c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Historiska deckareAkvarell av Vania Hermansson

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext.
 

 John Dickson Carr
Bruden i Newgate

”Dickson Carr hör till samtidens allra främsta författare av detektivromaner och Bruden i Newgate utgör en av de absoluta höjdpunkterna i hans produktion inom den genre, han på senare år odlat med lika mycket intresse som utbyte: detektivromanen i historisk miljö... 

Men Bruden i Newgate är inte bara en historisk roman, en färgstark och livfull tidsskildring, den är också en briljant kriminalroman, vars gåta är nästan plågsamt mystifierande, men samtidigt konstruerad med knivskarp logik.”
Gunnar Unger i Svenska Dagbladet

”Upptakten med den livdömde i det stinkande . Newgate-fängelset som en timme före avrättningen äktar en arvtagerska skulle inte ha vanprytt en roman av Dumas Père, och fortsättningen håller stilen. Rummet är även här ordentligt tillbommat och har andra företräden också, som dock ej bör avslöjas.

Den som tycker om en rivande äventyrsbok med sjudundrande dueller på pistol  och sabel kan inte undgå att bli förtjust i Dickson Carrs hjälte. Han påminner om d’Artagnan och man har inte en lugn stund förrän han utkrävt hämnd och förrän alla missförstånd mellan honom och hjältinnan blivit uppklarade.”

Barbro Hähnel i Dagens Nyheter

 Lindsay Davis
Silvergrisarna

ROM ÅR 70 E. KR

Privatdetektiven Marcus Didius Falco är väl hemmastadd i den eviga staden. Han kan handskas  med rånarna, polisen och de flesta av flickorna. Men en fräsch sextonåring, Sosia Camillina, drar in honom i ett fall ingen romare borde lägga näsan i blöt i…

Sosias farbror är en misstänksamt lagd senator. Några högt uppsatta personer ägnar sig åt en synnerligen lukrativ, om än synnerligen illegal, handel med silverhaltiga blytackor, "silvergrisar". 

För Falco är detta inledningen till en mördande jakt, som leder honom långt bort från de sju kullarna. Till ett gudsförgätet ställe, Britannien, till själve Vespasianus och till Helena Justina - en dam långt över Falco i rang.

Han borde ha lyssnat till sin mor. Hon brukade alltid säga att flickor skulle bli hans fördärv…

 Umberto Eco
Rosens namn

Rosens namn kan läsas som en fascinerande detektivhistoria, en sinnrik historisk skildring eller som förstklassig underhållning.

Handlingen utspelas i ett italienskt benedektinkloster år 1327 - en tid av stora omvälvningar. Broder William från Baskerville är utsänd för att medla i den maktkamp som pågår mellan påven Johannes XXII i Avignon och kejsar Ludvig, bayraren.

Den synnerligen känsliga uppgiften överskuggas snart av skrämmande och gåtfulla mord som följer slag i slag under sju fasansfulla dygn. 

Varje dag hittar man en munk mördad: en död i en ravin, en annan dränkt i en tunna med svinblod, en tredje förgiftad i badhuset, åter en annan knuffad från ett fönster, en kvävd i biblioteks labyrintens vindeltrappa.

Den skarpsinnige och orubbligt skeptiske broder William förvandlas snabbt till en detektiv som envisas med att lösa klostrets gåta. Hans vapen är logiken lånad från Aristoteles, teologin från Thomas av Aquino, den erfarenhetsmässiga insikten direkt hämtad från Roger Bacon – allt detta blandat med skarpsinnig humor och ohjälplig nyfikenhet. Han samlar bevis efter bevis, dechiffrerar hemliga symboler och kodade manuskript och leder oss rakt in i klostrets hemliga labyrint.

Rosens namn är ett oemotståndligt läsäventyr - en fyndig roman berättad med espri, elegans och avväpnande humor.

 Sigrid Heuck
Mäster Joachims hemlighet

"Det började med att jag upptäckte ett lik på flodstranden.

Två män höll fast den smala flotten som det var fastbundet på, men jag kunde från min utgångspunkt inte säga om de var på väg att dra upp den på land eller skjuta ut den i floden."

Så börjar Peters dagbok.

Peter gör ett fynd i en låda gamla böcker och hittar en bild av en nederländsk målning från 1500-talet av mästaren Joachim Patinir. På målningen finns i bakgrunden något som Peter uppfattar som ett brott. 

Han känner sig av oförklarliga skäl fascinerad av målningen. Han är fast besluten att efterforska hemligheten med den döde på flotten, en gåta som det inte tycks finnas några tecken till lösning på.

Hans önskan att lösa gåtan med den döde blir till en fix idé hos honom, och plötsligt befinner sig Peter i en främmande värld som trollbinder honom.

