c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Gayromaner
 


Akvarell av Amira Bavcic

Böckerna visas med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.
Urvalet har gjorts av Margareta Blomberg-Jonsson.
 Tamara Bach
Från en annan planet

Bergh, 2005

Ungdomsroman.

"Laura och jag bredvid varandra på väg mot klassrummet. Steg, andas in, steg, andas ut. Lagom takt. Ska jag säga nåt? Hålla tyst? Andas. Där framme är dörren och jag kan inte göra nåt utom att gå, andas gå. Och jag vågar inte se på henne.”


Ömsint, realistisk berättelse i dagboksform om Miriam 15 år som möter Laura och allt förändras. Om vänskap som blir till kärlek.

 Louise Boije av Gennäs
Stjärnor utan svindel

Månpocket, 1997

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja ... Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. Boije af Gennäs fjärde och mycket uppmärksammade roman.

 Nina Bouraoui
Dockan Bella

Grate, 2005

Skrivandet och kärleken härrör från samma spänning, samma glädje, samma förtappelse. Jag är rädd för att skriva, liksom jag är rädd för att älska. Kärleken öppnar vägen till skrivandet. Skrivandet följer på kärleken, blandar sig med den eller förstör den.

Nina Bouraoui, av franskalgeriskt ursprung, är född 1967 och räknas som en av de riktigt betydande unga författarna i Frankrike. Dockan Bella, 2004, är en självutlämnande berättelse i dagbokens form om en ung kvinnas utforskande av sin sexuella identitet, av kärlekens och skrivandets villkor. Nina Bouraoui har skrivit åtta romaner. Dockan Bella är hennes femte bok på svenska.

 Katarina von Bredow
Kattskorpor

Norstedts förlag, 1994

Felicia hade en hemlighet. En hemlighet som var för hemlig för att ens TÄNKAS, utom möjligtvis under den allra mörkaste granen i den allra djupaste delen av skogen där inte ens myrorna kunde se den tänkas… En dramatisk skildring om 13-åriga Felicia, som växer upp tillsammans med sin pappa. En berättelse om hur det är att vara ung och kunna acceptera det annorlunda.

 Rita Mae Brown
Kvinnofrukt

Bokförlaget Trevi, 1978

Molly Bolt har tre saker emot sig – hon är fattig, kvinna och lesbisk. Men hon har en självkänsla stark som betong och en gnistrande humor med sig ut i livet. Kvinnofrukt skildrar med styrka och humor Molly som växer upp "annorlunda" i femtiotalets USA.

 Aidan Chambers
Dansa på min grav

Rabén & Sjögren 2002 (1983)

Efter ett gräll tar Hals kompis Barry sin motorcykel och kör ihjäl sig. Och - ja, Hal dansar faktiskt på Barrys grav.
En berättelse om vänskap, kärlek och död, full av mångtydigheter, motsättningar och symbolik. Komisk och tragisk på samma gång. En bok som inte lämnar någon oberörd.
Från 15 år.

 Peter Tai Christensen
Schlagerbög

Normal, 2005

                                                                       En bok som inte liknar något annat och som har alla chanser att bli en riktig klassiker inom genren."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"En inbunden melodifestival."
Björn af Kleen, Sydsvenskan

"Språket är rappt, innerligt klyftigt och tillspetsat."
Rebecca Kjellberg, Hallands nyheter

"En homoerotisk Bridget Jones! Som vi har väntat!"
Emelie T Lund, Södermanlands nyheter

En schlagerbög blickar ut över världen. Hans värld, vill säga. En värld fylld av gala, glitter, glamour, längtan, hjärta och smärta. Men verkligheten är dock en annan, enformigt jobb, urusla dejter och alldeles för många baksmällor. Då flyr huvudpersonen Adam in i cyberspace med andra Eurovisionbögar, in till chattar och diskussioner om vem som egentligen hade den snyggaste klänningen i finalen -94 eller vilka dansare som faktiskt var sexigast. Här får vi följa ett äkta Eurovisionfan inifrån, dag efter dag …

 Marlene Claesson
Bisexuell

Anormativa, 2005

Det här är en helt vanlig tjejs dagbok.

Hon är förmodligen som dig, eller som din lillasyster eller som din dotter.

Hon äter julbord med familjen, studerar på universitetet och jobba extra.

Bli inte överraskad om hon blir tillsammans med en tjej, om hennes fyllekåthet driver henne till främmande lägenheter och kalla parker och om hennes dagenefterångest skapar skuldorgier.

