mentalt kristillstånd som hon på alla sätt försöker kontrollera.


Men sakta rämnar hennes försvar, och hon tvingas se på sitt liv med nya ögon. Minnena från den nyrika uppväxten i 50-talets Nässjö, den komplicerade relationen till barndomsvännen Marita och hennes kalla diplomatäktenskap, varvas med berättelsen om vad som egentligen hände under hennes försvinnande på Filippinerna. Det finns saker som hon inte avslöjat för någon: hon mötte två människor som hon inte berättat om ...

Det finns en rakhet, en närvaro och en autencitet i denna roman som gör den ganska ovanlig i svensk litteratur just nu. Expressen
Det är sällan man stöter på en ny svensk författare som har en sådan förmåga att driva en spännande handling utan att spänningen blir ett självändamål ...
Dagens Nyheter
Sällan har en bok berört mig starkare än Majgull Axelssons debutroman, Långt borta från Nifelheim. Den är rak, naken och ärlig.
Upsala Nya Tidning
Långt borta från Nifelheim är Majgull Axelssons skönlitterära debut och den belönades bl.a. med Moa Martinson-priset. Hennes andra roman, Aprilhäxan, tilldelades Augustpriset som bästa svenska roman 1997 och har sålts i mer än 300.000 exemplar.
 

 Simone de Beauvoir
Avled stilla

Bonniers 2000

I Avled stilla skildrar Simone de Beauvoir sin mors död i cancer. Hon beskriver hur sjukdomen dag för dag tar över och förvandlar denna envist livsbejakande gamla dam till en hjälplös och förnedrad människospillra. Klart och enkelt berättar hon om sin relation till modern, med vars borgerliga livsuppfattning hon haft så lite gemensamt, och som för att kompensera sitt olyckliga äktenskap klängde på sina döttrar i härsklystna kontaktförsök tills sjukdomen gjorde henne foglig och tacksam för det minsta.

Det är en berättelse fylld av moralisk komplikation. Gjorde döttrarna rätt i att förtiga moderns tillstånd för henne? Gjorde de rätt som lät läkarna operera henne och därmed förlänga vad som bara kunde bli en utdragen och plågsam dödskamp?
Simone de Beauvoir (1908¿1986) är en av Frankrikes främsta moderna författare, mest känd för den feministiska klassikern Det andra könet och för sin stora svit av memoarböcker. Avled stilla utkom första gången 1964.

 
 Stefan Casta
Hoppet

Opal 1996

Jag hade tänkt att jag skulle börja berätta om en tjej jag lärt känna. Men jag har svårt att komma igång. Det låser sig. Jag tror det kan göra det när det handlar om någon som betyder mycket för en själv. I mitt fall är det så. Jag tror att det är den här tjejens förtjänst att jag lever idag.


Första gången jag såg Rita var utanför Sultans gatukök. Hon hade svarta, lite utsvängda byxor och en svart T-shirt med Carl Lewis autograf
"C L" stod det med spretiga bokstäver.
Jag var nära att rusa fram till henne och fråga om den var äkta. Om hon verkligen hade träffat Carl Lewis. Något fick mig att inte göra det. Något sa mig: Take it easy nu, Robert!
Så jag stod kvar och kollade henne.

 
 Aidan Chambers
Dansa på min grav

Rabén & Sjögren 2002 (1983)

Efter ett gräll tar Hals kompis Barry sin motorcykel och kör ihjäl sig. Och - ja, Hal dansar faktiskt på Barrys grav.
En berättelse om vänskap, kärlek och död, full av mångtydigheter, motsättningar och symbolik. Komisk och tragisk på samma gång. En bok som inte lämnar någon oberörd.
Från 15 år.

