c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Koder
 


Akvarell av Amira Bavcic

Koder,  chiffer och gåtor i skönlitteraturen

Här finns berättelser som innehåller ett försvunnet manuskript eller ett chiffer att knäcka.


Böckerna presenteras med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.


 

 Magnus Alkarp
De gyllene åren

"Söndagen den 3 januari, klockan tre minuter över tolv, reste sig plötsligt Maestro upp från sitt fortepiano, såg sig  hjälplöst omkring, hostade och föll död ned över sitt älskade instrument."

Hedrad av uppdraget att bringa ordning i Maestros liv sätter hans nitiske sekreterare genast igång med en omfattande biografisk studie över den firade tonsättaren. Med frenetisk iver kastar han sig över efterlämnade partitur, brev, dagböcker, anteckningar och kassaböcker. Hans arbete omfattar bland annat nötnings analyser av Maestros fortepiano och ikonografiska analyser av barndoms teckningarna, och eftersom det finns så få episoder som kan gagna Maestros eftermäle, passar han dessutom på att rekonstruera tonsättarens liv.

På vägen till den fulländade biografin finns det emellertid många hinder: de ohövliga typerna vid operan, som beter sig hysteriskt och som inte kan passa tider, hovkompositören Anton Durelli med sina idiotiska sångerskor, Maestros oinspirerade elever och naturligtvis van Maar, kanslern vid den musikaliska akademien, som givit sekreteraren uppdraget, men som verkar ha glömt det.

Intrigmakarna i staden är många, men det största hotet utgör den onämnbara; Maestros änka, en i sekreterarens ögon svekfull och förhatlig person som ödelade Maestros liv då hon lämnade honom för att fara till Italien.
En vacker dag står hon i dörren.

 

 


Dan Brown
Da Vinci-koden

Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.

Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.

En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven.

En rasande kapplöpning vidtar.

Denna konstant uppdrivna, intelligent genomförda och underhållande roman blev omedelbart en braksuccé när den utkom i USA. Den parkerade i topp på bästsäljarlistan och har sålts i flera miljoner exemplar bara i hemlandet. Mannen bakom denna sensation Dan Brown har hyllats för sin historiska forskningsinsats och sin anmärkningsvärda förmåga att förvandla sina kunskaper till exceptionell spänning.

”Det räcker med att säga att om inte denna roman höjer din puls så behöver du besöka en läkare.” San Francisco Chronicle.

 

 


Dan Brown
Änglar och demoner

Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol – ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.

De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta.

Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar. Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler. Förhoppningsvis ända fram till den hemlighållna plats som bär på Vatikanens kvarvarande möjlighet till överlevnad.

Änglar och demoner är hans första – en makalöst underhållande spänningsroman!

Dan Brown har sedan genombrottet med sin fjärde roman Da Vinci-koden varit världens mest läste författare.

 

 


 


Dan Burstein
Kodens hemligheter
– en guide till mysterierna bakom Da Vinci-koden

Kodens hemligheter är en häpnadsväckande resa genom de kontroversiella idéerna bakom Dan Browns bästsäljande roman Da Vinci-koden. Dan Burstein har samlat en mängd internationella experter och forskare som på ett intressant och lättillgängligt sätt öppnar upp de gamla manuskript och målningar som ligger till grund för tanken att det skulle finnas en hemlig kod i Da Vincis målningar.

 

 


Ian Caldwell & Dustin Thomason
Den sista hemligheten

”A Da Vinci Code for people with brains.” (Independent)

Rom 1497. I skuggan av Vatikanen blir två kurirer dräpta av en munk. De har brutit förseglingen till ett mystiskt brev vars innehåll ett slutet brödraskap till varje pris vill hålla hemligt. Munken berättar senare, i vad som gått till historien som Belladonna-dokumentet, att han handlat på order av ädlingen Francesco Colonna.


