c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Identitet
 

Vem är du?

Att söka sin identitet

Illustration: Vania Hermansson
 

Vem är du? Vem skulle du vilja vara? Hur uppfattar du du dig själv och hur tror du att andra uppfattar dig?

Läs om andras sökande efter sin identitet och finn nya vägar att bli den du egentligen är och kan vara.

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.
 

 


Majgull Axelsson
Den jag aldrig var

Prisma 2004

Mary är minister, Marie sitter i fängelse. Vem är då MaryMarie som ser sig själv i båda personerna?

En morgon hittas en halvnaken man på en gata i en östeuropeisk stad. Han har brutit nacken. Högt uppe i huset bredvid slår ett öppet fönster i vinden.


Mannen identifieras efter ett par dagar. Det visar sig att han är svensk och MaryMarie, hans hustru, kallas dit från Stockholm. När hon sitter vid hans sjukbädd börjar verkligheten lösas upp, plötsligt vet hon inte riktigt vem hon är och vad som är verkligt.

Sju år senare är hon lika kluven. Heter hon Mary eller Marie? Dödade hon sin man, där på sjukhuset, eller lät hon honom leva? Hamnade hon i fängelse eller blev hon minister? Hon vet inte. Men livet rullar på i två högst sannolika versioner.

Bara en sak har Mary och Marie gemensamt. Det förflutna. Från var sitt håll betraktar de livet s

om det var före mannens olycka. Den frusna barndomen. Vännerna i den kamratkrets som kallades Biljardklubben Framtiden, de som kom att följas åt ända från tonåren till långt in i medelåldern. Det tvehågsna äktenskapet med en man som ständigt sökte andra kvinnor.

När romanen börjar har Mary blivit biståndsminister och ska just hålla ett viktigt tal. Marie ska friges efter sex år i fängelse. Från var sitt håll börjar de en resa.

 

 


Stefan Casta
Med Marias ögon

Opal 2003

Maria snubblar fram genom den mörka skogen. Hon vill bort från elden nu, bort från midsommarvakan, bort från alla. Blåbärsriset prasslar mot hennes ben. Hon andas tungt och flåsigt. Annars är det inga andra ljud. Inga andra än Marias. Så sjunker hon ned på en stubbe. Upptäcker att hon har en ölflaska i handen. Hon vill inte ha mera öl nu. Hon lägger flaskan bredvid stubben.

Då märker hennes öron att det inte är tyst i skogen. När hon lyssnar kan hon höra steg som rör sig snabbt i mörkret. Hör hur den mjuka mossan suckar när stegen trampar på den. stegen närmar sig.

Så når en röst fram till hennes stubbe. Rösten ropar ett namn. Men bara lågt, så det inte ska höras för mycket. Som om det var vinden som bar namnet genom skogen, så låter det.

Airam, viskar rösten.

 

 


Inger Edelfeldt
Det hemliga namnet

Norstedt 1999

Samtidsromanen det hemliga namnet handlar om identitet; dess gåta och villovägar. Kanske är den en generationsroman med kvinnliga förtecken, vem vet? Men främst är den en nära tagning av ett liv, där berättelsen glider genom hela spektrat av dimensioner: det vardagliga, det absurda, det oväntat smärtsamma eller benådade: en text full av kast – så som en människa är. Huvudperson är Helena, konstnär, mor till en tjugofemårig son och expert på omöjliga kärlekshistorier. Och hemligheten med det hemliga namnet är hennes. En hemlighen som hon försöker glömma bort men som kräver att bli betraktad, och som slutligen för henne dit hon inte alls hade tänkt fara. Inger Edelfeldt har i en rad böcker skildrat kvinnors och särskilt unga kvinnors liv och drömmar. I våras kom t.ex. den mycket lästa Kamalas bok ut i nyutgåva. Med sina novellsamlingar Rit och Den föränderliga kameleonten har hon vunnit en stor publik. Hennes senaste böcker är Betraktandet av hundar (1997) och diktsamlingen Salt från i våras.

 

 


Jon Ewo
Solen är en fet gud

Alfabeta 2000

Adam blir dumpad av Caroline för att han är så barnslig. Men han tänker inte låta sig krossas. På toppen av en silo börjar hans samtal med solen. De ingår ett avtal. Adam ska bli vuxen!

Det är med glimten i ögat och med rappa repliker som Jon Ewo skildrar 16-åriga Adams vuxenprojekt under en sommarmånad.

Jon Ewo tilldelades norska Kulturdepartementets skönlitterära pris för bästa ungdomsroman för ”Solen är en fet gud”. Den översätts nu till en rad språk.

”Boken är full av överraskningar, i handling och i språk. Handlingslinjen svänger från det gripande och allvarstyngda till parodiska, romantiska scener. Ewo har ett härligt saftigt språk fullt av nyanser, vidd och ungdomsslang.”

Dagbladet, Oslo

 

 


Jon Ewo
Månen suger

Alfabeta 2001

Bröder & Systrar, Adam är tillbaka! Efter att ha kämpat stenhårt för att bli vuxen bestämmer sig nu Adam för att även kunna vara barnslig vid behov. För med vuxenskapet kommer också många bekymmer. Syrran blir gravid – med Frank, som Adam presenterat för Syrran. Och som inte är den han utgett sig för att vara. Adams bäste vän går ner sig i existentiella grubblerier. Och värst av allt: Claudia lämnar Adam!