 

 Paulo Coelho
Veronika bestämmer sig för att dö

Bazar 2003
 
Nu ger Bazar Förlag ut ännu en roman av Coelho, Veronika bestämmer sig för att dö. Med denna roman sluts Coelhos trilogi "Och den sjunde dagen…" om Kärleken (Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät), Makten (Djävulen och fröken Prym) och Döden (Veronika bestämmer sig för att dö) - tre mäktiga drivkrafter som i grunden förändrar tre kvinnors liv på bara sju dagar.
Veronika är ung och vacker, har vänner och beundrare att gå ut med, fast jobb och en familj som tycker om henne, men det är ändå något som fattas i hennes liv. Morgonen den 11 november 1997 bestämmer hon sig därför för att dö. Hon tar en överdos sömntabletter bara för att lite senare vakna upp på närmaste sjukhus. Där berättar man för henne att även om hon lever, så är hennes hjärta skadat och hon har bara några få dagar kvar att leva…
Berättelsen följer Veronika genom dessa intensiva dagar medan hennes erfarenheter får henne att stilla undra vad galenskap egentligen är. Hon inser nämligen att varje ögonblick vi lever är resultatet av ett medvetet val mellan liv och död.
Veronika bestämmer sig för att dö är en roman som tar sig an kanske det svåraste ämnet av alla, döden, men Coelho lyckas trots detta genomsyra texten med värme, optimism och livsvilja.

Med Veronika bestämmer sig för att dö medverkade Coelho bland annat till att få igenom en Brasiliansk lag mot tvångsintagning på mentalsjukhus. Nobelprisvinnaren Kensaburo Oe har höjt romanen till skyarna, rättigheterna är sålda till 40 olika länder och mer än 5 miljoner exemplar har sålts världen över. Dessutom förhandlas det nu även om filmrättigheterna på boken.


 
 Joan Didion
Ett år av magiskt tänkande
Atlas 2006

"Det går inte att komma förbi att Joan Didion med sitt magiska år i sig själv är en gåva. Hennes nedtecknat ofattbara tragedi ger oss lindring, oavsett hur stora eller små sorger vi själva bär... Hon har sagt att hon var tvungen att skriva rått, genomskinligt, att hon inte ville att stilen skulle rymma sikten ... Ändå, eller just därför, är boken det bästa hon skrivit." Expressen


Prisbelönad, kritikerrosad och älskad av läsare i USA. Nu utkommer Joan Didions "Ett år av magiskt tänkande" på svenska.

Det är kvällen före nyårsafton 2003. Joan Didion och hennes make sedan 40 år, John Gregory Dunne, har kommit tillbaka från sjukhuset där deras enda dotter, Quintana, ligger i koma svävande mellan liv och död: en vanlig influensa har utvecklats till lunginflammation och svår blodförgiftning. De har precis satt sig för att äta middag när John plötsligt drabbas av en massiv hjärtinfarkt och dör.
Ett år av magsikt tänkande är Joan Didions försök att förstå den tid som följde: ”veckor och sedan månader, som vände upp och ner på alla de föreställningar jag någonsin haft om döden ... om sorg, om hur människor handskas eller inte handskas med det faktum att livet tar slut, om hur ytlig den mentala hälsan är och om livet självt.”


Joan Didion är en av USA:s främsta samtida författare. Hennes senaste böcker på svenska är romanen Lagt kort och essän Kalifornien – min historia. Hon belönades 2005 med National Book Award för Ett år av magiskt tänkande. Hon bor i New York.
"Ett år av magiskt
tänkande" är på många sätt en ljus bok, fast skriven i det största mörker. En saga om lycka, skriven efter lyckans slut. Didion är en skönhet och en stjärna bakom mörka solglasögon. Hennes romaner och reportage har gjort henne till en av de största inom amerikansk samtidslitteratur...
Didion har sagt att hon ville skriva en rå bok, men hennes stilistiska fingertoppskänsla, häpnadsväckande väl överförd till svenska av Ulla Danielsson, gör texten till en skönhetsupplevelse. Den coola, exakta prosan ger en sorts behärskad elegans åt sorgen." Aftonbladet

"En fantastisk bok, som jag inte visste hur väl jag behövde... lika trösterikt vacker som välgörande saklig." Dagens Nyheter

 

 


 


Anita Eklund Lykull
Ängel i grön klänning

Rabén & Sjögren 2002 (1997)

Femtonåriga Ann-Ida och hennes bror Tom står plötsligt ensamma, sedan deras föräldrar omkommit i en bilolycka. Livet förändras totalt för dem båda när deras biologiske far dyker upp och tar hand om dem.
De flyttar från skolan och kompisarna i skärgården till hans eleganta villa i Göteborg.