Princeton 1999. Paul Harris forskar kring en gåtfull bok från Renässansen. Hans arbete följs noga av gode vännen Tom Sullivan vars pappa en gång i tiden lade ner stor forskarmöda på just den här boken. Titeln är Hypnerotomachia Poliphili (”Strävan efter kärlek i en dröm”). Författaren är Francesco Colonna och boken är utgiven 1499 av boktryckaren Aldus Manutius. Det är en av de märkligaste och vackraste böcker som någonsin givits ut. Den är en större raritet än Gutenbergs bibel. På ytplanet avhandlar den så skilda ämnen som erotik, arkitektur, trädgårdskonst och musik. Men dolt i texten finns ett chiffer som Paul med stegrande fascination nu håller på att knäcka. Han anar att författaren vill berätta om en ofantlig skattgömma från Renässansen. Med skräck och fasa öppnar han lager efter lager av dolda budskap. Han vet att flera personer blivit mördade för att de visste för mycket. Han vet att han och Tom nu vet ännu mer.

Den sista hemligheten är en fantasieggande spänningsroman och jämförelserna med Da Vinci-koden är oundvikliga men, som Publishers Weekly säger: ”Caldwells och Thomasons roman är intelligentare och bättre skriven, tänk Dan Brown korsad med Donna Tartt och Umberto Eco.”

Den sista hemligheten har börjat sitt segertåg över världen. I USA har boken sålt i 900.000 exemplar och ligger stadigt förankrad på bestsellerlistorna. Bokrättigheterna är sålda i 31 länder. Filmrättigheterna är sålda till Warner Bros.

Den sista hemligheten är Ian Caldwells och Dustin Thomasons debutroman.
 

 


Sir Arthur Conan Doyle
De fyras tecken

När Holmes sänkte lyktan mot golvet syntes avtrycken från någon som gått barfota över vinden. Åsynen fick de båda männen att rysa av fasa. ”Holmes”, viskade Watson, ”ett barn har utfört detta hemska dåd”.

De fyras tecken är en av de mest klassiska Sherlock Holmes-historierna – en försvunnen skatt, en mystisk man med ett träben, en mästerdetektiv i högform och en rafflande upplösning på Themsen.

Detta är den andra volymen i återutgivningen av Sir Arthur Conan Doyles samlade berättelser om Sherlock Holmes. Böckerna utkommer i nyöversättning och är försedda med ingående kommentarer och introduktioner av Holmes-kännaren Mattias Boström. Volymerna innehåller dessutom alla de ursprungliga illustrationerna.

I serien finns sedan tidigare En studie i rött.

 

 


Umberto Eco
Rosens namn

Rosens namn kan läsas som en fascinerande detektivhistoria, en sinnrik historisk skildring eller som förstklassig underhållning.

Handlingen utspelas i ett italienskt benedektinkloster år 1327 - en tid av stora omvälvningar. Broder William från Baskerville är utsänd för att medla i den maktkamp som pågår mellan påven Johannes XXII i Avignon och kejsar Ludvig, bayraren.

Den synnerligen känsliga uppgiften överskuggas snart av skrämmande och gåtfulla mord som följer slag i slag under sju fasansfulla dygn. 

Varje dag hittar man en munk mördad: en död i en ravin, en annan dränkt i en tunna med svinblod, en tredje förgiftad i badhuset, åter en annan knuffad från ett fönster, en kvävd i biblioteks labyrintens vindeltrappa.

Den skarpsinnige och orubbligt skeptiske broder William förvandlas snabbt till en detektiv som envisas med att lösa klostrets gåta. Hans vapen är logiken lånad från Aristoteles, teologin från Thomas av Aquino, den erfarenhetsmässiga insikten direkt hämtad från Roger Bacon – allt detta blandat med skarpsinnig humor och ohjälplig nyfikenhet. Han samlar bevis efter bevis, dechiffrerar hemliga symboler och kodade manuskript och leder oss rakt in i klostrets hemliga labyrint.

Rosens namn är ett oemotståndligt läsäventyr - en fyndig roman berättad med espri, elegans och avväpnande humor.