Adam bestämmer sig för att motarbeta vuxenlivet och alla dess plågor, och för att göra det måste han våga möta en livsfarlig fiende: månen! Månen som kastar sin skugga över människors hjärtan. Som gör att Frank bara vill dra ifrån sitt ansvar och att Claudia inte tror på kärleken längre.

Det är ett tufft uppdrag, men någon måste göra det. Någon måste bekämpa månen!

Om Jon Ewos första bok om Adam. Solen är en fet gud, skrevs bland annat:

"…en fet läsupplevelse." (Jan Hansson, Svenska Dagbladet)

"Jon Ewo har lyckats bättre än någon annan jag mött på mycket länge. Han lär återkomma. Det ser jag fram emot." (Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter)

 

 


Jon Ewo
Jorden är tuff och naken

Alfabeta, 2002

Jag lovar er, Bröder & Systrar, att det bara är skit det här slitet med att försöka bli vuxen!

Och det är minst sagt lika bortkastat att kämpa för att hålla kvar barnet inom sig.

Tro mig, jag har testat! Egentligen handlar det bara om att ...

Nej, förresten, ni ska inte få något facit av mig. Jag, Adam Halvorsen, en 17-årig människa på detta feta klot, har nämligen fått jobba hårt för att komma fram till svaret. Ni ska inte få det lättare! Jag kan bara säga att hela jorden tryckte upp mig mot väggen och skickade ut mig på en hård resa.

Om Jon Ewos första bok om Adam, Solen är en fet gud: "... en fet läsupplevelse."
(Svenska Dagbladet)

"Jon Ewo har lyckats bättre än någon annan jag mött på mycket länge. Han lär återkomma. Det ser jag fram emot."
(Dagens Nyheter)

Om Jon Ewos andra bok om Adam, Månen suger: "... en av årets mest upproriska böcker och utan uppror stagnerar samhället."
(Svenska Dagbladet)

"... en rappande rytm som bultar varmt."
(Dagens Nyheter)

 

 

63968-9.gif (33535 bytes)

Margareta Grogarn
Liv och Nattöga

Rabén & Sjögren 1997

"Dörren gled upp mycket mjukt. I ljusstrimman syntes för en kort sekund en gestalt. Ögonblicket därefter stängdes dörren och rummet låg i halvmörker igen. Men Liv hade hunnit se att det var "Den stränga" som kommit in i rummet. Därför drog hon snabbt lakanet över huvudet så att det skulle se ut som om hon sov.

- Kan du inte sova?

- Hur vet du att jag inte sover?

- Du håller ju andan."

Så inleds det första av de många samtal som Liv ska ha under långa sjukhusnätter med "Den stränga", den vitklädda kvinnan som kommer och lyssnar på Liv och talar med henne när resten av världen sover.

Det blir spännande samtal om livet, om de djupaste psykologiska frågorna och om sådant som berör Liv allra mest. Hon får nya perspektiv på sitt eget liv, sitt eget handlande och hon börjar ana varför hon blivit den hon är.

Dessa samtal om livet handlar inte bara om bokens huvudperson. Som läsare kan man inte låta bli att beröras och känna att de har något speciellt att säga till var och en, och att det är samtal som förändrar och berikar. De kan också tjäna som en lättsam och aptitretande inledningskurs i psykologi.

 

 


Hans Gunnarsson
En jävla vinter

Bonnier 2003

Att bli kvar här. Det skrämde mig lika mycket som tanken på att flytta. Ändå visste jag att jag måste härifrån."

Arbetet som frukt- och grönsaksansvarig på U-livs lämnar en hel del att önska. Danskvällarna på hotellet bjuder mer på fylla än på kärlek. Och den faderlige Styréns hemgjorda Kvantrå löser inga problem. Det är kort sagt en jävla vinter för Gunnar, 21 år och fast i Finspång.

Men en sen kväll i tvättstugan uppenbarar sig Elisabeth med sin intensiva och utforskande blick, och i skyltfönstret till Runes Cykel & Sport drar en rostbrun skrivmaskin av märket Olympia till sig hans blickar. Allt kanske inte är så omöjligt som det verkar.

Hans Gunnarsson har gjort sig ett namn som novellist. Hans första roman är en dråplig och ömsint berättelse om en ung man som söker sitt liv och om hans uppbrott - om vägen ut.

 

 


Emma Hamberg
Linas kvällsbok

Albert Bonniers Förlag 2003

Okej. Hela mitt liv är en lögn. Jag ljuger om min favoriträtt (kåldolmar kan man ju bara inte säga...). Jag ljuger om mitt sexliv (säger att jag typ har ett, fast jag är en total oskuldsdesperado). Jag säger att jag är kär i rätt kille (rå lögn...) mina så kallade vänner ljuger (jag vet att jag får vara med bara för att jag är fulare och dummare). Men  i den här boken står sanningen. Och snygg är den inte.
Lina 15 år


 

 


Gertrud  Hellbrand
Vinthunden

Wahlström &Widstrand 2004

"Jag är en flicka", säger huvudpersonen i Gertrud Hellbrands berättelse: "När blev du en flicka? Femton? Fjorton? Man lär sig så snabbt."

Så var det inte från början, inte när hon som liten lekte Alec Ramsay och Svarta Hingsten eller spände armmusklerna med pappa och ville vara precis som han. Men nu, i det sado-masochistiska chatrummet på Internet, är hon just så som besökarna vill att hon ska vara: en kropp som kan granskas, delas upp och delas ut i bitar.

Romanens jag minns sin barndom i fragment – och den tid då hon trevande försökte bygga ett liv tillsammans med en pojke. Då hon trodde sig ha hittat en tvillingsjäl, en pusselbit, men upptäcker att det är han som formulerar vem hon ska vara.

