c
  Bokskatter

        
Up Kultlistan

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Kultböcker

 

Kultböcker, gamla godingar och nya
Ett urval av bibliotekarie Margareta Blomberg-Jonsson

Böckerna presenteras med bokomslag och baksidestext.
Listan i kortform

Kathy Acker
Blod och tarmar i plugget

Janey lever inlåst i ett rum. Två gånger om dagen kommer den persiske slavhandlaren och lär henne att bli hora. En dag hittar hon en pennstump och en pappersbit. Hon börjar skriva ner historien om sitt liv. Den börjar: "Föräldrar är botten…"

"Den hetaste, mest lidelsefulla, uppkäftiga, experimentella och utmanande älsklingen i litteraturen på ömse sidor Atlanten." (-Metro News)

 

 

Douglas Adams
Liftarens guide till galaxen
Restaurangen vid slutet av universum
Livet, universum och allting
Ajöss och tack för fisken

Douglas Adams böcker om jordevarelsen Arthur Dents och rymdvarelsen Ford Prefects odyssé genom världsrymden, där de stiftar bekantskap med de underligaste varelser i galaxens mest konstiga hörn, har blivit en världssuccé.

"Skenbart är det en historia om sånt som händer på andra planeter, men uppenbart finns det mycket gemensamt med det som händer här på jorden", säger Adams i en intervju. Däri ligger säkert en av förklaringarna till att även läsare  som är allergiska mot science fiction ger upp sitt motstånd inför Adams sanslösa humor.

Nu kan alla Adams-fans slänga sina sönderlästa   exemplar och få alla fyra delarna i en volym. Och till dem som ännu inte upptäckt Douglas Adams: ha det så kul - ni har många roliga timmar framför er!

 

Paul Auster
New York-trilogin

Auster, New York-trilogin (innehåller: Stad av glas ; Vålnader ; Det låsta rummet)

Stad av glas

Ett telefonsamtal mitt i natten och deckarförfattaren Quinn hamnar mitt i ett mysterium värre än något han själv kunde tänka ut.

Vålnader

White vill att Blue ska skugga Black och hålla honom under uppsikt så länge det blir nödvändigt. Från en lägenhet på andra sidan gatan kan han se in till honom.

Det låsta rummet

Fanshawe var hans bästa vän under skoltiden men sedan förlorade de kontakten. Så kommer oväntat ett brev från Fanshawes hustru. Hennes man är försvunnen …

Med New York-trilogin har Paul Auster skapat ett av de mest uppmärksammade verken i den moderna amerikanska litteraturen.

 

 

 

Paul Beatty
Svart harakiri

"Har ni också, då ni skamset böjt huvudet och insupit Arrested Developments, John Singletons, bell hooks, Spike Lees och gangstans predikningar, nån gång kätterskt tänkt ’jaja, de har säkert rätt men måste det alltid bli så förbannat allvarligt’? Ghettot är ingen picknick, fattar jag också, fan så mycket lättare att vara grisrosa. Men kanske gnuttans humor en enda liten gång? Riktig humor alltså, inte tjatiga Murphyismer, flåshurtig Will Smith eller präktiga Cosbyfånerier. Snälla?

Nu har den längtan fått en medicinsk definition: ’undermedveten väntan på Paul Beatty’.

Berättelsen om Gunnar Kaufmans livsvandring från vaniljevita Santa Barbara till L.A.-slum till Boston universitetet är samhällssatir vass som krossat glas. Samtliga poser slås sönder, på bägge sidorna skyttegraven, uppifrån och ner, bit för bit. Alla vita är i grund och botten rasister och alla svarta är för evigt dömda att betala för denna rasism. Nej, även om hans hjälte är en sentida ättling till Candide är Beatty inte precis nån uppstånden Voltaire. Dubbelt så cynisk grubblar han inte ens hälften så mycket och förklarar lika lite: han ser och han spottar. Dessutom ger han inget för att påta med grönsaker.

