c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Hundar
 

 


Vill du veta hur gammal du är i hundår?

Skriv in din ålder:
I hundår är du:

 

 

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext
eller förlagsinformation.


Illustration: Amira Bavcic
 
 

 


Paul Auster
Timbuktu

Månpocket

"I en värld där många människor blir behandlade som hundar, väljer Paul Auster att berätta historien om en hunds liv. Och när vi kommer till slutet av denna korta, märkvärdiga bok har han fått oss att tänka, känna och till och med drömma med sin fyrbente huvudperson Mr Bones. Genom att stiga ut ur vår egen arts ramar, får Auster oss att se oss själva på nytt, genom de tillgivna till hälften förstående, till hälften förbryllade främlingar som lever hos oss i våra hem"
Salman Rushdie

 Kirsten Bakis
Monsterhundarna

Natur och Kultur

En kontingent eleganta hundar dyker upp i New York och blir genast oerhört populära och omsvärmade. Det speciella med "monsterhundarna" är att de har mänskliga händer, går upprätt och att de kan tala via en röstprotes i halsen. Inte bara det: de har mänskligt intellekt och är fint kultiverade i germansk 1800-talsanda.


De har flytt från en stad i Canada vars innevånare har varit helt isolerade under hundra år, och de lever med ett kulturellt arv från de människor som skapade dem – förutom avsevärda rikedomar de bland annat använder till att låta uppföra ett stort fantastiskt slott på Lower East Side.

Den unga frilansskribenten Cleo Pira tecknar ned deras historia, och hon får mer än någon annan människa tillträde till dessa mänskliga hundars tankevärld och bereds möjlighet att utforska deras levnadsvillkor. Men vad är det för obotlig sjukdom som bryter ned monsterhundarna och hotar deras liv? Och vilken är deras mörka hemlighet om hur det gick det till då de flydde från sitt hemland?

Kirsten Bakis bländande uppfinningsrika roman är förlagd till en nära framtid. Det är en fantasieggande berättelse om ramarna för våra mänskliga liv i en civilisation mitt emellan två årtusenden, en tid av genmanipulation, kloning och biologisk ingenjörskonst. Med stor uppfinningsrikedom – och varm humor – skildrar hon hoppet, skräcken, drömmarna och de absurda livsvillkor som råder för dessa mycket mänskliga djur.

Den som en gång stiftat bekantskap med monsterhundarna glömmer dem aldrig.

 
 


Louis de Bernières
Red Dog

Wahlström & Widstrand

Hunden Red Dog är närmast en legend i västra Australien. Sitt namn fick han efter det röda dammet som färgade hans päls, sin ryktbarhet genom alla de människor som gav honom mat, tog honom till veterinären, gav honom lift eller helt enkelt bara hörde talas om denna socialt begåvade och reslystna hund.

 Sheila Burnford
Den otroliga vandringen

Genom otillgängliga vildmarker vandrar de tre djuren. De drivs av sin hemlängtan och ingenting får hindra dem.

Det är den unge vältränade labradoren Luath, den gamle stridslystne charmfulle bullterriern Bodger och den lilla siameskatten Tao, som tillsammans trotsar utmattning, svält och skador för att nå sitt mål.


Människorna som djuren möter – indianer, pälsjägare och nybyggare i Kanada – spelar en underordnad roll. De är bara till för att hindra, ibland hjälpa, djuren på deras färd.

En ömsint djurskildring – ett sällsynt bevis på förståelse för hur djur känner, tänker och handlar.

 Kerstin Ekman
Hunden

Var börjar en berättelse?

Under en granrot kanske. Ja, under en granrot. Där låg en liten grå en. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. En hund. Men det visste han inte. Han var så liten att han hade lyckats komma in under en rot. Den låg som en grov, brun arm omkring honom. Men den värmde inte.


Han kunde inte minnas. Det var bara ett stort hål inuti honom, ett gnag, en hunger efter värmen och efter det starka ljumma som fyllde munnen och efter tikens bett i nackskinnet och slicken i mungipan när hon kom in utifrån med främmande lukter i pälsen. 