Mäster Joachims hemlighet är en spännande konsthistorisk thriller för ungdom.

Sigrid Heuck är född i Köln 1932.

Efter utbildning till grafiker vid Konstakademien i München började Sigrid Heuck arbeta som formgivare och illustratör. Efter hand började hon även skriva texter och har sedan givit ut en rad bilderböcker och ungdomsböcker. 1990 erhöll hon Österrikiska ungdomsbokspriset för Mäster Joachims hemlighet.

 Iain Pears
Den fjärde sanningen

Oxford på 1660-talet: en tid och plats av stor intellektuell och politisk oro. En äldre medlem av New College, Dr Robert Grove, förgiftas och dör  under mystiska omständigheter. Misstänkt för mordet blir en ung, vacker, begåvad och mystisk kvinna ur arbetarklassen, Sarah Blundy. Bokens fyra avsnitt berättas i jagform av fyra på olika sätt involverade herrar med vitt skilda utgångspunkter och uppfattningar om vad sanning vill säga. Dessa vittnen berättar var sin version av händelserna kring mordet. Alla pekar ut olika mördare.

Marco da Cola, en katolik från Venedig som påstår sig vara den som uppfunnit blodtransfusioner. Jack Prescott, son till en förmodad smädare av det kungliga idealet, fast besluten att rättfärdiga sin far. John Wallis, förste kryptogramskrivare, en matematiker, teolog och inbiten intrigmakare. Och till sist Anthony Wood, den berömde Oxford-antikvarien. Varje vittne ger sin version av det inträffade. Bara en avslöjar den överraskande sanningen.

De fyra historierna bildar en färgsprakande gobeläng över engelskt bigotteri, förljugenhet, kryperi, men också personligt mod, trots och kamp. En magnifik krönika om en skrämmande och fascinerande tid. en tid då den moderna vetenskapen växer fram, men då vidskepelse och religiös fanatism fortfarande är mycket vanlig i den akademiska världen.

 Ellis Peters
Djävulens novis

Hösten 1140 blir den unge Meriet Aspley antagen som munk vid Peter-Pauls-klostret i Shrewsbury. Men det dröjer inte länge förrän han börjar uppträda nervöst och störande gentemot omgivningen. De andra unga noviserna ger honom öknamnet "Djävulens novis".

Broder Cadfael, klostrets örtagårdsmästare och läkekunnige, är övertygad om att Meriets onaturliga beteende vittnar om något allvarligt - att han bär på en hemlighet som hör ihop med ett mystiskt försvinnande i trakten. 

Cadfael påbörjar efterforskningar och lyckas hitta oanade samband som leder till ett avslöjande av omvälvande storpolitiska planer utanför klostret...

Djävulens novis - en ny fascinerande brottsgåta med den egensinnige och skarpögde broder Cadfael, en Sherlock Holmes i benediktinerkåpa!

 Ellis Peters
Sankt Pers marknad

Året är 1139. Från när och fjärran samlas köpmän. i klosterstaden Shrewsbury för att delta i årets stora begivenhet, Sankt Pers-marknaden. Men missämja uppstår, marknaden urartar i våldsamheter och upplopp – och en köpman hittas mördad... 

Än en gång får broder Cadfael lämna sin fridfulla klosterträdgård och använda allt sitt skarpsinne för att spåra upp den skyldige.

Ellis Peters fortsätter i SANKT PERS MARKNAD sin charmfulla och färgstarka deckarserie om broder Cadfael, benediktinermunken som ger sig i kast med att lösa medeltidens mördande mysterier.

 Leonardo Sciascia
Dolkmännen

Det är år 1862. Kungariket Bägge Sicilierna finns inte mer. Bourbonerna har jagats på flykten av Garibaldi och hans män som åter lagt stora delar av fastlandet samt Sicilien under huset Savojen. I kungariket Italien regerar Viktor Emanuel II. 

En natt i oktober blir i Palermo tretton personer brutalt nerstuckna – till synes slumpmässigt och utan orsak. Åklagare Giacosa lyckas snabbt få dolkmännen bakom lås och bom och de döms till döden eller livstids straffarbete. Men vem har beordrat massakern? Vilka motiv ligger bakom”. Rättegången lyckades inte kasta ljus över saken och frågorna blev obesvarade.

LEONARDO SCIASCIA i har plöjt igenom arkiven och, frånsett de faktiska händel serna som han återupplivar och sätter in i sitt historiska sammanhang, formulerar han hypoteser med samma fina väderkorn och stora talang han visade prov på bl. a. i Majoranas försvinnande, Pan 1977.

Genom att undersöka och belysa rättsaffärer i det för flutna vill Leonardo Sciascia få oss att uppmärksamma hur våld och terror kan påverka även dagens samhälle.