Livet rekonstrueras på nytt, fast i en annorlunda skepnad, och Anna-Ida frågar sig ibland hur man kan leva, skratta och ibland glömma bort saknaden när en nära anhörig gått bort.

Mot slutet av denna starka och levande roman säger hon: ”Hoppet återvänder, om man bara inte ger upp. Det är nästan det modigaste, tror jag: att våga hoppas.”

 

 Jostein Gaarder

Brev från ljusårs avstånd

Rabén & Sjögren 2004

"Och jag följde inte efter henne. Det skulle ha varit ett brott mot reglerna. Jag var helt överväldigad, jag var alldeles slut och jag var lycksalig. Jag hade varit med om någonting vackert och gåtfullt som jag kunde leva på i flera månader. Jag var säker på att jag skulle träffa henne igen. Det här var någonting som styrdes av mäktiga och okända krafter."

När Georg är femton år får han ett brev från sin pappa som dog för elva år sedan. Brevet skrevs strax innan pappan dog, och det berättar om hur han möter en gåtfull flicka med famnen full av apelsiner, en mystisk varelse som dyker upp på de mest oväntade platser. Han söker henne överallt, i en kurragömmalek som förs helt på hennes villkor.
Georg flätar in sina egna tankar om livet och om universum, och det blir en hisnande och suggestiv berättelse om att leva, älska och dö.

En ny bok av Jostein Gaarder, författare till succéromanen Sofies värld.

 
 


056045-6.gif (23259 bytes)


Pernilla Glaser
Robson

MånPocket 1996

Jag är tjugotvå år och min man dog för tre månader sedan. Om och om igen säger jag det till mig själv. Men jag tror inte på det.

De träffas för att arbeta tillsammans med en teateruppsättning, och blir förälskade. Men snart står de inför en sjukdom som ska komma att prägla hela deras tillvaro.


Under knappt två år kämpar de. Oftast tillsammans, ibland var för sig. Båda ställs de inför känslor och frågor, som de några månader tidigare inte ens varit i närheten av.

Men det finns också en vanlig vardag, fylld av vänner och familj, arbete och fritid, glädje och liv.

Direkt och osentimentalt skildrar Pernilla Glaser en gemenskap som redan från början skuggas av döden - det har blivit en bok lika fylld av smärta som av kärlek.

 

 Judith Guest
Sorgen efter Keith

Wahlström & Widstrand 1998


Gripande om kärlek och förlust
   
Av författaren till En familj som andra

Norr om Bay City i Michigan öppnar sig en vidunderlig utsikt över Huronsjön. Här har familjen Browner – engelskläraren Keith, hans hustru Annie och de tre barnen – hyrt samma stuga flera somrar i rad. Men denna sommar faller en sorgens skugga över dem: Keith är döende i cancer. Han har försonats med sitt öde. Men så inte Annie...


En familj som andra
, Judith Guests bästsäljande debutroman från 1977, filmades av Robert Redford och belönades med en Oscar som Bästa film 1980. Detta är hennes tredje roman.

 
 Elvira Birgitta Holm
Drakvinter

BonnierCarlsen 2000

Elvira Birgitta Holm har skrivit en helt fristående fortsättning på Draksommar, boken som vann första pris i Bonnier Juniorförlags jubileumstävling 1987. Drakvinter är en känslig och omtumlande skildring av en ung flickas upplevelse av sorg och saknad, och hennes försök att i efterhand förstå en relation som gränsat till det allra mest förbjudna.

 

 Elsie Johansson
Lindansaren

En bok för alla 2004

En stekhet sommardag är Jerri och Bella på stranden. Plötsligt hör de ambulansens sirener och den verkar stanna hemma hos dem i Kvarnhöjden. Jerri tror att hans far blivit sjuk medan Bella tror att hennes lillebror Patrik cyklat omkull. Patrik själv ligger under en häck och tror att det är hans fel att farbror Bolek ramlat från balkongen och dött. Han bestämmer sig för att rymma. En stark berättelse om individens ansvar, om främlingsrädsla och om försoning.