 

 


Kylie Fitzpatrick
Gobelängen

När Madeleines mor dör lämnar hon efter sig en mycket gammal dagbok, skriven på latin av en talangfull brodös vid det medeltida engelska hovet. Dagboken berättar historien om den välkända Bayeuxtapetens dolda budskap.

För bearbeta sorgen efter moderns plötsliga död ger sig Madeleine i kast med översättningen av den fängslande och unika texten. När hon väl har börjat får hon svårt att sluta, och ju längre in i dagboken hon kommer desto mer fascinerande blir berättelsen.

Gobelängen är en spännande och originell roman. Ett historiskt mysterium vävs ihop med ett samtida kvinnoöde och blir tillsammans en fängslande helhet. Dramatiska händelser, intriger och förbjuden kärlek resulterar i en roman som vägrar att släppa greppet om sina läsare.

 

 

63990-5.gif (36520 bytes)

Jostein Gaarder
Spelkortsmysteriet

Jostein Gaarder, f. 1952, är författare och lärare. Han har undervisat i filosofi och religion vid Fana Folkhögskola i Norge.

För romanen Kabalmysteriet 1990 ( på svenska Spelkortsmysteriet 1992) har han tilldelats Norges kritikerpris och Norska kulturdepartementets litterära pris samt 1992 även det stora europeiska barnbokspriset Letteratura Giovanile. Pier Paolo Vergerio.

Hans Thomas och hans far ger sig ut på en lång resa genom Europa och möter en rad märkliga personer, bl a en bagare som ger Hans Thomas en liten bok som verkar skriven just för honom. Ju mer han läser i den, desto mer förundrad blir han. Hans eget öde verkar sammanlänkat med en mängd historier som utspelades för länge sedan. Vem är den mystiske dvärgen på bensinstationen? Och hur kan det komma sig att alla dessa fantastiska trådar löper samman just i Hans Thomas liv?

 

 


Sigrid Heuck
Mäster Joachims hemlighet

"Det började med att jag upptäckte ett lik på flodstranden.

Två män höll fast den smala flotten som det var fastbundet på, men jag kunde från min utgångspunkt inte säga om de var på väg att dra upp den på land eller skjuta ut den i floden."

Så börjar Peters dagbok.

Peter gör ett fynd i en låda gamla böcker och hittar en bild av en nederländsk målning från 1500-talet av mästaren Joachim Patinir. På målningen finns i bakgrunden något som Peter uppfattar som ett brott. 

Han känner sig av oförklarliga skäl fascinerad av målningen. Han är fast besluten att efterforska hemligheten med den döde på flotten, en gåta som det inte tycks finnas några tecken till lösning på.

Hans önskan att lösa gåtan med den döde blir till en fix idé hos honom, och plötsligt befinner sig Peter i en främmande värld som trollbinder honom.

Mäster Joachims hemlighet är en spännande konsthistorisk thriller för ungdom.

Sigrid Heuck är född i Köln 1932.

Efter utbildning till grafiker vid Konstakademien i München började Sigrid Heuck arbeta som formgivare och illustratör. Efter hand började hon även skriva texter och har sedan givit ut en rad bilderböcker och ungdomsböcker. 1990 erhöll hon Österrikiska ungdomsbokspriset för Mäster Joachims hemlighet.

 

 


P. C. Jersild
Den femtionde frälsaren

Ciacco är en yngling som ärvt ett värdefullt stenografisystem av sin far. Vi träffar honom på 1790‑talet i Venedig, en stad för maskerader och intriger, för nöjen, korruption och makt på nedåtgående. I den färgrika och fängslande miljön rör sig Ciacco som fisken i vattnet. Han försörjer sig på att illegat skriva av pjäser på teatern, på att teckna ner äventyrliga personers memoarer och ta upp vittnesmål.