Hur hade han kommit att hamna under granen? Det mindes han inte och inte hade han kunnat berätta.

Men Kerstin Ekman har berättat hans historia: enkel, stark och fängslande i varje rad.

 John Grogan
Marley och jag

Forum

En bok för alla som älskar djur eller som bara har en kärleksfullt hjärta

Nu är den här! Boken om Marley, världens mest neurotiska och älskvärda hund, boken som har hyllats av både läsare och kritiker, legat 50 veckor på den amerikanska försäljningslistans förstaplats och sålt i otroliga 2,5 miljoner exemplar.

Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en gyllengul labradorvalp som snabbt växte till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, han sprang genom dörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Och för familjen Grogan blev han en ovärderlig gåva.

Marley och jag är en berättelse om villkorslös kärlek och lojalitet, om hur en hund kan lära oss vad som verkligen betyder något. Det är en bok för alla som älskar djur, för alla som har ett stort hjärta.

 Caroline Hebard
Hank Whittemore

Rädda liv. Caroline Hebard och hennes räddningshundar.

Forum

Caroline Hebard lever två helt olika liv. Ena stunden en vanlig amerikansk hemmafru med fyra barn, den andra en professionell hundförare som måste släppa allt och blixtsnabbt bege sig till något av världens katastrofområden för att leta efter saknade människor. Hon vet aldrig hur långt hon och hennes hundar måste resa eller vilka utmaningar och faror de kommer att möta.

Gång på gång riskerar hon sitt eget och hundarnas liv, driven av en osjälvisk önskan att rädda människor och en stark tilltro till hundarnas intelligens och offervilja. Carolines insatser har blivit flerfaldigt belönade och hon är ett levande exempel på beslutsamhet, självständighet och mod. Hennes berättelse är både ett inspirerande läsäventyr och ett bevis på den oanade och föga utnyttjade förmågan hos människans bästa vän hunden. Caroline Hebard, född 1944, har en internationell bakgrund. Som dotter till en brittisk karriärdiplomat fick hon vänja sig vid en kringflackande barndom. Hon bor med sin man, sina barn och sina hundar i Bernardsville, New Jersey. Hank Whittemore har tidigare skrivit sju böcker, gjort prisbelönta TV-dokumentärer och över hundra reportage för Parade Magazine.

 James Herriot
Hundhistorier

Richters

I denna härliga bok har den folk- och djurkäre veterinären och författaren James Herriot samlat femtio av sina bästa hundhistorier. Herriot är en av vår tids mest älskade historieberättare och hans samlade hundberättelser kommer att värma hjärtat hos alla hundtokiga läsare världen runt. Uppslagen till berättelserna har han fått under sina många år som veterinär i Yorkshire, och fastän hans skyddslingar har bestått av alla sorters djur har alltid hundar legat honom varmast om hjärtat.

En fantastisk bok för alla hundälskare – både vuxna och barn.

 
 


Barbro Lindgren
Prinsessan Rosa

Alfabeta

"Å, vad man känner sig rik med en liten Ros! Livet blir fyllt av mening när man då och då känner en kall nos pressa sig in i knävecket..." Den tredje boken för vuxna läsare om bullterriern Rosa är precis lika intagande som de tidigare.

 Jack London
Skriet från vildmarken

Rabén & Sjögren

Jack Londons Skriet från vildmarken (1903) är en av de första (och kanske den bästa) historierna där händelser skildras ur ett djurs perspektiv. Historien om familjehunden Buck som kidnappas och hamnar som hårt kämpande slädhund i guldgrävarnas Alaska är både spännande och djupt gripande.

 

Jack London (John Griffith London) föddes 1876 i San Francisco. Under sitt kringflackande liv lärde London känna många olika slags människor och miljöer. Han jagade säl i Sibirien, luffade i USA och Kanada, studerade vid universitetet i Berkeley, letade guld i Klondyke, var krigsreporter och läste hela tiden mycket. Jack Londons händelserika liv gav honom värdefulla insikter om djurens och människans villkor i naturen och civilisationen. Med sin lediga berättarstil och tempofyllda prosa framstår han som en av de största amerikanska äventyrsförfattarna. Jack London dog 1916.