 

 Maria Küchen
Sång till en fjäril

Natur och Kultur 2000

Ingenstans. En helt vanlig svensk småstad. 9B. En helt vanlig svensk klass, bara ovanligt bra. Fantastisk sammanhållning. Fast det är klart, alla kan ju inte vara lika framåt som Elsa Marie. eller lika begåvade som Riina. eller lika häftiga som Pepsi-Pepsi som sätter alla flickors hjärtan i brand.


I klassen går också Madeleine, osynliga Madeleine som aldrig gör något väsen av sig. Klumpig, tung och grå. Ingen anar att i hennes hjärta brinner en eld, lika stark som hos någon annan. Hon vill synas. Hon vill hämnas. Hon vill få dem att aldrig glömma.

 
 Elisabeth Kübler-Ross
Döden är livsviktig

Natur och Kultur 2003

Detta är Elisabeth Kübler-Ross' mest personliga bok. Hon berättar här om några av de nyckelepisoder i sitt liv som gjort henne till pionjär inom vården av döende och ger inblickar i sitt arbete med döende barn genom gripande och numera klassiska fallbeskrivningar. Hon beskriver också några av sina egna nära-dödenupplevelser och andliga upplevelser som gjort henne övertygad om att livet fortsätter efter döden.
 

 Olof Lagercrantz -
Dikten om livet på andra sidan

En bok om Emanuel Swedenborg

Wahlström & Widstrand 1996

Emanuel Swedenborg (1688-1772) tillhör våra mest berömda svenskar och är en av stormaktstidens lärdomsgiganter.

Strindberg, Ekelöf och Almqvist; Baudelaire, Balzac och Dostojevskij... alla var de inspirerade av denne andlighetens alkemist. Emanuel Swedenborg var ursprungligen naturvetare och tekniker men intresserade sig också för teoretisk fysik och filosofi. Han var vittberest och beläst, älskvärd och anspråkslös, och blev berömd - men också smädad - för sin klärvoajanta och telepatiska förmåga. I mitten av sitt liv genomgick Swedenborg en religiös kris med drömsyner och hallucinationer. Det kom att prägla hans syn på jordelivet och livet efter detta; han började se sig som bibelns uttolkare och Guds redskap. I bibelstudierna var hans läromästare änglarna, som ingrep även i de mest vardagliga ting...
Med Dikten om livet på den andra sidan låter oss Olof Lagercrantz på sitt personliga sätt möta en stor tänkare och konstnär, aktuellare än någonsin i vår tid av andligt sökande.
"En gång såg jag en ängel, som flög under himlen i öster; han höll en basun för munnen och blåste åt norr, väster och söder. Han var klädd i en kappa, som av farten fördes baköver, och gjordad med ett skärp, som flammade och lyste av eldstenar och safirer. Han flög med huvudet nedåt och sänkte sig långsamt till jorden, nära den fläck, där jag stod. När han tagit mark, stod han upprätt på fötterna och gick av och an. Så fick han se mig och närmade sig..."
Emanuel Swedenborg, ur De amore conjugiali ("Om äkta makars kärlek"), övers Hugo Bergstedt

 
 


bokomslag


Lieshout, Ted van

Bröder

Eriksson & Lindgren 2003

"Hej Maus!

Detta är inte början. Det här är slutet på din dagbok. Jag smög in i ditt rum och letade i hemlighet i dina skrivbordslådor tills jag hittade din dagbok. Jag stal med mig den, slog upp den och bläddrade fram till den första tomma sidan och sedan började jag skriva. Nej, jag har inte läst vad du har skrivit. Jag lovar. Det är sant."

Maus och Luuk är bröder, 14 och 16 år gamla. Maus har nyligen dött av en ovanlig sjukdom. Han skrev dagbok de sista åren i livet, och Luuk börjar skriva där Maus slutade. Efter ett tag klarar inte Luuk av att inte läsa sin brors dagbok, samtidigt som han skriver själv. det är som om Maus lever, så länge Luuk skriver i hans dagbok. På så sätt blir boken en berättelse med två stämmor - om att vara ung, om sorg, om sexualitet, om att vara storebror och ha en lillebror, och tvärtom. Det är en historia som gradvis sjunker in i läsaren, långt in, och stannar kvar där.