 Björn Collarp
Tårar för Alexander

Albert Bonniers förlag, 1985

Tårar för Alexander handlar om kärleken mellan två unga män och hur den av krafter utifrån bryts ner. De är nitton och tjugofyra år, den yngre av dem är svensk, den äldre har sitt föräldrahem i Berlin, och de heter båda Alexander. De träffas på ett hem för utvecklingsstörda barn utanför Birmingham, där de arbetar några månader, och upplever tillsammans en frihet de inte trott möjlig. Men när den äldre av dem måste återvända hem sluter sig omvärldens värderingar kring dem. Tårar för Alexander är en roman med ett ärende: Björn Collarp vill visa på Bärkraften i en homosexuell kärlek. Men det är inte en bok som ställer upp teser. Hans roman lever i en intensiv och nervig gestaltning – det är med hetta och förtvivlan han berättar om de båda unga männen så att deras förhållande framstår som det kärleksförhållande det är.

Björn Collarp är född 1947 i Stockholm och "Tårar för Alexander" är hans debutroman. Han har tidigare skrivit dramatik, framför allt för Radioteatern. "En dröm om Sala" och "Café Blå Mörkret" heter två av hans radiopjäser.

 Michael Cunningham
Ett hem vid världens ände

Bonnier, 2005

Michael Cunningham slog igenom stort världen över med sin Pulitzer-vinnande roman Timmarna, som senare också blev en uppmärksammad film med megastjärnor i rollerna. Cunninghams debut var Ett hem vid världens ände som utkommer på svenska i samband med att långfilmen visas.

Bög i en liten amerikansk småstad på 70-talet. Inte lätt. Två pojkar, Jonathan och Bobby, finner att de behöver större närhet till varandra än samhället accepterar. En excentrisk mor är knappast till hjälp. När kvinnan Clare senare dyker upp i deras liv i New York – och dessutom blir gravid – uppstår nya problem. Hur bildar man familj med två vuxna män?

En historia om förlust och överlevnad, skriven med osedvanlig känslighet och observationsförmåga.

 Inger Edelfeldt
Duktig pojke!

AWE/Gebers, 1983

"Är det här något slags modenyck, Jim?" grälade min far. "Nåt sånt där Davy Boogie-trams?

Det trodde jag verkligen du var för intelligent för att gå på! Ja, sådär hade det alltid varit. Jag hade alltid varit en "duktig pojke". Alla utom jag själv visste precis vem jag var och hur jag borde utforma mitt liv. Jag borde göra karriär och visa framfötterna, som min far hade gjort. Och jag borde "fixa brudar" och "tjacka moppe" precis som min kamrat Uffe gjorde. Och nog försökte jag. Det var bara det att jag kände mig totalt främmande inför den roll som förväntades av mig. Ibland kändes det som om jag överhuvudtaget inte fanns till. Det fanns ingen väg för mig att gå, ingen "ljusnande framtid" efter studentexamen. Min framtid skulle bli en tvångströja av krav och normer, som jag inte vågade frigöra mig ifrån. Min Mörka Hemlighet – min kärlek – skulle alltid förbli just en mörk hemlighet. Det trodde jag, tills jag mötte Mars…

 Fredrik Eklund
Bananflugornas herre

Debutant förlag, 2005

”Ever thought of doing movies?”

Jag stirrade på skärmen utan att förstå. Avsändaren var Male Eagles. Om mamma eller pappa hade ringt på mobilen och sagt att middagen var klar. Om Joel hade velat gå ut och dricka öl. Om staden bara hade visat mig en enda glimt av vad jag förväntade mig av livet. Då hade jag aldrig gjort porr.

Bananflugornas herre tar oss med på en resa in i det förbjudna tillsammans med en sökande och stolt huvudperson. En som vill befria sig själv från omgivningens konventioner, visa sina fjädrar för hela världen, finna sanningen på sitt sätt. Det är en bok om att skapa sig själv, om utanförskap och homo-sexualitet, om modet att välja.

 Kaori Ekuni
Twinkle, twinkle

Bazar, 2006

Modern japansk kultbok

" Twinkle Twikle är modern, charmig och mycket underhållande.” The Guardian

Skenet kan bedra. Mutsuki och Shoko framstår för sina familjer som ett typiskt lyckligt, urbant par i Tokyo. Men de bär båda på hemligheter. Mutsuki är gay och har en pojkvän sedan tio år. Shoko är mentalt instabil och lider av begynnande alkoholism. De två vännerna gifter sig för att göra sina föräldrar nöjda men snart börjar den välartade ytan krackelera. Twinkle Twinkle är en modern roman med djup. Twinkle Twinkle har redan blivit en kultbok i Japan och har sålt i över en halv miljon exemplar. Den har också filmatiserats.