En dag får han i uppdrag att återge förhöret med en bisarr och avsigkommen vagabond som sitter fängslad på flottans varv. Och nu leder berättelsen ut i ett äventyr med hissnande perspektiv och utan jordiska gränser.

 

 


Robert Karjel –
De hängdas evangelium

Det är i slutet av femtiotalet och Henry Müller arbetar som journalist i Stockholm. När han kontaktas av en begravningsbyrå som ber honom att skriva en nekrolog över en gammal gymnasiekamrat, Kristian Rosander, blir han minst sagt förvånad. Denne har lämnat efter sig ett självmordsbrev adresserat till honom, men Müller minns honom knappt. Och är han verkligen död?


Snart hör också polisen av sig. De är angelägna om att tala med Rosander efter att den katolske prästen fader Bokelman hittats död, hängande i en kristallkrona. I Paris dyker samtidigt märkliga dokument upp, skrivna av en av de första kristna.  Rykten om att man i öknen funnit ett evangelium av en hittills okänd lärjunge till Jesus uppskattas inte av den katolska kyrkan. Och när Müller en kväll blir överfallen och misshandlad av okända män i sitt eget hem börjar han inse att han gett sig in i något mycket större och ondskefullare än han anat?

De hängdas evangelium är en spännande och ovanlig thriller i internationella miljöer: Stockholm, Vatikanen, Paris, Syrien, Portofi no...

 

 


Val McDermid
Bounty - Myteristens återkomst

Den ständigt aktuella deckardrottningen har återigen lyckats skriva en gastkramande och spännande psykologisk thriller
I engelska Lake District spolar de kraftiga sommarregnen fram ett märklig och bisarrt tatuerat lik. Ett gömt poem av William Wordsworth kan innehålla sanningen bakom mordet.

Jane Gresham börjar nysta i fallet och snart visar det sig att jakten på manuskriptet kan betyda liv eller dör för alla inblandande. Med Lake Districts dramatiska landskap som bakgrund utspelar sig ett drama vars upplösning är värt miljoner.

”Mästerlig blandning som har allt”
”Da Vinci koden släng dig i väggen! När Skottlands deckardrottning
tar sig an äventyrsthrillern slår det verkligen gnistor. Bounty
myteristens återkomst är en spännande bladvändare men också en
romantisk och fantasieggande historia…”
"Jag faller i alla fall handlöst för den här boken, det är rena
förälskelsen faktiskt." Skånska Dagbladet 2006-06-21

”Dem som är historiskt intresserad gillar nog den här boken extra
mycket, men den rena spänningen räcker långt.” Hallandsposten

 
 


Matthew Pearl
Danteklubben

Boston 1865. 
   En liten grupp litterära megastjärnor håller på att finslipa den första amerikanska översättningen av Den gudomliga komedin. Poeten H. W. Longfellows utkast nagelfars och kommenteras av hans kolleger Oliver Wendell Holmes och James Russell Lowell. Tillsammans med en känd förläggare utgör de Danteklubbens fyra medlemmar.
 

Företaget är kontroversiellt. Det gamla gardet på Harvarduniversitetet betraktar Dante som en hädisk papist, vars osunda fantasier bara kan befläcka den erkänt sunda amerikanska folksjälen.
   Medan Danteklubbens skönandar ägnar sig åt sin exklusiva verksamhet inträffar en serie grymma mord i Boston. Till sin fasa upptäcker de att mördaren har haft Den gudomliga komedin som förebild när han har tagit livet av sina offer. De straff som de olyckliga i Inferno drabbas av har kopierats till punkt och pricka – mördaren mördar på det sätt som Dante beskriver i den del av översättningen som de just diskuterar.

Först mördas en domare vid namn Healey med hjälp av maskar som under fyra dagar långsamt äter ihjäl honom. Sedan följer den korrupte prästen Talbot som begravs upp och ner med sina pengar under huvudet samtidigt som hans fötter, som sticker upp ovan jord, brinner som facklor. Det tredje offret blir upphängd och skuren i strimlor: den förmögne Phineas Jennison förblöder sakta under ett par dagars tid.  Mot sin vilja – i alla fall till en början – engagerar de sig i jakten på mördaren och samarbetar med polisen Nicholas Rey, en hjälte från det nyss avslutade inbördeskriget.