Hon finner i stället sin like i Angela, som lämnar henne för att resa iväg långt bort.

Att läsa Gertud Hellbrands debutroman Vinthunden är att utsätta sig. På en glasklar prosa väver hon en sårig romanväv som ställer läsaren inför ett bråddjup av störande och smärtsamma frågor.

Gertrud Hellbrand är född 1974 och bosatt i Östergötland. Hon har tidigare medverkat med texter i olika tidskrifter, bland annat Bang, Serum och Babel. Vinthunden är hennes debutroman.

 

 


Christina Herrström
Glappet

Piratförlaget 1998

Glappet tog både tittare och läsare med storm när den visades som tv-serie 1997 och året därefter utkom i bokform. Den höjdes till skyarna av kritikerna och belönades med ett flertal olika priser.
Med ett stort mått fantasi, känsla och klarsyn skildrar Christina Herrström de två unga tjejerna Ella och Josefin som är på väg att ta klivet in i vuxenvärlden.
Ella går i gymnasiet och hennes bästa kompis Josefin har börjat arbeta. De är nästan vuxna men också ibland väldigt barnsliga. De väntar otåligt på att livet ska börja på riktigt. Då ska de inte bli som sina föräldrar. De vill vara självständiga, vackra, målmedvetna och oberoende.
Men det finns ett glapp mellan flickornas föresatser och den verklighet de har omkring sig. Och när de båda 17-åringarna börjar umgås med ett par gifta advokater i 35-årsåldern blir glappet närmast en avgrund.

 

 


Annika Holm
Pistolen

Rabén & Sjögren 2001

Jimmy, 15 år, har en luftpistol. Ingen annan än han vet var den ligger. Medan han laddar den funderar han. Fyra skott.

Ett i veckan, den senaste veckan två. Ändå verkar grabben inte fatta. Kommer tillbaka gång efter gång. Envis som en åsna. Fattar visst inte att han inte platsar i gänget! Att ingen vill ha honom med. Ingen.

En lättläst thriller som griper tag från första stund och väcker massor av viktiga frågor.

 

 


Elvira Birgitta Holm
Zip

Bonnier Carlsen 2004

När klassrumsdörren slits upp slår blixten ner. Där står Zeb, ny i klassen och så vacker att Bim tappar andan. Bim, frusen till is, kan långsamt börja tina och möta livet igen. Men kan man älska två?

En stark och livsbejakande tonårsroman om att hitta sig själv. Fristående fortsättning på "Draksommar" och "Drakvinter".

 

 


Henry Holm
Frank

Isaberg 2003

En svensk turist vaknar efter en mardrömsnatt i en underjordisk gång på Kronborg, prins Hamlets slott vid Öresund.
Han minns ingenting alls om sig själv eller hur han hamnat i mörkret. Utan namn och fotfäste i tillvaron börjar han ett trevande sökande efter sin identitet. Kommer han någonsin att återfinna sitt rätta jag och sitt förflutna?
 

Det blir en lång vandring, till en början på måfå, som för honom till många platser och möten med människor, alltifrån de hemlösa i rivningskåkar till samhällets absoluta toppar. Han erfar på flera sätt utanförskapets hårda villkor under sin odyssé med färdkamraten Hans.
Men allt är inte bara besvikelser och plågsam ovisshet. Den kravlösa kärleken korsar hans väg i gestalt av den rättframma och illusionsfria anstaltstjejen Sofi. Trions enda bagage är ett från Kronborg bortfört föremål som kommer att få stor betydelse för deras framtid.
Den vilsna färden, som leder in i högst skiftande miljöer blir till slut målinriktad. Berättelsen har genom sin uppbyggnad beröringspunkter med filmgenren road-movie.

 

 


Sara Kadefors
Sandor slash Ida

BonnierCarlsen 2001

Sandor från igår, är du där? Du som kände dig ensam och inte hade någon att ringa, du som undrade om nån kände samma. Jag känner samma. Så in i helvete!

Hon är snygg och populär.

Han är en nobody.

Hon bor mitt i Stockholms city,

Han i en håla utanför Göteborg.

Hon har ändlösa kafésittningar med polare,

Han ägnar all tid åt dansen.
 


Hon har tröttnat på sex,
han är oskuld. Hon kallas för bimbo, han för bögjävel. Hon hatar sitt liv. Han hatar sitt liv. Hon heter Ida. Han Sandor.

"äkta rakt igenom"
Thomas Brylla, Uppsala Nya Tidning

"Närvaro i varje ögonblick/…/ snart helt beroendeframkallande"
John Swedenmark, Göteborgs-Posten

"Jag sträckläser den här boken. Gråter, skrattar, suckar igenkännande"
LJ, Länstidningen Södertälje

"En ganska enkel historia … Men så bra!"
Åsa Lantz, GT

 

 


Jonas Hassen Khemiri
Ett öga rött

Norstedts 2003

Denna roman utspelas i huvudet på Halim, i hans dröm- och tankevärld, en värld präglad av förvirring och tankeskärpa i lika delar, av längtan, ömhet och en vilja att hitta ett mål i livet. En berättelse på bruten svenska, rytmisk och komisk, grammatiskt självsvåldig men mänskligt mitt i prick.

Halim är en ung högstadiekille som gått vilse i en fundamentalistisk idévärld. Han ska återupprätta blattarnas heder, men kommer underfund med att det inte alltid är riktigt så enkelt som han tror. En rolig och rörande debutroman.