Sagan om Kaufman är magsur och orättvis, saknar nyanser och slår hela tiden över. Men framför allt är den jävligt bra skriven. Texten sticker så fränt av bilder och dofter att det kittlar i halsen: man skrattar högt, tänker att världen är obotligt eländig och skrattar sen ännu högre. En liknelse med rap känns lika given (och billig) som att tala om Svart Humor, men den måste ändå göras: det här är mycket Rytmiskt, ännu mer Amerikanskt och ännu, ännu mer Poetiskt. Det var kort sagt, länge sen jag hade så kul när jag läste en bok."

Alexander Skantze

Peter Birro
Utan nåd eller The sound of speed

I kvarteren runt det förfallna Kings Cross i London lever knarkarna, dårarna, hororna, de hemlösa: i en hård och hjärtlös värld gör de sitt bästa för att överleva och behålla sin värdighet. Hit kommer romanens hjälte, Daniel Leone, för att hälsa på sin före detta flickvän som bor i ett ockuperat hus tillsammans med sina vänner.

Under några kaotiska veckor dras han in i en allt svartare virvel av droger, passioner och vanvett som hotar att leda honom och den han älskar rakt ner i helvetet.

Detta är Peter Birros (f.1966) andra roman efter sin uppmärksammade debut med "Under Bordet".

 

 

Louise Boije af Gennäs
Ta vad man vill ha

Två väninnor, den ena fräck och målmedveten, den andra blyg och försagd, drar under en lång natt från sjabbiga tequilasyltor och homosexklubbar till glassiga nattklubbar och överklassfester i en vild och galen jakt på drömprinsarna som skall rädda dem undan deras grå medelmåtteliv. För har man ingenting gratis får man lära sig att ta vad man vill ha!

Louise Boije av Gennäs omtalade debutroman är en kvinnlig pikaresk, en drastisk och dråplig askungesaga med feministiska förtecken.

 

Charles Bukowski
En snuskgubbes anteckningar

En samling historier skrivna för undergrundtidningen Open City. Av Charles Bukowski. Det var så han blev beryktad, beundrad och berömd.

"En bok som du kommer att bära med dig resten av livet." (TWEN Magasin)

"Den anarkistiska satirens mästare" (New York Review of Books)

 

Michail Bulgakov
Mästaren och Margarita

En vacker vårkväll kommer en främling till Moskva. I sitt sällskap har han en märklig schackrutig figur med jockeymössa, en naken blodtörstig kvinna och en jättelik sotsvart katt som röker cigarr och skjuter pistol. Genast börjar de mest oförklarliga och katastrofala sker hända. Folk försvinner eller är som förbytta och hela staden tycks förtrollad. Men mitt i denna häxkittel finns också den egendomlige man som kallas Mästaren och som till sist förenas med sin älskade Margarita.

Anthony Burgess
A clockwork orange

A clockwork orange är berättelsen om ett framtidssamhälle där hänsynslösa tonårsgäng utövar en godtycklig, ritualiserad sadism som normal fritidssysselsättning. Huvudpersonen Alex leder sitt gäng i nattliga orgier av mord, misshandel och våldtäkt tills han en dag tas om hand av samhället och utsätts för en lika mördande grym behandling. Hela hans personlighet fråntas honom, hans känsloliv stympas, handlingskraften dödas. När han kastas tillbaka ut i samhället är han ett viljelöst objekt.

Anthony Burgess har själv sagt om boken: "Poängen är att om vi ska älska mänskligheten, så måste vi också älska Alex som en orepresentativ medlem av den"

 

Douglas Coupland
Schampoplaneten

I Schampoplaneten kolliderar två världar – den ena befolkad av 60-talets föräldrar, den andra av deras produkt, universaltonåringarna – generationen efter Generation X.

Tyler Johnson är 21 år. Han växte upp i ett hippiekollektiv och livnär sig nu på att sälja fejkade Chaneltröjor. Han samlar på hårshampon, bär märkeskläder och studerar hotellmanagement i en amerikansk småstad. Som den ambitiöse Reaganyngling han är, drömmer han om en karriär i något av de stora företag som hans mor en gång attackerade med brandbomber.