 Katherine V. Forrest
Vintervin

Normal, 2005

                                                            Lustfylld lesbisk läsning.”
Nenne Nestius, QX

”Vintervin är en ypperligt välskriven kärleksroman och en underhållande story om kvinnors samvaro.
Den vibrerar av en närmast helig ömhet och styrka.”
Lilian Andersson, Fagersta Posten

Året är 1978. Sex kvinnor med olika bakgrund försöker lära känna varandra med hjälp av olika tillitslekar, vilket får känslorna att svalla. Ljuv musik blandas med hat och avundsjuka. Vissa söker tröst i alkoholen, andra i varandras famn…

Vintervin är en underbar kärleksroman om två kvinnor som träffas i en stuga vid Lake Tahoe under en vecka med skidåkning och blackjackspel. Forrests kultroman har sålts i en miljon exemplar i den engelskspråkiga världen. Den finns översatt till tyska, spanska, nederlänska och japanska. Katherine V. Forrest är en av de allra största underhållningsförfattarna på den lesbiska internationella författarscenen. Vintervin är den första av hennes böcker som översatts till svenska.

 Jonas Gardell
Frestelsernas berg

Norstedts, 1995

Maria är en sjuttioårig kvinna som förlorat allt, och som samlat ihop resterna av sitt liv i kartonger som hon staplat utmed väggarna i sin trånga portvaktslägenhet på Jungfrugatan i Stockholm. På något sätt liknar hon de munkar som ännu lever i klostret inhugget i det branta berg, strax bortom Jeriko, dit Kristus fördes av djävulen för att frestas. Varje dag lever de också med vetskapen att inget liv vore enklare att göra slut på än deras. Det vore bara att kasta sig ut. Frestelsernas berg är en starkt gripande skildring av en övergiven kvinna och en splittrad familj. Det är ett familjedrama av klassiska dimensioner men med omisskännligt gardellskt tonfall, förmågan att svänga från det andlöst finstämda över det grova till det starkt känslomättare, och ha läsaren med sig hela vägen. Frestelsernas berg är Jonas Gardells första roman sedan En komikers uppväxt 1992.

 Jonas Gardell
Passionsspelet

Pan, 1985

Johan och Hampus möts och skiljs i kärlek och svek. Deras passionshistoria speglas i det spel om Jesu lidande och död som Hampus far, den pensionerade prästen, skriver och sätter upp. Maria, Jesu och Hampus mor, finns hela tiden i bakgrunden, kärleksfull och förstående inför männens dårskaper och passioner. "Passionsspelet" är Jonas Gardells debutroman från 1985 som nu kommer i efterlängtad repris. Det är en roman om Gud och Kärleken, om Djävulen som vaknar till liv och om änglarnas besök i Hampus rum.

 Jonas Gardell
Präriehundarna

Norstedts förlag, 1987

Här finns de alla: den misslyckade kompositören, primadonnan som inte kom längre än till biljettluckan, den unga konstnären som inte har något att säga när han väl får chansen, den magsure mannen som spionerar på grannarna när han inte inspekterar torktumlefiltret i tvättstugan, den buddistiska nunnan som sitter på torget och trummar för fred, den ensamme som åker bussringlinjen runt för att se ut som om han är på väg nånstans, kvinnan som lämnar sin man för att söka kärleken på Gran Canari. Här finns knäppskallarna som blir tokiga för att härda ut. Präriehundarna är en varm, rolig och sorglig roman om otillräcklighet, misslyckanden och vänskap.

 Jean Genet
Tjuvens dagbok

Wahlström & Widstrand, 1963

"I 'Tjuvens dagbok' är Genet tjuven som flackar omkring i Europa under sökandet efter erotiska äventyr: bakom alla hans handlingar ligger den homosexuella lockelsen… Brottet är för Genet något skönt och gör honom lyriskt inspirerad . I tjuvar, förrädare, mördare ser han uttryck för en djup skönhet som han vägrar tillerkänna andra människor. Särskilt mordet äger en skakande skönhet som är utan motstycke… Genets styrka är den helhjärtat subjektiva sanningen, utan några förfalskande objektiveringsförsök. Han finns hel och hållen med alla sina olika egenskaper, i dessa djärva, lidelsefullt stegrade fresker ur förbrytarlivet. Han eftersträvar en idealversion av brottets värld, han skapar en glödande poesi omkring den. Men samtidigt verkar han ofrivilligt som realist och avslöjare… Omdiktningen av tillvaron har varit hans självförsvar, en nödvändig akt av självbevarelse." Artur Lundkvist

 André Gide
Falskmyntarna

Grate, 2006

»Äntligen i nyutgåva, en av 1900-talets mest inflytelserika romaner, Falskmyntarna (1925), "metaromanens" moder»

Mats Gellerfelt, "Bäst just nu - veckans val" i Svenska Dagbladet den 12/5 2006

1947 års nobelpristagare i litteratur, André Gide (1869–1951), förnyade med Falskmyntarna (1925, på svenska 1932) den moderna franska romanen. Boken är ett av den franska 1900-talslitteraturens centrala verk, en kritik av dåtidens litterära, ideella och sociala falskmynteri som inte förlorat sin aktualitet i idé- och samhällsdebatten. Romanen har kallats »världslitteraturens första anti-roman» eftersom författaren bryter sönder den gängse litterära formen och skapar en roman i romanen. Därigenom får personerna en dubbelbelysning som är eggande och mångtydig och tjänar att göra dem ännu mer levande.