Halim bor ensam med sin pappa på Söder. Han har flyttat in från Skärholmen, delvis för att fadern vill fly undan de smärtsamma minnena av sin hustrus sjukdom och död, delvis för att Halim ska få se något annat än ett förortstorg. Men Halim tycker att fadern börjat tappa skärpan och tron, blivit en svikare. Halim drömmer om att bli en sorts superblatte – en tankesultan – och återupprätta alla blattars heder. Samtidigt försöker han hålla sig på avstånd från bråk i skolan (utan att lyckas särskilt bra) och komma lite närmare en flicka han spanat in (och stöter på problem där också).

Jonas Hassen Khemiri (född 1978) har en tunisisk far och en svensk mor. Han har studerat vid Stockholms universitet, praktiserat vid FN i New York och pluggar just nu nationalekonomi i Paris. Detta är hans debut.

 

 


Marika Kolterjahn
I väntan på liv

Tiden 2000

Kär i en tjej?
Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis...

Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att börja förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

"Helst skulle jag vilja tillhöra dem. Men jag kan inte. Ibland är de så fruktansvärt barnsliga, och jag är så stel.
Som Jenny och Emma. Nu har de valt ut två killar som är kompisar med varandra och lämpligt nog blivit kära i var sin. Eller som Anette och Frida som varje måndag sitter och pratar och skrattar åt hur fulla de var i fredags. Och allt lustigt som den av dem som blev värst packad gjorde.
Jag blir så besviken på dem. Jag önskar att jag hade en riktig, nära vän som liknade mig. Det borde ju finnas någon som jag någonstans i världen. Jag längtar så oerhört efter framtiden. Där ska allting finnas som jag saknar nu..."

Marika Kolterjahn debuterar med denna skenbart stillsamma, närmast poetiska och mycket träffande berättelse om tonårslivets tristess. Men under ytan bultar texten av energi och laddas av Martas dramatiska önskan att få börja leva. I väntan på liv handlar inte bara om hur det är att sakta förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om det tomma tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

 

 


William Kowalski
Blixt Jacksons öden och äventyr

B. Wahlström, 2004

I utkanten av Mannville, en liten stad i norra New York State, bor den faderlösa Haley Bombauer med sin mamma.

Dagen innan hon ska fylla sjutton faller hon genom det murkna taket på en lada och bryter benet på tre ställen. Gipsad upp till höften begrundar hon sitt öde och sin våghalsighet, medan drömmarna om sommarens alla upplevelser går upp i rök. Hennes smeknamn, Blixt Jackson, som hon fick av sin älskade pappa under deras vilda lekar som stuntmän och äventyrare, verkar som ett hån där hon ligger utslagen, hänvisad till kryckor och med åtta kilos dödvikt på benet.

Vad Haley inte vet är att detta nya år, som börjat så illa, kommer att bli det viktigaste i hennes liv. Ett år då oanade händelser sveper iväg henne i nya riktningar och två märkliga kvinnor griper in i hennes utveckling. Den ena är stadens förlorade dotter, miz Elizabeth Powell, som återkommer till Mannville efter ett hemlighetsfullt liv utomlands. Den andra är hennes egen mormor, som lever ett enstöringsliv ute i skogarna, en kvinna med helande krafter som man i bygden viskar om är en häxa ...

Vad Haley får lära sig av dem - om livet och om kärleken, om vänskapens och familjens betydelse - förvandlar den halsstarriga pojkflickan till en stark och självständig kvinna.

 

 


Milan Kundera
Identiteten

Bonnier 1999

Chantal inväntar sin älskade, Jean-Marc, på ett hotell vid havet. Hon har bestört noterat att männen inte längre vänder sig om efter henne. Jean-Marc letar efter henne på stranden, ser henne - bara för att konstatera att han förväxlat henne med en annan. En dag får Chantal ett anonymt beundrarbrev. Det följs av flera, och därmed börjar en fuga av missförstånd och förväxlingar att slingra sig kring dem. Vad vet de älskande egentligen om varandra? Hur mycket av det är projektioner, begär, förnekande av livets förgänglighet? Vad händer när de förlorar varandra ur sikte? Tvingas se varandra med nya ögon? Milan Kundera lockar fram oanade möjligheter och variationer ur sitt kärlekstema. Denna roman är en inspirerad bok, på samma gång tät och luftig, lekfullt uppbyggd kring ett mörkt grundackord.

 

 


Hari Kunzru
Imitatören

Bonnier 2003

Vid förra sekelskiftet i ett avlägset hörn av Indien ett syndaflodslikt regnoväder korsar vägarna för en engelsk statstjänsteman och en giftasovillig indisk brud på väg till sitt bröllop. Nio månader senare föds en pojke. Astrologens förutsägelser är olycksbådande.

Pran Naths uppseendeväckande bleka hy betraktas som ett tecken på något upphöjt. Ända tills hans verkliga tillkomst avslöjas. Då blir han förskjuten från sin faders hus och inleder en planlös resa genom de mörka delarna av det brittiska imperiet. Såld till ett par eunucker blir han förflyttad till en avkrok i Punjab för att vara en attraktion i ett indiskt palats.

Pran Nath lyckas fly till Bombay och byter identitet till Pretty Bobby, prinsen i horkvarteren, allt medan det angloindiska väldet glider allt djupare ner i dekadens. En nersupen engelsman blir hans vändpunkt; plötsligt ser han möjligheten att åstadkomma ett förvandlingsnummer som ger honom en helt annan framtid.