 Sarah Smith
Det försvunna barnet

New England 1887. Miljonären William Knight blir brutalt mördad. Det enda vittnet, hans åttaårige sonson Richard Knight, blir stum av chocken och försvinner kort efter mordet spårlöst. Han förmodas kidnappad och sannolikt dödad.

1906. Den österrikiske forskaren Alexander von Reisden påstås likna det sedan länge försvunna barnet. Under ett besök i Boston går han motvilligt med på att träffa Richards farbror, Gilbert Knight. Trots Reisdens nekande blir Gilbert övertygad om att Reisden är Richard.

Och det enda sättet att bevisa vad som hänt Richard är att hitta den ursprunglige mördaren – som fortfarande är på fri fot.

Sarah Smiths historiska kriminalroman är en omsorgsfullt konstruerad, atmosfärisk och tidstrogen berättelse om en värld i omvälvning mellan gammalt och nytt, kluven av klassgränser, kulturer och skilda synsätt.

”En konstfärdig litterär gåta med precis det slags tidstrogna detaljer och berättartekniska mästerskap som kännetecknade Charles Dickens … Den här romanen hör hemma på hyllan för de böcker man tänker behålla livet ut.”
– Philadelphia Inquirer

 

 Josephine Tey
En gammal skandal

Kommissarie Grant från Scotland Yard har efter en olycka hamnat på sjukhus, där han trots sitt nödtvungna sängläge snart brottas med sitt livs svåraste kriminalfall: Var den beryktade Rikard III en hänsynslös mördare eller var han tvärtemot historieböckerna oskyldig? Den tränade detektiven följer sitt spår steg för steg mot den fantastiska upp- lösningen.

”... en av alla tiders märkligaste och bästa deckare som utan svårighet håller en vaken in på nattkröken.”

Bo Lundin, GT


JOSEPHINE TEY, pseudonym för Elizabeth MacKintosh, var känd även som skådespelsförfattare. I detektiv romanerna frapperas man särskilt av hennes förmåga till glasklar analys, förenad med medmänsklig värme och en allomfattande humor.

 Barry Unsworth
Döden och gycklarna – en moralitet

Den unge klerken Nicholas Barber har lämnat sitt stift utan biskopens tillåtelse. Han har sjungit för maten på värdshus, han har spelat bort sina heliga reliker, han har begått hor. Och för att öka på sina synder har han anslutit sig till en grupp resande gycklare; att beblanda sig med sådana är uttryckligen förbjudet för medlemmar av det andliga ståndet.

Men allt detta är ett intet mot vad som sker när truppen beslutar sig för att framföra en moralitet om mordet på den unge pojken Thomas Wells.

Sällskapet kommer fram till en liten stad där en ung pojke just har hittats mördad och en ung kvinna blivit dömd till döden för mordet. Varför inte göra litet efterforskningar och sedan spela upp en moralitet för stadsborna. Kassan behöver förstärkning och de vanliga styckena drar inte folk. Men ju längre de tränger in i fallet desto mera skeptiska blir de till den officiella förklaringen.

Barry Unsworth lyckas inte bara skapa en medeltidsthriller, sin verkliga storhet visar han genom att förmedla en tidsstämning som är så stark att effekten blir närmast fotografisk, och till detta: ljudeffekter, dofter och alla andra sinnesintryck. Det är magnifikt!

 

 Philipp Vandenberg
Tredje dagen

När Sixtinska kapellet restaurerades, gjorde man en märklig upptäckt. Michelangelo hade märkt somliga av freskerna med olika bokstäver. Vatikanens experter försökte förgäves tyda dem. Lösningen fanns i det hemligaste av Vatikanens arkiv, öppet endast för påven och kardinal Jellinek, prefekt för kongregationen för trosläror (förr mera känd som den Heliga Inkvisitionen). Kardinal Jellinek upptäckte hemliga dokument som visar att Michelangelo var en bitter fiende till kyrkan. Bokstäverna i fresken visar sig dölja en hemlighet som kan krossa kyrkans fundament.

Ju mer kardinalens nyfikenhet driver honom att forska vidare i saken, ju mer utmanar han medlemmarna i en mäktig sammankomst med uppgift att dölja innehållet i Michelangelos budskap. Kardinalens liv är i uppenbar fara.

Vad är så hemligt, att det måste hemlighållas till varje pris? Kan påven Johannes Paulus I:s död sättas i samband med detta? Varför störtade kardinal Jellinek från ett fönster i Vatikanens arkiv? Och vem är munken, broder Jeremias, som berättar denna fantastiska historia för författaren? Är han kardinalen själv?

Boken är på samma gång en historisk deckare, en politisk thriller, och ett teologiskt pussel.


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04