Tylers mor, den fyrtio-nånting-åriga övervintrade hippien Jasmine, är fylld av sorg i sitt Woodstockhjärta. Hennes man har just lämnat henne, hon är arbetslös med tre hemmaboende barn och hon börjar inse att hennes hippiedrömmar aldrig kommer att gå i uppfyllelse.

Tyler har just kommit hem efter en resa genom Europa. Han har haft en kärleksaffär med den bortskämda, inskränkta fransyskan Stephanie. Nu återvänder han till sin något överviktiga men präktiga flickvän Anna-Louise. Livet i Paris ter sig mycket avlägset.

Då dyker plötsligt Stephanie upp i stan och får med sig Tyler på en förvirrad färd in i samtidens kulturella psyke, en resa fylld med rockvideos, giftigt avfall, faderlöshet, datorer, kalhyggen och mycket annat. Ett farsartat drama tar sin början.

Schampoplaneten är en fängslande, fascinerande roman – en tongivande berättelse för den generation som växer upp i skuggan av det 2000-tal som närmar sig.

Douglas Campbell Coupland föddes 1961 på en kanadensisk NATO-bas i Tyskland. Familjen flyttade sedan till Vancouver där Douglas växte upp. Coupland har studerat konst och tog examen 1984. Han fortsatte sina studier utomlands. Douglas Coupland bor i Vancouver, Kanada.

 

Sture Dahlström
Den galopperande svensken

I Den galopperande svensken, berättar Dahlström på sin vildsinta poetiska prosa den fantastiska historien om den svenske tonsättaren Bergman-Wasa. Bergmans mål i livet är att komponera operamusik, samt ägna sig åt sina samlingar av kasserade kirurgiska instrument och antika röntgenapparater. Han komponerar också eggande nationalsånger, vilka avyttras med god förtjänst till f.d. kolonier i Afrika.

Men Bergman-Wasa har ett problem: Omvärlden vill inte lämna honom ifred. Medan han väntar på gudomlig inspiration tvingar samhället att delta i sina "egendomliga aktiviteter". Djävulska fällor gillras bakom hans rygg och han utsätts för nya frestelser, inte minst från kvinnohåll.

På sitt personliga språk skildrar Dahlström den småländske väderkvarnsmannens väg genom det nutida Amerika. Bergman försöker sig som påfågelsfarmare, men fåglarna förökar sig i rasande fart och hotar att kväva honom. Han köper ett utdömt sjukhus som visar sig ha kvarglömda åldringar boende på vinden. Han deltar i underliga blodtransfusioner (där han säljer sitt unga geniblod till en döende tysk symfoniker som arbetar på sin slutsymfoni) och gör märkliga inspelningar med ett groteskt, åldrigt operasällskap. Samtidigt för han ett privat krig mot de stora flygbolagen och bombarderar lågtflygande passagerarplan med hjälp av en romersk kastmaskin. Han förför en prästfru och blir i sin tur förförd av hembiträdet Cathy. Han blir plötsligt ägare till en fabrik som producerar obegripliga, meningslösa ting. Han anställer – i den heliga objektivitetens namn – den döve UNDER ÖVER som sin privata musikkritiker. Slutligen träder Bergman i vetenskapens tjänst. Man vill utröna sambandet mellan kreativitet och stark sexualdrift och anser Bergman vara en perfekt försökskanin. Under tumultartade och kaotiska experiment tillsammans med bl.a. en kvinnlig författare och pulitzerpristagare, blir romanens språk nästan hallucinatoriskt. Det är vansinnig satir och listig anarki, det är svart humor där Kafkakalla scener bryts sönder av Harpo-Marx-surrealism, det är gapskrattet som fastnar i halsen när Dahlström tar fram piskan som alltid finns gömd bakom hans rygg.

Det är ett originellt verk där författaren avsiktligt avstått från att knyta samman bokens många trådar. Och som vanligt, när det gäller Dahlström, är det en bok om liv och frodigt växande, en sång till individen och överlevandet.

 

 

Umberto Eco
Rosens namn

"Rosens namn" kan läsas som en fascinerande detektivhistoria, en sinnrik historisk skildring eller som förstklassisk underhållning.