 
 


Jack London
Varghunden

Rabén & Sjögren

Han växer upp bland vargar och uppfostras av människor. Han lär sig att överleva i den arktiska vildmarken. Han är slädhund och en fruktad "dog-fighter". Han är älskad och hatad - han är varghunden.
Jack Londons fängslande vildmarksroman om varghundens kamp för överlevnad är en av de främsta djurberättelser som har skrivits.

 Peter Mayle
Hundliv i Provence
Provence ur en byrackas perspektiv

Richters

"Litteraturen kallar på mig, och jag måste samla mina tankar. På det hela taget har jag haft ett gott liv, trots mitt ringa ursprung. Hundarnas skyddshelgon – St Bernard, kan jag meddela den som är okunnig – har hållit sitt vakande öga över mig. Men trots hans beskydd har hemska erfarenheter gjort att jag har vissa åsikter som handlar om barn, katter, hygien, pudlar och veterinärer som envisas med att ta tempen på gammalmodigt vis. Jag ber om ursäkt för mina obekväma åsikter, för en bok som denna ska givetvis avslöja författarens mörka sidor också!"

Än en gång låter Peter Mayle oss följa med till hans älskade Provence. Denna gång sett genom den sällsynt skarpsinnige hunden Boys ögon. Boy, en hund av mycket dunkelt ursprung, visar här i sin egen bok hur han med lurvig och fast tass styr familjen Mayles hushåll.

I Hundliv i Provence berättar Boy om sitt spännande liv. Han erkänner att han lyckades nästla sig in i det Maylerska hemmet med hjälp av sina bedjande ögon och att hans maktposition numera är grundmurad. Boy berättar också om sitt överseende med de excentriska människor han möter i den lilla franska byn och det hårda livet som ungkarl omgiven av vackra Mademoiselles.

 Leif Möller

Brukshunden, Krokodiltämjaren Och Jag

Mälaröbörsen/MB Förlag

Här är boken för dig som vill veta hur det kan gå till när man utbildar sin guldklimp (och sig själv!) i spår och sök, eller till bevakningshund i flygvapnet - och som vill ha ett gott skratt!

Leif Möllers härligt humoristiska skildring av sina vedermödor är rikt illustrerad av Ursula Wilby.

 
 


Lotta Olsson Anderberg & Maria Jönsson
Hundliv

BonnierCarlsen

En ny underbar bok från paret Olsson Anderberg och Jönsson, precis lika bra som deras tidigare titlar Prata persilja och Pirater och prinsessor. Här får vi lära känna ett gäng olika hundkaraktärer, bl a snobbiga pudeln Fifi, den skrytsamme pekingesen Pirat och polishunden Zorro.

 Pepetela
(pseudonym för Artur Pestana)
Hunden i Luanda

Tranan

Bokförlaget Tranan presenterar här Pepetelas andra roman på svenska, Hunden i Luanda. Berättelsen är en vidräkning med och en satir över Angolas centralstyrda politiska system, som parat med portugisisk byråkrati och en utbredd roffarmentalitet paralyserat landet i flera år.

Vi får följa en författares eftersökningar kring en märkvärdig hund. En hund som tycks ha varit närvarande vid ett flertal viktiga eller häpnadsväckande händelser i och runt staden Luanda. Berättelsen om hunden och Luanda består av flera korta texter med allt från tidningsutklipp om hunden till intervjuer med folk som tror sig ha träffat denne. Sammantaget bildar dessa många små berättelser en roman och ett nedslag i Angolas nutida historia, 1980 och några år framåt.

 Dan Rhodes
Engelsmannens hund

Lind & Co

Timoleon Vieta är en simpel blandrashund. Han är anspråkslös och trogen och har förföriskt vackra ögon. Han är ett utmärkt sällskap och en lojal vän. Tillsammans med Cockroft – en engelsk kompositör i exil – lever han ett idylliskt liv på den italienska landsbygden, tills en dag, då en mystisk och illvillig bosnier plötsligt dyker upp. Hur kommer främlingen att påverka banden mellan herre och hund?