Ted van Lieshout är född 1955 i Eindhoven, Nederländerna, och har skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker. Bröder är översatt till flera olika språk och har fått en mängd priser, bl.a. Deutscher Jugendliteraturpreis 1999.

 

 Astrid Lindgren och Ilon Wikland
Bröderna Lejonhjärta

Rabén & Sjögren

Skorpans storebror Jonatan berättar för honom om Nangijala, landet dit man kommer när man dör. För Skorpan är liten och rädd och snart ska han dö.

"I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll och om nätterna också. För det är i Nangijala som alla sagor händer."

Så bra då, att Skorpan inte behöver vara i Nangijala utan Jonatan. Så bra att de tillsammans får bli Bröderna Lejonhjärta.

 

 Katarina Mazetti
Det är slut mellan Gud och mig

Alfabeta, 2001 (1995)

Första boken om Linnea, om hennes funderingar kring Pias död, sig själv och livet i största allmänhet. En mycket stark roman som berör på djupet, både lite sorglig och samtidigt hejdlöst rolig. Nominerad till Augustpriset och översatt till flera språk. "...språket har en intensitet som en hungrig tonåring" (Svenska Dagbladet)

 

 Vilhelm Moberg
Din stund på jorden

Bonniers 1998, ny utg.
(1963)

Vilhelm Moberg flyttade från sin småländska hembygd redan när han var några och tjugo, men i sitt författarskap lämnade han den aldrig. De romaner som utspelas bortom Värendsbygden handlar nästan alltid om längtan tillbaka dit, till jorden, till ursprunget.


Med anledning av att det i år är hundra år sedan Vilhelm Moberg föddes i soldattorpet i Moshultamåla ger Albert Bonniers Förlag ut tre av de romaner som ligger närmast hans egen och familjens historia.

Din stund på jorden (1963) kan läsas som ett avsked till den utvandrarvärld som sysselsatte Moberg i över tio år. Affärsmannen och svenskamerikanen Albert Carlson sitter i början av sextiotalet på ett hotellrum i Kalifornien och försöker få syn på sitt eget liv. Bruset från Stilla havet blandas i hans fantasi med sorlet från Bjurbäcken intill fädernehemmet, och Carlson minns sin älskade storebror Sigfrid som dog när han var pojke. Broderns uppmaning att ta väl vara på livet, på din stund på jorden, blir romanens sorgsna credo.

 

 Raymond A Moody
I dödens gränsland

Natur och Kultur 2000

I dödens gränsland är den första, klassiska nära-dödenboken, som den amerikanske psykiatern Raymond A Moody skrev för tjugo år sedan och som mer än någon annan bok under detta århundrade har påverkat västvärldens syn på döden - och därmed på livet.


Så noggrann var Moody i sin forskning och så väl skrev han sin bok att den fortfarande idag står sig som en fyllig och lättläst introduktion till nära-dödenupplevelsen. Senare tiders forskning har kunnat komplettera men har inte behövt korrigera Moodys upptäckter om vad som händer när en människa dör.

Hon upplever att hon:
 • färdas genom en mörk tunnel
 • möts av ett starkt, varmt och kärleksfullt ljus
 • ser sin fysiska kropp utifrån
 • träffar döda anhöriga
 • möter en kärleksfull ljusvarelse
 • återupplever och bedömer sitt liv
 • återvänder med en ny, mycket positivare syn på både livet och döden
 • slutar vara rädd för döden
 • I dödens gränsland är den första, klassiska nära-dödenboken, som den amerikanske psykiatern Raymond Moody skrev för tjugo år sedan och som mer än någon annan bok under detta århundrade har påverkat västvärldens syn på döden - och därmed på livet. Senare tiders forskning har kunnat komplettera men har inte behövt korrigera Moodys upptäckter om vad som händer när en människa dör.

  Den första, klassiska nära-dödenboken, som mer än någon annan bok under detta århundrade har påverkat västvärldens syn på döden.

   

     Raymond A Moody

  Ljuset ur tunneln

  Natur och Kultur 1996

  "Jag blev medveten om en öppning som verkade vara avlång och mörk och jag började röra mig genom den... Jag kom ut ur tunneln och in i en värld av mjuk, lysande kärlek och ljus."