 


056534-2.gif (26322 bytes)

Per Hagman
När oskulder kysser

Bonnier, 1998

När artonåriga Benjamin inackorderas hos en familj på den västgötska landsbygden möter han den knappt tonårige Nelly. De berörs starkt av varandra utan att riktigt förstå varför. Men omständigheterna som för Nelly framstår som obegripliga, för dem isär. Benjamin flyttar till Stockholm och träffar Lilla boy, en erfaren dragqueen som leder honom in i en nattlig värld av sexuell ambivalens och desperat hedonism. Samtidigt startar han ett popband som når måttlig framgång. Nelly följer efter sina föräldrars skilsmässa med sin pappa till London och hamnar nästan av en slump i en karriär som fotomodell.

När de så möts igen ska det som de hela tiden väntat på - eller trott sig vänta på - bli verklighet. Alla de yttre förutsättningarna finns där, men samtidigt är det något som inte stämmer och när de ger sig i lag med en ökänd brottsling ställs deras kärlek på svåra prov.

När oskulder kysser, Per Hagmans fjärde och störst anlagda roman hittills, är ett triangeldrama med thrillerartad upplösning. Det är en berättelse om människor som följer minsta motståndets lag, om lögner och svek, både mot sig själv och mot andra.

  

Patricia Highsmith
Carol

Normal, 2006

Therese sliter som lågavlönat varuhusbiträde mitt i julruschen. Plötsligt står Carol framför disken med en air av elegant självsäkerhet. Therese blir fascinerad, intresserad och förvånar sig själv när hon djärvt tar kontakt med den vackra hemmafrun. Men deras kärlek är förbjuden i 1950-talets USA. Den äkta mannen hyr in en privatdetektiv och kvinnorna tvingas fly genom landet.

 Maja Hjertzell
Henrietta är min hemlighet

Rabén & Sjögren, 2005

Måsen älskar Henrietta. Men chansen att en person som är så underbar och perfekt skulle bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur är säkert minimal. Måsen har två kompisar som är lika udda: Rebecka läser poesi och Robin kommunicerar mestadels via talesätt och är f ö bara intresserad av sina två ödlor. Rebecka försöker hjälpa till med att tussa ihop Måsen och Henrietta, men det går inte så bra. Måsen sumpar i tur och ordning alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Man måste ändra sig, måste våga, annars väntar ensamhet och ett liv utan kärlek ...

 Christopher Isherwood
En enda man

Salamonski, 2005

En enda man är en lågmäld berättelse som med stor humor och klar blick avtäcker en mans innersta tankar och ger en fascinerande bild av ett 1900-tal statt i förändring. Det var också den bok Christopher Isherwood själv såg som sin främsta: »Jag tror att det är den enda av mina böcker där jag uppnådde vad jag ville. Jag tappade inte kontrollen.«

»Ensam är nu George en gång för alla«, skriver Niklas Qvarnström i sitt förord, »ensam efter Jim, den man han levt med som i en gemensam katamaran: två likartade kroppar, med ansikten som rakat sig framför en och samma spegel, med ögon fästa i olika böcker i en och samma soffa. Två män, och nu är han en enda. En enda man.«

 Marika Kolterjahn
I väntan på liv

Tiden, 2000

Kär i en tjej? Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis...

Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att börja förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

"Helst skulle jag vilja tillhöra dem. Men jag kan inte. Ibland är de så fruktansvärt barnsliga, och jag är så stel. Som Jenny och Emma. Nu har de valt ut två killar som är kompisar med varandra och lämpligt nog blivit kära i var sin. Eller som Anette och Frida som varje måndag sitter och pratar och skrattar åt hur fulla de var i fredags. Och allt lustigt som den av dem som blev värst packad gjorde. Jag blir så besviken på dem. Jag önskar att jag hade en riktig, nära vän som liknade mig. Det borde ju finnas någon som jag någonstans i världen. Jag längtar så oerhört efter framtiden. Där ska allting finnas som jag saknar nu..."

Marika Kolterjahn debuterar med denna skenbart stillsamma, närmast poetiska och mycket träffande berättelse om tonårslivets tristess. Men under ytan bultar texten av energi och laddas av Martas dramatiska önskan att få börja leva. I väntan på liv handlar inte bara om hur det är att sakta förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om det tomma tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

Marika Kolterjahn vann debutantpriset Slangbellan för denna debut.