Tillsammans måste de stoppa mördaren innan han slår till igen. De vet inte vem han tänker mörda den här gången, men de har sina onda aningar beträffande valet av metod. Det är bara att läsa nästa sång i Den gudomliga komedin. Men hur kommer det sig att mördaren vet så mycket om Dante? Han kan väl aldrig vara medlem i Danteklubben …

Matthew Pearl är utexaminerad från Harvard och Yale Law School. År 1998 erhöll han det prestigefyllda Dantepriset för sitt akademiska arbete. Han är också redaktör för en nyutgåva av Longfellows översättning av Den gudomliga komedin. Detta är hans debutroman.

 

 


Artoro Pérez-Reverte
Dumasklubben

"Corso var en boksamlandets legoknekt, en bokjägare som letade upp byten mot betalning. Det innebär smutsiga fingrar och skicklig tunga, snabba reflexer, tålamod och en stor portion tur. Därutöver ett utomordentligt minne som gör det möjligt att koma ihåg i vilket dammigt hörn av ett antikvariat det bokexemplar ligger för vilket någon är villig att betala en förmögenhet. Han hade en utvald och begränsad kundkrets, (...)

Gutenbergs schakaler, pirayor på antikvariatmässor, auktionskamrarnas blodiglar, i stånd att sälja sina mödrar för en förstaupplaga. Men de tar emot sina kunder i salonger med skinnsoffor (...) och de fläckar aldrig sina händer eller sitt samvete. till det har de män som Corso."
ur Dumasklubben

Lucas Corso får två uppdrag av den mystiske Varo Borja. Han skall bekräfta äktheten i en handskrift ur "De tre musketörerna" och han skall lösa gåtan runt en sällsam bok som brändes på bål år 1667 tillsammans med mannen som tryckte den.

Jakten och frågorna tar Corso - och med honom läsaren - ut på en riskfylld färd som leder till inkvisitionens arkiv över förbjudna böcker, till dammiga antikvariat och till fanatiska boksamlare. Corso dras in i ett livsfarligt spel som får en mycket överraskande upplösning.

Under tiden lär vi oss en massa om litteratur och gamla böcker, om medeltiden och om ockultism. Alltsammans berättat med en olidlig spänning och befriande humor. En bok skriven för och av en äkta bokälskare.

 

 


Thomas Pynchon
Mason & Dixon

I juni 1761 kunde man om vädret tillät det iaktta Venus passera framför solen, som en svart plump mot den ljusa skivan, vilket sker två gånger med några års mellanrum vart hundrade år. De dåtida astronomernas observationer av det sällsynta fenomenet bidrog till att utveckla bl a lantmäterikonsten. Venuspassagen bildar utgångspunkten för Thomas Pynchons nya roman i 1700-talsdräkt, Mason & Dixon (1997), som berättar den vidlyftiga men sanna historien om hur två britter, astronomen Charles Mason och lantmätaren Jeremiah Dixon, med stjärnornas hjälp drog den spikraka gränsen mellan de amerikanska staterna Pennsylvania och Maryland.

Genom skogar, över vatten och berg får vi följa denna expedition med svenska skogshuggare i spetsen som banade väg för vetenskapssamhället, vars framfart gick ut över den indianska ursprungsbefolkningen och förutsatte importerade svarta slavar. Den sköna nya värld som Mason och Dixon mäter upp tar vid där den gamla europeiska slutade, just vid den förutvarande svenska kolonin vid Delawareflodens fjordlika mynning, vecklar sedan ut sig över en kontinent, varifrån den så småningom, som en kolonialistisk trestegsraket, kommer att lyfta mot rymden. Denna parabel om upplysningens mörka sidor flödar över som en Pandoras ask: med en hamparökande blivande president, konspirerande jesuiter, geniala kockar, mekaniska ankor och allsköns gengångare; dessutom bjuder Mason & Dixon på några ännu oprövade platser, som de försvunna 11 dagarna från kalenderskiftet 1562, eller den ouppmätta och okarterade Delaware-triangeln, som i stil med bokomslagets ö-liknande &-tecken påminner om att det alltid finns något att tillägga - som ett extra tecken i alfabetet, bonustecknet, tegelstensromanens kännemärke, läsandets paradisö.