  Så beskriver en person som varit med om en nära-dödenupplevelse. För människor som fått uppleva en sådan är det en så omskakande och fantastisk upplevelse att hela deras syn på livet förändras.

  När Raymond A Moody gav ut sin första bok om detta då ganska okända fenomen, väckte den ett enormt uppseende. Intresset för nära-dödenupplevelser har sedan dess inte minskat. I denna fascinerande och spännande bok redogör Raymond A Moody för forskningen kring dessa frågor.

  Raymond A Moody är läkare och psykolog och har även skrivit böckerna I dödens gränsland, Frågor vid livets gräns, Tidigare-livupplevelser och Återföreningar.

   

     Raymond A Moody
  Tidigare-livupplevelser

  Natur och Kultur 1998

  Raymond A Moody har i sin nya bok tagit sig an ett nytt spännande område efter att i femton år ha varit en världsauktoritet på nära-dödenupplevelser.

  Många människor går och bär på märkliga minnesbilder av sådant som de vet att de inte varit med om och som förefaller ha utspelat sig för mycket länge sedan. Det tycks vara minnen från tidigare liv. Moody beskriver dessa tidigare-livupplevelser så öppet och nyfiket och fritt från tolkningar att det är lätt att ta till sig hans beskrivning antingen man tror på reinkarnation eller om man - som författaren själv - inte gör det.

   

      


  Bente Bratlund
  Mæland
  Liv

  Hegas 2003

  Sakta, sakta förstod Bitte vad man sa till henne. Hennes bästa vän Liv – varma, glada Liv – var svårt sjuk. Hon hade bara 40 procents chans att överleva.
  Med ens förändras allt. Borta är förtroliga samtal. Fester och skratt. Skola och läxor. Nu är besöken på sjukhuset det enda viktiga för Bitte. Att få vara tillsammans så mycket som möjligt, medan Liv tappert kämpar mot sjukdomen. Att få vara tillsammans även i tystnaden, när Liv inte orkar prata.

  Oro, smärta, sorg och ensamhet – så kan livet också vara, inser Bitte. Och samtidigt vet hon... om det värsta skulle hända kommer
  Liv ändå att leva. Genom henne och deras många minnen. ensamheten försvinner nog också så småningom. Simon finns ju där. Trygg och förstående.

   
     Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
  Adjö, herr Muffin

  BonnierCarlsen 2002

  En finstämd, helt underbar bilderbok av två av Sveriges främsta bilderboksmakare, om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Med stor känsla och inlevelse ger de herr Muffins perspektiv på de stora frågorna. Tidigare böcker av Ulf Nilsson är bland annat berättelserna om Lilla Syster Kanin, och Anna-Clara Tidholm står bakom banbrytande bilderböcker för riktigt små barn som Nalle hej! och Knacka på.
   

     Cyndee Peters
  Timme för timme dag för dag.
  Min väg genom sorgen.

  Trevi 1988

  Sommaren 1985 förlorar Cyndee Peters inom elva dagar både sin man och sin mor. Chocken blir total - rötterna till barndomen, det förflutna, klipps av; tryggheten i nuet och förhoppningarna inför framtiden krossas.

  "Man måste ibland låna tröst av andra" var några ord som Cyndee Peters mötte när hon hade det som svårast. hon lyckades göra det. Andra kan låna tröst ur hennes bok.

   

   


  63996-4.gif (30893 bytes)


  Peter Pohl och Kinna Gieth
  Jag saknar dig, jag saknar dig!

  Rabén & Sjögren 1992

  Två tonårsflickor springer över vägen efter bussen till skolan. De är tvillingar, enäggstvillingar. Den ena systern blir påkörd och dödad.

  Detta är berättelsen om Tina som blev kvar, tvungen att försöka stå upprätt och hålla balansen i livet utan Cilla.

  En liknande roman har nog aldrig skrivits. Det är omöjligt att lägga boken ifrån sig förrän man följt orden ända fram till slutet, och då har de berört och förändrat läsaren på djupet.

  August-priset 1992
  Deutscher Jugendlitteraturpreis 1995
   

     Pohl, Peter
  Jag är kvar hos er

  Rabén & Sjögren 2001

  Du läste kortet. Förundrad gömde du det bland övriga minnen av mig.