Handlingen utspelas i ett italienskt benediktinkloster år 1327 – en tid av stora omvälvningar. Broder William från Baskerville är utsänd för att medla i den maktkamp som pågår mellan påven Johannes XXII i Avignon och kejsar Ludvig, bayraren. Den synnerligen känsliga uppgiften överskuggas snart av skrämmande och gåtfulla mord som följer slag i slag under sju fasansfulla dygn. Varje dag hittar man en munk mördad: en död i en ravin, en annan dränkt i en tunna med svinblod, en tredje förgiftad i badhuset, åter en annan knuffad från ett fönster, en kvävd i bibliotekslabyrintens vindeltrappa.

Den skarpsinninge och orubbligt skeptiske broder William förvandlas snabbt till en detektiv som envisas med att lösa klostrets gåta. Hans vapen är logiken lånad från Aristoteles, teologin från Thomas ab Aquino, den erfarenhetsmässiga insikten hämtad från Roger Bacon – allt detta blandat med skarpsinning humor och ohjälplig nyfikenhet. Han samlar bevis efter bevis, dechiffrerar hemliga symboler och kodade manuskript och leder oss rakt in i klostrets hemliga labyrint.

"Rosens namn" är ett oemotståndligt läsäventyr – en fyndig roman berättad med espri, elegans och avväpnande humor.

Bret Easton Ellis
American Psycho

Den mest omtalade och omskakande amerikanska romanen på senare år.

Patrick Bateman är ung, snygg, välutbildad och intelligent. Dessutom är han rik, med privatförmögenhet och goda inkomster från Wall Street. Han rör sig i fina kretsar, på Manhattan i New York, klär sig dyrt och har exklusiv smak. Ingen anar att det bakom den perfekta fasade döljer sig en galning, en massmördare.

America Psycho är en grym bok, dels i de fruktansvärda scenerna av våld och vansinne, dels också i skildringen av en värld där moral ersatts av mode, där människor värderas som varumärken och där egoismen dikterar de mänskliga relationerna. En tom och ytlig och till sist omänsklig värld.

Det är en skakande roman men samtidigt också en storartad samtidsskildring och karakteristik av en människotyp. Här finns också humor och satir och en stil som röjer en mästerlig författare, en modern moralist.

 

 

Helen Fielding
Bridget Jones dagbok

Du är inte längre ensam om att ha svag karaktär: Bridget Jones är din vän i nöden!

Du är inte ensam om att oroa dig för baddräktsfiguren, flirta för att få bekräftelse på att du fortfarande är snygg, falla för skitstövlar, frossa på choklad, dricka för mycket vin och komma för sent till jobbet. Bridget Jones gör det också.

I sin dagbok berättar hon om livet som 30-årig singel i London. Om helvetet att aldrig hitta den rätte, eländet när hon väl träffar honom, kampen för att nå idealvikten, duster med besvärliga chefer, vänner hon inte skulle överleva utan, män hon inte förstår sig på och inte kan leva utan – eller med.

Ja, livet är ett elände; men härligt roligt i alla fall!

 

William Gibson
Mona Lisa Overdrive

Följ William Gibson in i framtiden. Det är en värld där multinationella företag och frilansande laglösa hackers tävlar om makten, där de färdas in i det bisarra dataskapade universum som kallas cyber space. Mona är en flicka med ett dunkelt förflutet och osäker framtid. Hon konfronteras med Angie som kan ta sig in i cyber space, utan datorhjälp… Ett makthungrigt fantomväsen planerar att kidnappa Angie. Och i skuggorna rör sig den hänsynslösa japanska yakuzamaffian som manipulerar människorna efter sina planer. Tror de. Mona Lisa Overdrive är den tredje och avslutande boken i William Gibsons nyskapande romantrilogi från 1980-talet, som inleddes med Neuromancer och följdes av Count Zero. Böckerna nådde snabbt kultstatus i USA och håller nu på att erövra en stor internationell publik långt utanför genrens trängre kretsar.