 Leena Lehtolainen
Falska förespeglingar

Bonnier, 2006

En homosexuell kommunalpolitiker, Petri Ilveskivi, blir överfallen och brutalt misshandlad när han är på väg till ett möte i stadsbyggnadsnämnden. Senare avlider han på sjukhuset och fallet förvandlas till en mordutredning, en utredning som hamnar på kriminalkommissarie Maria Kallios bord. Ganska snart leder spåren till en halvkriminell man, Marko Seppälä, som visar sig vara bulvan för någon. Det mesta tyder på att misshandeln var avsedd att skrämma upp Petri Ilveskivi men att den urartade. Vem var det som lejde Seppälä? Innan han hinner avslöja uppdragsgivaren hittas han själv död på en soptipp.

Maria Kallios misstankar leder snart i en riktning men hon har svårt att få gehör för sina teorier eftersom de leder högt upp inom den politiska hierarkin. När en bomb exploderar i hennes trädgård blir det skrämmande tydligt att hon har kommit nära sanningen. Men då möter hon ett oväntat motstånd. Hennes vän och tidigare kollega Taskinen misstror hennes utredning och det blir uppenbart för henne att hennes chefer håller politikerna om ryggen. Hennes frustration växer ytterligare när allt tyder på att det finns en läcka på polisstationen. Maria tvingas ifrågasätta gamla lojaliteter och vet inte längre vem hon vågar anförtro sig åt. Hårt pressad både hemifrån och från höga chefer känner hon sig allt mer ensam.
     Falska förespeglingar är en spännande och aktuell deckare där Maria Kallio tvingas att ompröva en hel del av det hon tidigare tagit för givet.

  

Eva Lejonsommar
Att älska henne

Anamma, 2001

Det rör sig om två kvinnor och krisen i deras förhållande, som beskrivs ibland så smärtande meningar att det känns djupt inne" GP

 Håkan Lindqvist
Om att samla frimärken

Kabusa, 2003

Håkan Lindquists roman är berättelsen om vänskapen mellan den medelålders Samuel och pojken Mattias, och en mycket berörande bok om ensamhet, vänskap och kärlek. Håkan Lindquist har tidigare givit ut två ungdomsromaner: Min bror och hans bror och Dröm att leva. Båda är översatta till flera språk och 2002 belönades författaren med ett litteraturpris i Frankrike.

 Mian Lodalen
Smulklubbens skamlösa systrar
Fortsättes av: Trekant.

Forum, 2003

Den ständigt luspanka frilansskribenten My, krönikör i tidningen Queer Express, har slutat tro på den Stora Kärleken. Hon lever singelliv i en tillvaro där hon plockar upp smulorna från andras raserade förhållanden. Ständigt sexhungrande föredrar hon gifta kvinnor framför att binda sig i en fast relation.

My har en osviklig förmåga att hamna i omöjliga situationer och när en gudabenådat vacker storbystad blondin kommer i hennes väg går hon inte att stoppa. Väninnorna Mackan och Hedda finns alltid till hands som räddande änglar. De drar med My på nya äventyr; demonstrationer och vilda fester. Från Pridefestivalen till kalas bland överklassens högdjur.

Smulklubbens skamlösa systrar är en sanslöst rolig relationsroman. En varm och dagsaktuell skildring av stark vänskap, kärlek, sex och förhållanden under ett år i Stockholm. Rappt och träffsäkert blandar Mian Lodalen skarpsynta iakttagelser om kärleken mellan människor och vad den driver oss till.

  

Renée Manfredi
Hitta hem

Bromberg, 2005

Anna Brinkman lever ett enkelt liv efter sin mans bortgång. Hon ägnar sig åt sitt arbete och ett fåtal vänner men släpper inte riktigt in någon i sitt liv. Vid en träff för HIV-smittade där Anna ombetts fungera som handledare träffar hon Jack.

 Bengt Martin
Bengt och kärleken

R&S, 1978

Du! Det var strax efter andra världskriget, vi var femton år Måns och jag, och vi såg äntligen en chans att komma ut. Vi liftade till Tyskland. Det var i det utbombade Hamburg vi mötte dom spännande tyska vännerna: Heta, Dieter, Renate och Paul. Tillsammans med dom upptäckte vi att det fanns en värld utanför Sverige. En tuff, händelserik och inte så lite galen värld. Det är om det som händer oss jag berättar i den här boken. Och om hur jag plötsligt upplevde kärleken.