Imitatören är en obetalbar, brett anlagd episk skröna om det multietniska livet en sensationell debut av en redan exceptionell författare

»Ibland, inte ofta, får jag böcker i min hand som slår mig med häpnad. Det här är en sådan bok. Imitatören är en enastående debutroman, en svart komedi om ras och identitet.« Aftonbladet

»Omtumlande är det minsta man kan säga om den. Knivskarpt och roligt.« Eskilstuna-kuriren

 

 


 

Hanif Kureishi
The black album

Norstedts 1995

Shahid är en ordentlig ung man från den engelska landsbygden, uppvuxen i en borgerligt välanpassad och integrerad pakistansk familj. Han kommer till London för att studera men hamnar snart i en virvel av lustar och laster som nästan får honom att förlora fotfästet i tillvaron.

Det är många som vill frälsa hans själ: föreläsaren, den hippa Deedee Osgood, som frestar med sex, ravepartyn och droger, gangsterbrorsan Chili med sina snabba pengar, sina Armanikostymer och Gucciskor, och slutligen landsmännen Riaz och Chad som vill ha med honom i det fundamentalistiska brödraskapet som bekämpar den västerländska dekadensen.

I The Black Album tecknar Hanif Kureishi ett både underhållande och gripande porträtt av en mångtydig och svårtolkad värld så som den ter sig för en ung färgad man i London 1989, året då Berlinmuren föll och fatwan mot Rushdie utropades.

 

 


 

Inga-Lina Lindqvist
Avdelningen för påhittade föremål

Wahlström &Widstrand 2004

Året är 1980. Sverige står inför en viktig folkomröstning. I en skola i Malmö stirrar en tjej på sina nya klasskamrater. De bär märken som det står "Kärnkraft, nej tack" på. Ett märke har rysk text. "Atomnaja energija, spasobo njet."
 


Hon är femton år och har precis kommit till Sverige från Sovjet. Men det finns annat som bekymrar henne mer än Sveriges framtida elförsörjning. Hur ska hon göra för att äntligen lära sig svenska på riktigt och inte som hittills låtsas att hon kan – och hur ska hon bli av med oskulden?

Tjugo år senare hinner det förflutna upp henne på ett kafé i Montreal. Det blir starten på en inre resa och jakten på avdelningen för påhittade föremål. Förlagda förälskelser och förlorade fäder – var finns de?

Avdelningen för påhittade föremål är Inga-Lina Lindqvists första mer renodlade prosaverk; en liten volym med stort innehåll. Glasklar, pregnant och mycket underhållande; Lindqvist träder här fram som en benådad historieberättare!

Inga-Lina Lindqvist är född 1964 i Vilnius. Hon har tidigare skrivit två hyllade diktsamlingar: Änglaspår (1994) och Hjärtliga hälsningar (1996), samt den prosalyriska Om du bara visste ur vilken bråte dikter växer utan att skämmas (2002).

 

 


Margaret Mazzantini
Rör dig inte

Bonniers

Timoteo är kirurg och står just och opererar när han får veta att hans femtonåriga dotter förts till sjukhuset efter en allvarlig trafikolycka. Åsynen av den medvetslösa dottern framkallar minnet av en annan händelse som fortfarande kastar mörka skuggor över hans liv.
 

Sommaren innan dottern föddes mötte han Italia och drabbades av en kärlek djupare än han någonsin känt. Sliten mellan förpliktelser och egna fördomar – han var gift och välutbildad, hon saknade all den förfining han var van vid – fastnar han i en obeslutsamhet som får förödande konsekvenser. Allt för sent inser han att hon är den enda kvinna han kan bli lycklig med.

Den italienska författaren Margaret Mazzantinis fängslande och djupt gripande roman Rör dig inte har blivit en stor framgång. Den belönades med det prestigefyllda Strega-priset och har sålts till flera länder.

 

 


Hilary McKay
Saffys ängel

B. Wahlström

Cadmium, Saffron, Indigo och Rose är lika färgstarka som färgkartan de fått sina namn ifrån ...

När Saffron upptäcker att hennes namn inte finns med på färgkartan får hon reda på att hon är adopterad. Det blir början på hennes halsbrytande och äventyrliga sökande efter stenängeln hon minns från sina drömmar.

Under tiden är de andra i Saffys familj upptagna med sina egna udda projekt. Hennes pappa gömmer sig i sin konstnärslya i London där han arbetar med sitt senaste mästerverk medan hennes mamma dagdrömmer i trädgårdsskjulet. Storasyster Caddy är himlastormade förälskad i sin körlärare och kan inte tänka på något annat än nästa körlektion. Indigo, Saffys bror, försöker bli modigare genom att utsätta sig för den ena livsfarliga situationen efter den andra, medan lillasyster Rose målar tavlor med det hon kan hitta i kylskåpet och lindar alla runt sitt lillfinger.

Inte konstigt att Saffy känner att hon inte kan förvänta sig någon hjälp från familjen i sitt sökande efter sin bakgrund - men hon kanske blir överraskad ...

 

  

Per Nilsson
Ja må han le...VA?

Rabén & Sjögren

"En författare som har mycket att säga och en penna som flyger mot stjärnorna", skrev Margareta Strömstedt i Expressen då boken först kom ut 1993.