Engelsmannens hund är en på samma gång rolig och nostalgisk berättelse, skriven på det enkla men effektiva språk som kommit att känneteckna Dan Rhodes humor. En oväntad version på den klassiska legenden om Lassie.

 Yrsa Stenius
Taxar, kärlek och sorg

Brombergs

I nästan hela sitt liv har Yrsa Stenius haft hundar omkring sig och mest har det varit taxar. Här berättar hon om de lyckligaste ögonblicken och de svartaste stunderna. Från lyckan att hålla en ljuvlig nyfödd liten valp i sina kupade händer, till den tunga sorgen att tvingas ta farväl av en trogen livskramat.

Med utgångspunkt från sina hundar ger Yrsa Stenius med sin omisskännliga och personliga röst en öppenhjärtig och nära skildring av sitt liv, vad det gav och tog.

 Mikael Strandberg
Sigge. Vildhunden från Patagonien

Anamma

Under ett år red Titti och Mikael Strandberg 300 mil genom Patagonien. Redan i början av resan fick de höra talas om ett mytomspunnet och fruktat hundliknande djur som kallas zorro. När en vild hund nyfiket men vaksamt började följa efter dem visste de ännu inte att de fått sällskap av el zorro.

Vildhunden fick så småningom namnet Sigge och blev en trogen vän på färden. Han förde Titti och Mikael genom regnskogens faror och över den oändliga iskalla stäppen. Flera gånger räddade han dem när det höll på att gå riktigt illa. Sigge - vildhunden från Patagonien är berättelsen om en mycket speciell hund och en fantastisk resa.

Mikael Strandberg har tidigare givit ut flera böcker om sina resor. Han har också medverkat i reseprogrammet Packat & klart och hans senaste resa resulterade i filmen Patagonien -300 mil till häst.

 Virginia Woolf
Flush : Historien om en hund

Trevi

När Virginia Woolf skrev Flush -berättelsen om Elizabeth Barrett Brownings cockerspaniel- var hon på sitt mest överdådiga humör. Med påtaglig förtjusning kryper hon in i Flushs gyllenröda päls och utforskar genom hans ögon och - inte minst genom hans nos världens skugg - och solsidor.
Där är Englands gröna ängar med harar som gjorda för en spaniel att jaga, där är Londons paradgator och eländiga slumkvarter och där är Florens myllrande marknadstorg.


Och där är Elizabeth Barrett själv, den berömda 1800-talsförfattarinnan som sjuklig och överbeskyddad möter poeten Robert Browning och enleveras av honom till Italien.

Flush är Virginia Woolfs roligaste och mest lättillgängliga bok och en bok med många bottnar: en spirituell tids- och miljöskildring, en skiss av ett författarliv och ett porträtt av en hund, så fyllt av inlevelse att det ger läsaren helt nya perspektiv på den mänskliga tillvaron.

Flush (193 3) har aldrig tidigare varit utgiven på svenska. Harriet Alfons har gjort översättningen. Margareta Ekström har skrivit bokens förord.

 Per Åhlin

Hundhotellet

 

Rabén & Sjögren

På väg mot Paris tar hunden Sture och hans vän artisten Picasso in på Hundhotellet. Där finns den förvirrade hotellvärden, miss Mops som skriver detektivromaner, en skum doktor Dunkelspiel, trollkarlen Ke Ping som står för kvällsunderhållningen, Mr Big, grymt karikerad amerikan och många fler intressanta figurer. Sture får ett gåtfullt meddelande, och snart förstår han att det finns ett samband mellan de osannolika händelser som han snart blir indragen i och den skulptur som hans husse under mystiska omständigheter blivit av med…

Per Åhlins första långfilm sedan Resan till Melonia för tio år sedan blir också bok.

 Bild: Maria Jönsson Ur: Lotta Olsson Anderberg Hundliv


 

CGH

Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04