 Åsa Nilsson
Dags att våga

Opal, 2005

Alexandra och hennes kompis Linn spelar basket, de gillar att kolla på basket också. Fast Linn är mer intresserad av att kolla in killarna och deras magrutor. Alexandra tycker inte att det är så himla intressant. Linn försöker få Alexandra att förstå att deras bästa killkompis Jonas är kär i Alexandra. Hon försöker i sin tur försöka få Linn att förstå att hon inte är intresserad av Jonas på det sättet.
När killaget får en ny hjälptränare i form av Yulia, som går på gymnasiet, blir Alexandra plötsligt mer intresserad. Hon vet inte varför hon fascineras så av Yulia, och när de börjar prata känns det som att de kan prata om allt. Alexandras tankar börjar alltmer upptas av Yulia. Hon vet inte riktigt hur hon ska hantera det. Hon är väl inte en sån som blir kär i tjejer, eller. Och även om hon nu skulle vara det så kanske inte Yulia är det.

 Magnus Nordin
Svart drama

BonnierCarlsen, 2006

Magnus Nordins senaste thriller handlar om dödlig svartsjuka och bedrägligt rollspel.

En lärare spökar på årsdagen av en olycka som skett tjugofem år tidigare, och när 17-åriga Tess bestämmer sig för att ta reda på sanningen om hans bortgång, blir hon alltmer övertygad om att det rör sig om ett mord...

 Hans Olsson
Spelar roll

En bok för alla, 2006

Johan Alexander går i nian. Han spelar basket, är populär hos tjejerna. Men under ytan slits han nästan sönder av sina demoner. För det är killar som intresserar honom, inte tjejer. Hemma anar man ingenting, Alexander, som han kallas i hemmet, träffar tjejer och allt verkar vara "som det ska". Kompisarna märker heller ingenting, för dem är Johan, som han kallas av dem, killen som får alla tjejer. Den där killen alla tjejer vill ha och alla killar vill vara.

 Annika Ruth Persson
Du och jag, Marie Curie

En bok för alla, 2004

Fortsättes av: Erik Dahlbergsgatan

Jenny är femton år när hon blir tillsammans med Filippa, som spelar i samma fotbollslag. Förälskelsen känns i hela kroppen och i sin dagbok berättar Jenny allt för Marie Curie när hon hinner. För det händer mycket det året. Boken handlar också om andra relationer; de man har till sina föräldrar, till sina vänner och till tränaren i laget.

 Annika Ruth Persson
Erik Dahlbergsgatan 30

Kabusa, 2006

Jenny från Majorna som i ”Du och jag Marie Curie” fyllde livet med fotboll och förälskelse har blivit 10 år äldre. Hon har slutat spela fotboll, hon har inget jobb, ingen flickvän och livet är allt annat än utstakat och enkelt. Hon är rastlös, hon vill göra något meningsfullt, något som förändrar både andra och henne själv.

I kollektivet på Erik Dahlbergsgatan söker hon och hittar nya mål och riktningar, nya vänner och kärlekar. Men allt hon finner riskerar hon också att förlora.

 Annie Proulx
Brokeback Mountain

Forum, 2006

Dessa elva berättelser om ensamhet och kärlek, våld och död utspelar sig mot bakgrund av landskapet Wyoming: de majestätiska Klippiga bergen och de väldiga vidderna. Den nya Västern är lika vild som den gamla.

Vi möter bland många andra två cowboys vilkas till synes omöjliga kärlek överlever allt utom omvärldens våldsamma fördömande; rodeoryttaren som blir besatt av att hålla sig kvar på tjurens rygg – det är som att rida en tornado – i åtta sekunder och vars alltmer sargade kropp sviker honom; en förvirrad gammal man som försöker ta sig tillbaka till ranchen där han föddes och där hans bror nu ska begravas; den tjocka ranchägardottern som lyckas bryta sig loss från sitt liv i ensamhet ute på den ödsligt belägna gården.

Med sin stilistiska briljans, osvikliga tempobedömning och skarpa blick för mänsklig svaghet och styrka visar Annie Proulx att hon behärskar även det lilla formatet till fulländning.

En av berättelserna, Brokeback Mountain, har nu också blivit en prisbelönt och mycket uppmärksammad film av Ang Lee.

 Mary Renault
Alexander, min härskare

Replik förlag AB, 2001

I den här klassiska historiska romanen frammanar Mary Renault hela den antika världens storslagenhet, barbari och känsla av oändliga möjligheter. Genom slavpojken Bagoas – som också var hans älskare – får vi följa Alexander den store på hans stora fälttåg genom mindre Asien till Indien, under en tid när Alexander av omvärlden betraktades som världens herre.

Romanen är både en omsorgsfull och fängslande historisk dokumentär och ett känsligt, inlevelsefullt och gripande närporträtt av en av antikens största och mest mytomspunna personligheter.

Den brittiska författarinnan Mary Renault har länge intagit platsen som den sannolikt främsta skönlitterära skildraren av antikens grekland; Alexander min härskare blev hennes sista stora mästerverk.