 

 


Cees Nooteboom
Philip och de andra

Albert Bonniers Förlag

”Min onkel Antonin Alexander var en märklig man.” Starka, närliggande minnen av denne släkting väger tyngst i bagaget när den unge Philip ger sig ut på en lång, äventyrlig resa genom Europa, från Provence till Stockholm. Han möter många sällsamma människor och får höra många underbara och bisarra berättelser. Mest av allt lockas han av historien om den orientaliska Marcelle. Sökandet efter henne blir samtidigt sökandet efter en ouppnåelig kärlek

Resandet, och längtan efter en plats att stanna kvar på, är ett grundläggande tema i Cees Nootebooms författarskap. Så också i denna hans debutroman från 1955, som nu för första gången publiceras på svenska. Nooteboom har själv beskrivit den som ”en oskuldens bok”, laddad med en ung mans alla erfarenheter.

 

 


Hans Olsson
Inga bomber över Skärholmen

Rabén & Sjögren

"Det var som om han trampade i luften och fan, matchen, han hade match imorgon, men det var ju långt till den, och Rashid då som inte hade blivit uttagen, rätt åt honom förresten, svikare, alla var svikare. Sofia som fått de andra att skratta åt honom. Han kände ilskan välla upp. Hon tror alltid att hon vet så mycket om sanningen! Det var så enkelt för henne, men vad visste hon om sanningen? Och farsan, vilka sanningar höll han inne med?

Peter försökte slå bort det, Sofia var full, farsan var knäpp, Rashid drog, och vad skulle han göra åt det? De kunde dra åt helvete allihop!"

En kompis med för många hemligheter.
En syrra som borde få guldmedalj i präktighet.
En flickvän som är mer erfaren.
En krigsskadad farsa som sitter och stirrar ut genom fönstret.
Välkommen till Peters liv i förorten Skärholmen. Här finns fotbollslaget och så bohemgänget som demonstrerar och har rödvinsfester. Och de verkar alla ha svar på allt. Utom Peter. Han slits mellan olika världar, val och identiteter.

 

  

Hans Olsson
Smitvarning

Alfabeta

Angel har inga problem att få tjejer. Men han törs inte ha några relationer. En gång är lagom. "Smitvarning", säger kompisen Katta när han slingrar sig ur känsliga diskussioner. När han sen blir kär börjar han dock öppna sig lite och söker också reda i sin bakgrund: han söker upp Gustav...

 

 


Sören Olsson  & Anders Jacobsson
Emanuel

Rabén & Sjögren

Nytt, fräckt och roligt - bäddat för storsuccé med Sören och Anders nya figur! Efter Bert kommer Emanuel. Han gillar att fotografera och han gillar tjejer - speciellt en viss ouppnåelig skönhet. Lite allmänt tafatt och bortkommen till att börja med, men det tar sig...

Lika rolig som Bert, men lite fräckare, lite mer avancerad. En modern och tidstypisk bok som speglar dagens ungdomsvärld, där chattandet är lika naturligt och aktuell som de eviga ämnena kärlek och sex.

 

 


Sören Olsson  & Anders Jacobsson
Emanuel - Hobbyfrälsaren

Rabén & Sjögren

Äntligen! Femte boken om Emanuel!

Emanuel kommer tillbaka efter sommarlovet med ny och djupare visdom. Det tycker han själv i alla fall. Han anser att han nu har förstått saker och ting på ett djupare plan. Det skulle vara förmätet att behålla alla dessa visdomar för sig själv. Han vill få alla att förstå den visdom som han själv nu är en del av. Men han vill ju inte verka skrytsam.

Tidigare böcker om Emanuel:

Emanuel
Emanuel - Hat & Kärlek
Emanuel - Cyberprinsen
Emanuel - Sommarförföraren

 

 


Zibby Oneal
Sommarens ljus

Författarförlaget 1985

Äntligen sommar!

Men sjuttonåriga Kate tvingas tillbringa lovet i föräldrahemmet på en liten ö i Massachusetts - den sista plats i världen hon själv skulle ha valt. Där kan hon inte undkomma sin far, den berömde konstnären Marcus Brewer. Huset är hans, liksom landskapet, och allt tycks reducerat till kalla abstrakta former - precis som på hans målningar. Men så anländer Ian - en forskarstudent som ska katalogisera Brewer-tavlorna. Och Ian är annorlunda. Under några sommarmånader upplever Kate den första förälskelsen. Hon börjar också förstå och acceptera sin situation som dotter till en berömd konstnär.

 

 


Leif Panduro
Skit i traditionerna

En bok för alla

17-årige David är på rymmen från skolan. Polisen hittar honom när han har fastnat med slipsen i en cigarettautomat! Han förs till en psykiatrisk klinik. Skit i traditionerna är en fars och en protestroman på samma gång. Den kom ut i Danmark redan 1958, men står sig fortfarande och lockar ständigt nya generationer av läsare. Översättning Nenne Runsten.

 

 


 

Annika Ruth Persson
Du och jag, Marie Curie

Kabusa Böcker

Rapport till Marie Curie
Datum: 29 oktober 1986
Tid:23.33
Det var längesen jag skrev till dig, MC, men det händer massor hela tiden. Jag ska avlägga rapport nu. (Den här boken skulle ju egentligen vara till viktiga saker. När jag började skriva till dig tänkte jag skriva mer om kosmos och sånt. Nu verkar allt jag skriver bara handla om mig. Och F.)

Jo, efter en dramatisk kväll med ett trist men ändå rätt kul födelsedagsfirande (ingen tårta, mycket vin och öl) så tror jag att F och jag blev ihop. Det är tre veckor sen. Jag tror att vi är ihop nu också, men jag är faktiskt inte säker. Vem ska man fråga? F?! Efter tre veckor??? Knappast. "Äh, hörru, har vi vart ihop i tre veckor nu?" Låter inte klokt. Och jag kan inte fråga någon annan heller.
Det är bara du som får veta allt, MC.