 

 

William Golding
Flugornas herre

Ett flygplan störtar och en grupp engelska mellan sex och tolv år kastas iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslor och väljer anförare. Med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång skulle deras tillvaro kunna bli paradisisk. Men snart tar leken en annan vändning: skräcken kommer krypande och rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit en spännande sommarlovseskapad blir en hetsjakt, där fruktan och grymhet väller fram och undergången är nära.

Flugornas herre är en av den moderna världslitteraturens mest lästa romaner. I pojkäventyrets form har nobelpristagaren William Golding skapat ett drama om den mänskliga civilisationens bräcklighet.

 

Joseph Heller
Moment 22

Det vilda farshumöret och den sårade idealismen i Moment 22 har gått rakt in i miljoner läsares hjärtan. Den har efterträtt Salingers Räddaren i nöden och Goldings Flugornas herre.

 

 

Hermann Hesse
Siddartha

Herman Hesses kännedom om den indiska mystiken har fått sitt mest fulländade uttryck i den betagande berättelsen om Siddharta. Med djup inlevelse skildrar han hur en indisk barmanpojke ger sig ut i världen för att finna lyckan och livets mening. Han blir framgångsrik och förmögen, en livsnjutare som lär sig den sinnliga kärlekens alla möjligheter hos hetären Kamala. Men han finner inte den tillfredsställelse han söker, utan återvänder slutligen till yogins isolerade liv.

 

Hermann Hesse
Stäppvargen

Hermann Hesses roman Stäppvargen som utkom 1927 tillhör den tyska 1900-talslitteraturens intressantaste verk. Den är en själslig självbiografi där författaren, uppfostrad i ett strängt pietistiskt hem, tar avstånd från sin uppväxtmiljö och skildrar en konfliktsituation mellan ande och driftliv.

Bokens Harry Haller som har lånat många drag av Hesse själv skildras som en lärd, ekonomiskt oberoende enstöring, som känner sig ställd utanför gemenskapen med människor och samhälle och som fåfängt grubblar över sin situation, tills han en dag får "Traktat om Stäppvargen" i sin hand och därmed nyckeln till sin tragiska personlighet. Det är läran om de undertryckta drifterna som framställs i denna psykologiska roman som rymmer både rik realism och sköna poetiska effekter.

 

 

Alduos Huxley
Du sköna nya värld

Du sköna nya värld - den mest berömda av alla framtidsskildringar - skrevs 1932. Den första svenska upplagan kom ut samma år. Femton år senare skriver författaren.

"Det förefaller som om Utopia befann sig mycket närmare oss än någon för bara femton år sedan hade kunnat föreställa sig. Då förutsatte jag, att det skulle ligga sexhundra år framåt i tiden. I dag förefaller det helt tänkbart, att skräcktiden kommer att ha brutit in inom ett enda århundrade. Det vill säga, om vi avstått från att spränga oss själva i småbitar under tiden."

John Irving
Garp och hans värld

Garp och hans värld handlar om Jenny Fields, bördig från en aristokratisk familj i New England – nästan av misstag blir hon en mycket radikal feministledare – och om hennes son TS Garp – döpt efter en far han aldrig träffat – som utvecklas till en uppburen författare. Kring dem finns en brokig samling karaktärer: skollärare och prostituerade, brottare och radikaler, journalister och mördare.

Garp och hans värld är en av de mest kraftfulla och fantastiska romaner om oss människor som någonsin skrivits. Garps värld är visserligen påhittad, men ändå sådan att läsaren gärna lever i den. Dess blandning av fasa och glädje, hat och passion får den att pendla mellan komedi och tragedi.

 

 

Erica Jong
Rädd att flyga

"Det satt 117 psykoanalytiker på Pan American-planet till Wien. Jag hade behandlats av minst sex av dem. Och gift mig med den en sjunde. Gud vet om det berodde på hjärnskrynklarnas oduglighet eller på mitt eget storartade motstånd mot all form av analys, att jag om möjligt var ännu mer vettskrämd för att flyga nu, än jag var när jag började mina analytiska äventyr för så där en tretton år sedan."