 Giles Rozier
Kärlek utan motstånd

Bonnier, 2005

Kärlek utan motstånd skildrar åren under tysk ockupation i en fransk provinsstad. Under två år, tre månader och tjugo dagar hålls en polsk jude gömd i en källare bakom ett hemligt bibliotek med förbjudna böcker.

Kärlek utan motstånd handlar om kropparnas lidelse, orden och språket, tyska och jiddisch. Den berättar om förbehållslös kärlek: kärleken till böckerna på Goethes och Goebbels språk, kärleken som överlever i källargömstället och den anstötliga kärleken som utspelar sig synligt för alla på övervåningen.

Kärlek utan motstånd berättar på ett mångtydigt sätt om antihjältar som strävar efter att överleva, och illustrerar samtidigt språkets många skyddsmasker.

  

Ingrid Sandhagen
En av dem

BonnierCarlsen, 2000

Ingrid Sandhagen har skrivit en vibrerande, varm och sexig tonårsroman om den allra första kärleken, här mellan två 15-åriga killar. Fast förankrad i svensk nutid, och med ett absolut gehör för människor, är hennes roman något så ovanligt som en icke problem-orienterad bögbok.

 


Johanna Sinisalo
Bara sedan solen sjunkit

W&W, 2002

En sen och blåsig kväll, på väg hem från ett möte med sin före detta älskare, hittar fotografen Mikael en varelse sovande på gatan utanför hans hus. Det är en liten gosse, knappt mer än ett år, med kattlika ögon och en päls som är svart och silkeslen. Han är det vackraste Mikael någonsin sett och han beslutar att i hemlighet gömma trollet i sin lägenhet ...
   Vild, vacker, brutal och sensuell - Finländska Johanna Sinisalos mytologiska roman om trollet Pessi och de fem människor som obönhörligt dras in i hans trollkrets ställer livets betingelser mot varandra: kultur mot natur, människa mot djur, urtid mot nutid. Den belönades år 2000 med Finlandiapriset.

 Strandberg
Jaktsäsong

Forum, 2006

Melinda är en vacker kvinna som vill träffa mannen i sitt liv. Men var ska hon hitta honom när de enda hon umgås med är bögar som vägrar lämna Bermudatriangeln av gayklubbar?

I Stockholms gayvärld, där Melinda lever, består dygnet till stor del av nattklubbar, tv-beroende och spektakulärt misslyckade dejter. Hur hittar man kärleken bland sex, lögner och dvd-boxar?

Magnus, hennes bästa vän, längtar efter skönt småtråkigt Svenssonliv – allra helst tillsammans med vännen och författaren Sebastian, som han är hopplöst förälskad i.

Förutom Melinda, Magnus och Sebastian möter vi också schlagerbögen, såpastjärnan, kampbögen, grannen som fungerar som sexjour, den bedragna småbarnsmamman och katten Ulla-Bella, bland många andra.

Jaktsäsong är en inkännande och träffsäker samtidsskildring, fylld av färgstarka personligheter.

 Katja Timgren
Det jag inte säger

Rabén & Sjögren, 2004

"Det ska komma en ny tjej till klassen, någon från Umeå. Undrar om hon är som dom andra..."
Nej, Kristina är inte som de flesta, hon verkar inte bry sig varken om sitt utseende eller vad andra tycker om henne.
Jenny, klassens plugghäst, blir intresserad av henne redan från början för att hon verkar så fri och självständig. Jenny är trött på sina tjejkompisar som bara pratar om killar och fester och träning. Tänk att äntligen träffa en vettig person med egna åsikter!

Så småningom förstår Jenny att hon blivit kär i Kristina. Men trots att hennes känslor verkar vara besvarade undviker Kristina henne. Allt blir så komplicerat. Och hur hanterar man att man är lesbisk inför en ofta fördomsfull omgivning? Vad säger man till kompisar och föräldrar?

"Jag vill att alla ska veta. Jag vågar inte berätta. Inte för Mira. Inte för mamma och pappa. Men orkar inte ljuga. ´Jävla bög´, ropar de i korridoren efter Mats i åttan. Han har inga muskler och det går rykten om att han pussat en kille. Nästa gång är det mig de ropar efter. Är det att ljuga att inte säga det som är viktigt? Jag vet inte..."

 Johan Unenge
Astrid och hon, Liv

BonnierCarlsen, 2006

Astrid är tjejen som ingen lägger märke till och som ogillar att stå i centrum. Men så kommer den självsäkra Liv och visar vägen till en ny värld.

En stark och gripande skildring av vänskap mellan tjejer i 13-14-årsåldern och om att hitta en väg genom tonåren.

Johan Unenge nominerades 2004 till Augustpriset för boken "Vi som ser på".

 Hanna Wallsten
Vi skulle älska om vi bara kunde

Forum, 2006

Susanne har haft en intensiv kärleksrelation med Ingela, som nu i ett slag lämnar henne för den vackra prästen Katarina.