  Det var det sista jag skrev, Hanna, och du ska veta att orden, som själva är nästan ingenting, gömmer hela den sanna världen, den som vi alltid har anat bortom våra skrattande lekar och inuti vårt lekande allvar och omkring vår allvarliga vänskap.

  En dag långt bort i tiden ska du ta fram kortet igen, Hanna. Ta fram det, läsa och upptäcka vad orden gömmer. Det ska dröja länge till dess men det är ingen brådska. Jag är kvar hos dig så länge du vill, och väntar samtidigt långt där borta. Att nära intill dig är det samma som fjärran långt borta kan inte förklaras med hjälp av tid eller rum, men den dag då du förstår orden kommer du även att förstå den förklaring de rymmer.

  En oförglömlig roman om Anna, 15 år, som vet att hon snart ska dö. PETER POHL är en berättandets mästare. Här ger han oss en ny läsupplevelse som går rakt in i hjärtat.

   

   


  [Bild på bokomslaget]


  Johanna
  Thydell
  I taket lyser stjärnorna

  Natur och Kultur 2003

  Jenna har just börjat sjuan och det enda hon borde behöva oroa sig för är brösten som aldrig växer, den alldeles för blonda klasskamraten Ulllis-Knullis som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol, peruker och anpassade möbler och skåp. Där lever nämligen en cancersjuk mamma.


  I taket i Jennas rum  sitter stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt.
  Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.

  Debuterande författaren Johanna Thydell, född 1980, ger ett starkt första intryck. Hon skriver om döden, men det hon framförallt förmedlar är lust  till livet.

   

     Marja-Leena Tiainen
  Älskade Mikael

  Rabén & Sjögren 2001

  "Mitt namn var Mikael. Jag säger var, för nu finns jag inte längre. Jag dog för några sekunder sen. Mitt hjärta har slutat slå. Läkaren som in i det sista försökte få liv i mig stirrar på den elektriska linjen i monitorn och sneglar sen på klockan som hänger på väggen.

  - Exitus 00.22"


  Mikael, 16 år, omkommer när han kör mot en parkeringsmätare på en stulen cykel, berusad av piller och mellanöl. Han kan se allt som händer i den värld han nyss har lämnat. Här berättar han om hur hans bror, mamma och pappa tar emot dödsbudet och hur de försöker gå vidare utan honom. Han beskriver hur hans närmaste vänner försöker förstå det som hänt. Flickvännen Roosa anar att hon är gravid. Ska hon i så fall behålla barnet eller inte?

  En berättelse med ett ovanligt perspektiv som håller greppet om läsaren från första till sista sidan.

  Marja-Leena Tiainen bor i Norra Karelen i Finland. Hon har skrivit böcker både för ungdom och vuxna, dessutom pjäser för radio och artiklar till ungdomstidskrifter. Älskade Mikael fick Topeliuspriset 1999.

   

     Anne Ch. Östby
  S för längtan

  BonnierCarlsen 2003

  Ville du verkligen dö Morten? Eller orkade du bara inte leva?

  Astrids frågor är många efter lillebroderns självmord, och sorgen och skulden går nästan inte att uthärda. Men mot döden står livet. Att vara 15 år och kär för första gången. Att känna lusten till livet och kärleken. En känsla starkare än allt annat.


  Jag är här. En söndagsmorgon som är full av vår och oro, en outhärdlig oro i tystnaden av vattnet. Jag lägger mig på rygg på stenen, känner hur det dunkar i halsen. Håret flyter ut över stenen bakom mig, jag sluter ögonen mot solen som inte vill mig något ont. Bröstkorgen häver sig, brösten knottrar sig, skälver av otålighet och ett slags svidande värme när andedräkten pressas ut genom näsan i en varm ström. Jag andas ut honom, tömmer lungorna på Jostein, på kyssar. Tvingas dra in våren igen, längtan, lukten, det luktar äpplen här, i solen vid vattnet. En lukt av mogna äpplen jag inte äger, en röd saftighet jag vill suga i mig, vill ha.

   

  Skicka E-post till
  info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
  Copyright © 2013
  Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04