Thomas Pynchon framstår idag som en av efterkrigstidens viktigaste amerikanske författare, lika hemlighetsfull som inflytelserik.

 

 

16659-9.gif (30862 bytes)

James Redfield
Den nionde insikten:
The Celestine Prophecy

Nyckeln till ett nytt liv....

Djupt inne i Perus regnskogar har ett urgammalt manuskript upptäckts. Det rymmer nio insikter om livet, insikter som varje människa måste ta till sig steg för steg, medan vi rör oss mot en ny andlig, kultur på jorden.

Huvudpersonen får höra talas om avskrifter av detta nu förlorade manuskript - det väcker hans nyfikenhet och han beger sig till Peru. Men regeringen och den etablerade kyrkan skyr inga medel för att motarbeta spridningen av denna i deras ögon kätterska livsfilosofi.

Efter en dramatisk jakt genom djungeln och en räcka till synes tillfälliga möten med andra engagerade finner han och tar sig till de åtta första insikterna. Men det svåraste återstår: existerar den ännu - den sista och allt avgörande insikten?

Med Den nionde insikten har James Redfield åstadkommit en spännande actionberättelse som samtidigt ger oss nyckeln till ett helt nytt sätt att leva. I hemlandet USA har boken väckt enorm uppmärksamhet; i närmare ett år har den toppat de stora bestsellerlistorna och man har redan hunnit trycka den i 1 250 000 exemplar! Nu publiceras och diskuteras den runt om i världen.

Fortsättning: Den tionde insikten
 

 


José Saramago -
Alla namnen

Senhor José är ett ensamstående skrivbiträde i femtioårsåldern som arbetar på folkbokföringsregistret längst ner i den gigantiska hierarkin: hans arbete består i att klättra på stegar och plocka ner eller lägga tillbaka personakter.

Men sr José har en hobby – han samlar på folkbokföringsuppgifter om kändisar. En natt råkar han få med sig hem en okänd kvinnas registerkort och blir som besatt av tanken på att hitta henne...
    Alla namnen är en högst originell, filosofisk roman om en alldaglig figur som plötsligt överskrider gränserna för vad han själv och alla andra tror om honom. Här finns Saramagos humor, blandningen av högt och lågt, skönlitterär prosa och bondska ordstäv. Men Alla namnen är kanske först och främst en roman om alla människors lika värde av en av Portugals och Europas stora författare.
   
 

 


José Carlos Somoza
Idéernas grotta

"José Carlos Somozas egenartade bok "Idéernas grotta" har verkligen fått mig att hoppa till. Det här är nämligen - utan överdrift - en av de originellaste och mest stimulerande deckare jag någonsin stiftat bekantskap med..."

Jan Broberg, Jury

Aten på Platons tid. ett manuskript, nedtecknat på papyrus, berättar om hur den unge Tramachus hittats brutalt mördad vid foten av Lykabettosberget. Herakles Pontor, den berömde "uttydaren av gåtor" får i uppdrag att försöka ta reda på vem som begått det bestialiska dådet. Men snart visar det sig att mordet inte är det enda mysterium som måste lösas. Varför märker inte Herakles Pontor att det krälar giftormar på hans golv?

Den idag verksamme översättaren av manuskriptet börjar misstänka att det finns ett hemligt budskap dolt i texten. Och ju mer han översätter, desto fler pusselbitar faller på plats och en historia rullas upp som på ett mycket obehagligt sätt griper direkt in i hans eget liv.