Isadora Wing är rädd för att flyga. Den där känslan av att tappa fotfästet, att lämna den invanda trygghetenoch ge sig hän åt ett nyckfullt öde. Så börjar en svindlande erotisk luftcirkus över Europa som långt senare slutar ppå ett äventyrligt hotell i Paris. Då har hennes demoniske älskare, Adrian Goodlove, lämnat henne och återvänt till det stilla livet i sin familj. Men Isadora har gjort en betydelsefull vinst. Flygskräcken är borta…

 

Franz Kafka
Processen

Franz Kafka var vid sin död inte någon känd författare. Några få noveller publicerades under hans livstid. Berömmelsen kom först då hans stora romaner gavs ut. De väckte omedelbart uppseende och översattes till många språk. Kafka har haft ett stort inflytande på vår tid diktning. Processen anses vara Kafkas mest centrala bok och bildar tillsammans med Slottet och Amerika en svit som kallas Ensamhetens trilogi.

Franz Kafka föddes i Prag 1883 och dog 1940 i tuberkulos på ett sanatorium utanför Wien. Hans föräldrar var av judisk börd och hans far verkade som köpman i Prag. Familjen var tyskspråkig och Kafka skrev på tyska. Hans förmåga att återge tidens splittring, bitterhet och villrådighet har sedan 1940-talet givit honom en allt större litterär betydelse

 

Nikos Kazantzakis
Kristi sista frestelse

Kristi sista frestelse är en djärvt realistisk aktuell och gripande roman om människor på Jesu tid. De välkända gestalterna från evangelierna blir levande och verkliga, upptagna av vardagens bekymmer och glädjeämnen. Jesus framträder som en man av kött och blod, med lidelser och tvivel men också en segrande tro och kallelse. Kampen mot romarrikets tyranni är desperat och kräver offer på avrättningsplatserna runt om i landet. I fruktan för morgondagen och i sin andliga hemlöshet söker människorna fotfäste i våldet, i kärleken, i drömmen om det utlovade landet.

Med must och färg målar Kazantzakis en brokig bild av folkliv och miljöer: fiskeflottorna på sjön Genesaret, bröllopsfester i byarna, herdar och asketer i öknen, de romerska legionernas liv i lyx. Genom romanen tränger synen på livet som en ständigt oavgjord kamp mellan människans onda och goda krafter.

 

Garrison Keillor
Dagar i Lake Wobegon

Lake Wobegon – "den lilla staden som tiden glömde" – ligger mitt i Minnesota i USA, men på grund av ett tekniskt missöde finns den inte med på någon karta.

Staden är bebodd av alldeles vanliga särlingar, som Garrison Keillor låter oss möta i denna oemotståndliga blandning av roman och självbiografi, fylld av handfast humor och ömsint nostalgi.

Irene Bunsen med sin mästerskapstomat, sömngångarna i familjen Lundberg, Bud som grävde en grav med hjälp av en dynamitgubbe, stadens galne grundläggare doktor Watt och Dorothy på Snack-Baren är bara några av de gestalter som har gjort Lake Wobegon till småstaden som erövrat hela USA.

Visst existerar Lake Wobegon – överallt och ingenstans.

 

 

William Kennedy
Järngräs

Järngräs är en djupt fängslande roman om människor på flykt från sina villkor, om våld och överlevnad. På en säreget tät, underfundig och humoristisk prosa berättar William Kennedy om vanliga skröpliga människor i trettiotalets USA så att deras situation växer ut till något mycket allmängiltigt.

Med Järngräs har William Kennedy gjort det kanske entydigaste litterära genombrottet under hela efterkrigstiden. Romanen är ett av de betydelsefulla verken i den nya amerikanska prosan och har tilldelats Pulitzerpriset 1984.

Jack Kerouac
På drift

On the Road (På drift) var den roman som gjorde Jack Kerouac berömd. Den skrevs redan 1951, under tre vårveckor, men låg sex år innan den gavs ut, för att sedan bli en modern klassiker som ständigt finner nya läsare.

På drift har kallats den slagna generationens katekes. Berättaren Sals luffarfärd över den amerikanska kontinenten är en romantisk, frän, intensiv upptäcktsfärd i det mänskliga. Där finns jazz

 

Ken Kesey
Gökboet

En skruv lös!