Tyngd av sorg beger sig Susanne till Paris för att äntligen försonas med sin tvillingsyster som hon inte sett på tio år. Resan leder till att flera personers liv förändras och flätas in i varandra: vi följer Ingela, Anders – Susannes före detta pojkvän – samt outsidern Sergej som får en oväntat central roll i allas liv.

När Susanne återvänder hem från Paris har allt förändrats. Ska hon ta emot Ingela igen? Eller ska hon bejaka den förbjudna känslan, som drar henne till rivalen Katarina…

Ömsint kärlek och febrig attraktion, men också kyla, präglar förbindelserna i Hanna Wallstens andra roman Vi skulle älska om vi bara kunde. Det är en tät berättelse om människors sökande för att hitta rätt person att älska.

 Barbara Vine
Sotarens pojke

Månpocket, 1999

När den framgångsrike författaren Gerald Candless dör av en hjärtattack får hans dotter Sarah i uppdrag att skriva hans biografi. Det egendomliga är att han inte har någon släkt, vare sig föräldrar, syskon eller kusiner. När Sarah motvilligt, men alltmer fascinerad, börjar forska i hans förflutna, upptäcker hon att fadern inte var den han utgav sig för att vara - att han vid någon punkt i livet bytt identitet.

Men om han nu inte var Gerald Candless, vem var han då? Och vad fick honom att dölja sanningen till och med för sin hustru och för sina barn?
Det finns goda skäl att vänta sig något alldeles extra av Barbara Vine och nog infrias förväntningarna med Sotarens pojke.
Sydsvenska Dagbladet

 Barbara Vine
Strandsatt

Gedins förlag, 1994

I ett tyst och kusligt hus med utsikt över havet vid Suffolks kust sätter sig en ung man vid namn Tim ner varje kväll för att skriva. Han går igenom sina minnen från händelserna två år tidigare, vilka han genom anonyma brev ständigt blir påmind om. Hans mardrömmar och hallucinationer blir alltmer påträngande, och nu söker han befrielse genom en självrannsakande bekännelse av det brott han begått – ett brott, omöjligt att sona, så länge det blir oupptäckt. Tim återupplever sin omtumlande kärlekshistoria med paleontologen Ivo och sin passion till den vackra Isabel, kärleksäventyr som utspelar sig i England och ett vindpinat, regnigt Alaska och slutar i det mord, vars skugga faller allt tyngre över den skyldige.

Barbara Vine har skrivit en spännande berättelse om otacksamhet, falskhet, perversitet och sexuell besatthet, men också om sanningssökande och självutlämnande. Med osviklig precision blottar hon den fruktan som lurar i oss alla.

"Alla vet att Barbara Vine är Ruth Rendell. Under namnet Vine är hennes böcker mer litterära, mörkare, genomsyrade av fara, och de lyckas på ett enastående sätt förena thrillern med högklassig skönlitteratur." Daily Mail

"Barbara Vine är en oförutsägbar författare. När avslöjandet äger rum är det genialt, oväntat och originellt." The Times

" Barbara Vines psykologiska thriller får en att känna kalla kårar längs ryggen… hon behärskar sin hemska intrig mästerligt."

 Winterson
Det finns annan frukt än apelsiner

Bazar Förlag, 2006

”Den enda frukten, sa hon alltid. Fruktsallad, fruktpaj, fruktkräm, fruktbål. Syndens frukt, passionsfrukt, rutten frukt, söndagsfrukt. Det finns ingen annan frukt än apelsiner.”

I Jeanettes värld är apelsiner lösningen på allt. Näst efter att be förstås. Det här en berättelse om Jeanette, adopterad av evangelister i en liten industristad i norra England på 60-talet. Hon uppfostras vid sidan av spirituella giganter som Vittnade Elsie och Pastor Spratt och är ämnad för missionärfältet. Karisman som gör henne till en sådan framgångsrik frälsare medför att hon också frälser en av flickorna i församlingen ... lite väl mycket. Kärlek och sex fanns inte med i hennes mors planer för henne och särskilt inte i den här skepnaden.

Vid sexton års ålder tvingas hon lämna församlingen, hemmet och familjen. Här borde det finnas utrymme för en flod av bitterhet, men Winterson är aldrig bitter, istället präglar hennes karaktäriska underfundiga och kvicka humor hela romanen och lämnar läsaren med en varm och behaglig känsla och en törst efter mer av denna fantastiska författare.

BBC gjorde en uppmärksammad tv-serie av Det finns annan frukt än apelsiner, som även visats i Sverige (1991), och för vilken Winterson belönades med det prestigefyllda engelska tv-priset BAFTA och FIP D'Argent i Cannes för bästa manus.
 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04