Idéernas grotta belönades med The Gold Dagger för bästa kriminalroman i Storbritannien 2002.

 

 


Josephine Tey
En gammal skandal

Kommissarie Grant från Scotland Yard har efter en olycka hamnat på sjukhus, där han trots sitt nödtvungna sängläge snart brottas med sitt livs svåraste kriminalfall: Var den beryktade Rikard III en hänsynslös mördare eller var han tvärtemot historieböckerna oskyldig? Den tränade detektiven följer sitt spår steg för steg mot den fantastiska upp- lösningen.

”... en av alla tiders märkligaste och bästa deckare som utan svårighet håller en vaken in på nattkröken.”

Bo Lundin, GT

JOSEPHINE TEY, pseudonym för Elizabeth MacKintosh, var känd även som skådespelsförfattare. I detektiv romanerna frapperas man särskilt av hennes förmåga till glasklar analys, förenad med medmänsklig värme och en allomfattande humor.

 

 


Philipp Vandenberg
Tredje dagen

När Sixtinska kapellet restaurerades, gjorde man en märklig upptäckt. Michelangelo hade märkt somliga av freskerna med olika bokstäver. Vatikanens experter försökte förgäves tyda dem. Lösningen fanns i det hemligaste av Vatikanens arkiv, öppet endast för påven och kardinal Jellinek, prefekt för kongregationen för trosläror (förr mera känd som den Heliga Inkvisitionen). Kardinal Jellinek upptäckte hemliga dokument som visar att Michelangelo var en bitter fiende till kyrkan. Bokstäverna i fresken visar sig dölja en hemlighet som kan krossa kyrkans fundament.

Ju mer kardinalens nyfikenhet driver honom att forska vidare i saken, ju mer utmanar han medlemmarna i en mäktig sammankomst med uppgift att dölja innehållet i Michelangelos budskap. Kardinalens liv är i uppenbar fara.

Vad är så hemligt, att det måste hemlighållas till varje pris? Kan påven Johannes Paulus I:s död sättas i samband med detta? Varför störtade kardinal Jellinek från ett fönster i Vatikanens arkiv? Och vem är munken, broder Jeremias, som berättar denna fantastiska historia för författaren? Är han kardinalen själv?

Boken är på samma gång en historisk deckare, en politisk thriller, och ett teologiskt pussel.

 

 


Fred Vargas
Budbäraren

Joss Le Guern är utropare i 14:e arrondissementet i Paris, en tradition han övertagit från sin farfarsfar. Tre gånger per dag annonserar han ut de meddelanden som förbipasserande låtit glida ner i hans urna tillsammans med ett 5 franc-mynt. Sedan några dagar tillbaka har det bland de andra funnits gåtfulla och vagt hotfulla brev.

Kommissarie Adamsberg får besök av en orolig kvinna. På dörrarna i det hus där hon bor har någon målat underliga tecken, svarta uppochnervända 4:or. Samma sak visar sig ha hänt på ytterligare ett dussin ställen i staden. Det här är precis ett sådant fall som Adamsberg gillar. Och som han också sätter i samband med de kryptiska meddelandena.

Men Adamsberg börjar själv känna viss oro. Särskilt sedan han konsulterat en medeltidsforskare som förklarat vad texterna egentligen betyder … Nu gäller det att sätta stopp för den våg av panik som breder ut sig över Paris.

Fred Vargas, fransk arkeolog och specialiserad på medeltiden, har skrivit åtta deckare. Denna hennes senaste har slagit igenom ordentligt, både i Frankrike och internationellt. Hennes böcker har en mycket speciell stämning, man tror sig vara omväxlande i dagens moderna Frankrike, omväxlande i en medeltida stad. Det vilar en doft av Rosens namn över boken, fast med moderna människor och modern dialog.

Budbäraren belönades 2002 med franska bokhandlarnas stora pris samt franska ELLE:s läsarpris.

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04