Jenny är 15 hösten när hon blir tillsammans med Filippa. Förälskelsen känns i hela kroppen och i sin dagbok berättar Jenny allt för Marie Curie. När hon hinner. För det händer mycket det året, och när sommarlovet börjar har Jenny funnit nya ord och sammanhang att ta med sig in i framtiden.

 

 


J.D. Salinger
Räddaren i nöden

Bonniers

Holden Cauldfield är sjutton år och tycker att allting är visset och jävligt, men ibland också så vackert så man kan dö. Vi möter honom då han just blivit relegerad från skolan och under några hektiska dygn i New York försöker leva "som en vuxen". Han går på nattklubbsrond, uppvaktar en gammal flamma, upplever ett snöpligt hotelläventyr med en callgirl och vet hela tiden att det bara är ett uppskov tills han måste hem och möta föräldrarna.

J. D. Salinger har med Räddaren i nöden fångat upp 50-talets framväxande tonårskultur med sin revolt mot förstenade vuxenmönster. Det är en fräck, rolig och tidlös bok som blivit en klassiker för miljoner unga.

 

 


Kristina Sandberg
Insekternas sång

Albert Bonniers förlag 2000

- Kan jag inte få se dig utan flätor någon gång?
Rösten var mjuk, men uppmanande. Linn slängde bak flätorna på ryggen och fortsatte att spola kallt vatten i plåthinken.
- Hörru du.
Hennes röst var mer bestämd nu, fastare. Linn tittade hastigt upp. Såg Åsa som satt på stallbänken, hur den gråblå blicken kisade mot henne, hur hon lojt lutade sig bakåt. Det vita trikålinnet, de avklippta jeansshortsen som avslöjade de grova lårmusklerna, hur de plattades ut av hennes tyngd mot den grå träbänken och strax nedanför det vänstra knät ett blåmärke som skimrade i lila.
- Kom hit.

En vecka före midsommar är det fortfarande kyligt vid Åsens ryttargård, där Linn, Ulrika och ytterligare tolv flickor samlas för att delta i säsongens första ridläger. Luften är laddad av förväntan och oro, av latent sexualitet, och en känsla av rädsla tycks vila över hela trakten. Sedan kommer hettan. Under ett par veckor pågår verksamheten ungefär som vanligt för Miriam, föreståndarinnan, och de två unga ridlärarna Åsa och Monika. Men för Linn och de andra blir lägervistelsen en hotfylld upplevelse, där hierarkin tycks vara fast förankrad och samtidigt i gungning.

Insekternas sång är en berättelse om skuld och oskuld, i gränslandet mellan barndom och vuxenblivande.

 

 


Ingrid Sandhagen
Den jag är

Bonnier Carlsen

Joakim brukar klä ut sig till tjej när ingen ser. Hanne tror att hon gillar tjejer mer än killar. Det är jobbiga saker att bära på ensam. En dag träffar Hanne och Joakim på varandra och känner att de har något gemensamt. Sina hemligheter.

Detta är Ingrid Sandhagens andra ungdomsroman, år 2000 kom En av dem.

 

 


José Saramago
Dubbelgångaren

Wahlström & Widstrand

Tertuliano Máximo Alfonso är en frånskild gymnasielärare i historia och lika deprimerad som uttråkad. När han en dag hyr en film för att förströ sig upptäcker han till sin fasa att en av skådespelarna är en exakt kopia av honom själv, in i minsta tonfall och gest.

Efter ett intensivt sökande står så de två männen öga mot öga, och frågorna hopar sig: Vem föddes först? Vem ska dö först? Och slutligen – vem är originalet och vem är kopian?

Dubbelgångaren av nobelpristagaren José Saramago är en mångbottnad roman, fylld av humor, ironi och berättarglädje.

 

 


Britta Svensson
Lucia i svart

Bonnier Carlsen

Abra är 18 år och lever för musiken, rockbandet hon är med i, Lucia, är som en andra familj. Men det är inte alltid så lätt att få ihop fem olika viljor, framförallt inte när man är ung och osäker. Britta Svensson är journalist bl a på Expressen, och skriver rakt och ärligt om det svåra med att bli vuxen.

 

 


Susanna Tamaro
Eld, jord och vind

Forum

Susanna Tamaros nya roman handlar om den unge Walter, som är lugn och inåtvänd och tidigt söker svar på livets stora frågor. Hans uppgift är att beskydda modern mot den alkoholiserade och våldsamme fadern. När han inser att modern inte vill bryta sig loss börjar han själv att dricka och hamnar till slut på ett behandlingshem. Här träffar Walter sitt livs viktigaste person, Andrea, som blir hans vän och store läromästare och är den som har svaret på alla de frågor som han hittills haft obesvarade.

Walter bryter med sina föräldrar och flyttar till Rom, fast besluten att bli författare. Men boken han lyckas få publicerad blir trots kritikernas lovord ett försäljningsfiasko. Så blir han huvudlöst förälskad. Ska han finna livets mening i kärleken?

Eld, jord och vind liknar Gå dit hjärtat leder dig till både uppbyggnad och innehåll. Även här drar sig huvudpersonen undan, söker lugnet. Det verkliga svaret blir sökandet inåt, det finns inga färdiga svar, inga sanna läror eller tankar. För att en människa ska kunna ge sitt liv en mening måste hon först finna sig själv.
Susanna Tamaro är född i Trieste 1957. Hon har haft stora framgångar både som filmare och författare. Gå dit hjärtat leder dig, som blev hennes definitiva genombrott, är den mest sålda boken i Italien under hela 1900-talet. Forum har också gett ut Ensamma röster.

 

 


Johanna Thydell
I taket lyser stjärnorna

Natur och Kultur

Jenna har just börjat sjuan och det enda hon borde behöva oroa sig för är brösten som aldrig växer, den alldeles för blonda klasskamraten Ulllis-Knullis som hon hatar och hur hon ska få Sakke snygg snygg snygg att lägga märke till henne. Men Gud har inte skött sitt jobb. Hemma hos Jenna finns en rullator, en doseringslåda, en duschstol, peruker och anpassade möbler och skåp. Där lever nämligen en cancersjuk mamma.

I taket i Jennas rum  sitter stjärnor som lyser i mörkret. Under en av dem har hon gömt en dikt.
Om du dör mamma, då tar jag livet av mig.

Debuterande författaren Johanna Thydell, född 1980, ger ett starkt första intryck. Hon skriver om döden, men det hon framförallt förmedlar är lust  till livet.

 

 


Joanna Trollope
Syster och bror

Wahlström & Widstrand

Nathalie och David, syster och bror, har så länge de kan minnas vetat att de är adopterade. De har aldrig känt något behov av att veta vilka deras biologiska föräldrar är. Att vara adopterad, har de intalat sig själva, innebär inte att någon övergett dem utan att någon har valt ut dem framför andra.
 


De befinner sig mitt i livet med egna familjer och barn, då Nathalie under ett läkarbesök tillsammans med sin dotter får ett besked som vänder upp och ner på allt. Plötsligt är det en mängd frågor som pockar på svar och Nathalie börjar tvivla på sin tidigare så bestämda uppfattning. Hon bestämmer sig för att söka upp sin biologiska mor och uppmanar David att göra detsamma. Deras adoptivföräldrar och familjer ser på med förtvivlan och förskräckelse, plötsligt känner de sig inte tillräckliga. Vad är det som saknas? Att insatserna är så höga inser Nathalie och David först när det nästan är för sent.

Syster och bror utspelar sig i sydöstra England och som vanligt träffar Trollope mitt i prick när hon beskriver dessa vanliga människors känslor och relationer. Det handlar om tillit, kärlek och svek.

 

 


Pauline Wolff
Bilder av Malin

Bonnier

Ständigt hade han kameran redo och dottern Malin var hans favoritmotiv. Men Malin lämnar sin pappa och den gotländska landsbygden när hon börjar gymnasiet i Stockholm. Och snart har hon skaffat helgjobb också, ute på Beckholmen där hon mönjar båtar. Där finns skepparen Mats Carlsson med sin blick och sina trevande händer. Malin slits mellan den pockande vuxenvärlden som Mats Carlsson erbjuder och pappans ledsna röst i telefonen. Han vill att hon ska komma tillbaka hem. Men hon har träffat någon som ser på henne med andra ögon. I kontrasten mellan stan och landet, den unga kvinnan och den lilla flickan Malin en gång var, växer en identitet och en berättelse.

Pauline Wolff, född 1971, debuterar med Bilder av Malin som med detaljskärpa beskriver en flickans väg mot vuxenliv.

 

 


Céline Yang
För alltid Paris

Atlantis

»Jag bor i ett vindsrum i ett gammalmodigt flerfamiljshus i centrala Paris. Rummet är mycket litet och mäter en sju åtta kvadratmeter … Jag tycker om Paris. Den staden har inte gett mig någonting alls. Jag tycker faktiskt om den här staden, som inte har gett mig någonting alls, men som tog emot mig med öppna armar.«
 


Så inleder Céline Yang sin utsökta kortroman För alltid Paris, där hon med vemod och lågmäld humor skildrar några studenters tillvaro i Paris under ett år. När vårterminen är slut kommer de att skingras för vinden, och den vetskapen gör att livet får en särskild laddning. De lever i nuet, utan sorger för morgondagen. O, Paris! Céline Yang föddes och växte upp i Peking. Efter att ha tagit examen i franska språket och litteraturen vid ett av stadens universitet begav hon sig 1989 till Paris i syfte att där fortsätta sina studier. Frankrike har blivit hennes andra hemland. Översättning från kinesiska av Göran Malmqvist.

 

 


Amin Zaoui
Kvinnoväktarna

Bonnier

Den unga Hager håller på att bli kvinna. För henne är det en förbannelse. Hennes farmor spottade sju gånger på marken och tre gånger på sitt eget bröst den dagen hon föddes. Sedan återvände hon till sitt bås. Hagers far har gett sig ut i öknen, galen av skam och svartsjuka, för hans egen far, Hagers farfar, har krävt sin rätt och tagit över sonhustrun.

Vad som egentligen händer vet ingen, men i Hagers köttsligt hallucinatoriska föreställningsvärld lagras illvilliga rykten, sagor och fantasifulla lögner ovanpå varandra i en berättelse som ena stunden är klaustrofobiskt incestuös, nästa svindlande under den vita ökenhimlen. ”Men Gud ensam har sanningen i sin besittning, hela den skimrande och larmande sanningen.”

Algeriern Amin Zaoui är född 1956 i M’sirda och har skrivit flera romaner på arabiska och – som Kvinnoväktarna – på franska. Efter att 1995 ha blivit utsatt för ett attentat tvingades han till exil i Frankrike. Han har nu återvänt till Oran, där han verkar som litteraturprofessor och leder ett känt kulturprogram i TV.

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04