Hela dårhuset hotade att bli friskt när McMurphy dök upp där! Stora Syster och hennes stab utmanades till en kamp på liv och död. Skulle "gökungen" lyckas knäcka både henne och hela den omänskliga Maskinerikombinationen?

Ken Keseys roman har blivit en älskad och legendarisk favorit i den unga generationen. En modern klassiker.

 

Jerzy Kosinski
Finnas till

Hjälten i denna häpnadsväckande roman heter Chance – och kanske är han den siste vise mannen ur det nyss

Förgångna. Chance kastas ut i världen när hans rike välgörare dör. Han får hjälp på sin resa genom livet av Elisabeth Eve, den unga vackra, rådiga hustrun till en döende Wall Streeetmagnat. När Chance av en händelse slungas in i en värld av television och sex, pengar och makt, blir han en kändis, massmediernas älskling, mannen för dagen.

 

 

Milan Kundera
Varats olidliga lätthet

Milan Kundera är född i Prag, där hans första roman Skämtet väckte stor uppståndelse under Pragvåren 1968. Sedan 1975 är han bosatt i Paris och numera även fransk medborgare. Varats olidliga lätthet, som vunnit lysande kritikerframgångar över hela världen, är den sjätte roman av Kundera, som översatts till svenska.

 

LOB
Excelsior

"Detta är ett mästerverk som jag önskar att jag hade skrivit – om jag bara hade kunnat." Anthony Burgess

 

 

Ulf Lundell
Jack

Det handlar om huvudstaden som är det helas egentliga föderska. Där, i hennes förvirrade sköte, genomlider och genomnjuter ett gäng halvgamla människor sina dagar, veckor och i nästan samtliga fall år. Där finns Bart, eleganten, seglare, chauffören, flickjägaren, mystikern som tror att livet är en trappa, spiraltrappa. Där finns Jonny, den förfinade haschpustaren fotografen, globetrottern, iordningställaren . Där finns hans dam Linnéa, romantisk och naiv med Gröna Vågen som en surrande syrénhäck i sitt rödhårshuvud. Där finns Harald, brassdilaren, den verklige stimulantiaförbrukaren, apachejägaren. Där finns Sonja, Gerd och Marlena, unga damer som kommer i Jacks väg och som han upplever mer eller mindre kaosartade historier med. Och där finns alltså i högsta grad Jack själv, författarnovisen, rumlaren, drinkare, manssyndromet, egotripparen. Och dessa och några eller många till får läsaren möte i för det mesta sommarljus under ungefär fem års tid, från slutet av hippieperioden fram till det betongkalla nuet. Och vad som i början kan te sig som en Bellmansk glädjeyra utvecklar sig med tiden till en allt dystrare backanal. Så är det nämligen: älskar man vinet får men huvudverk, älskar man livet i alltför hög grad får man snubbliga fötter och skrikigt hjärta. Det är min förhoppning att läsaren må orka till slutet för ljusets skull och att han eller ännu hellre hon ska förstå att Jack och hans vänner inte bara är en hög desperata drinkare, de är människor också, innerst inne till och med väldigt bra människor, bara så förbannat insnärjda och utlämnade.

 


Jay McInerney
Neon

 

 

Colin McInnes
Fullständiga färskingar

"… ingen kunde sätta sig på oss längre, för äntligen hade vi en massa pengar att göra av med, och vår värld skulle vara vår egen, den vi ville ha, och vi behövde inte stå på tröskeln till någon annans och vänta på honung…"

Det var i London i slutet av femtiotalet som de unga, de som just döpts till tonåringar, för första gången blev en kraft att räkna med. "Absolute Beginners" – "Fullständiga färskingar" – är denna första tonårsgenerations oavhängighetsförklaring.

Tonåringarna i Colin MacInnes roman vänder ryggen till det etablerades grå och fyrkantiga värderingar och skapar sig en egen värld – ljuv, blixtrande, rolig, hetsig, spännande och farlig. Den fullständige färskingen rör sig genom detta kraftalstrande och aldrig stillastående samhälle av kaféer, barer, Vespor, cool music och uppkäftig elegans, och han upplever hundraprocentig kärlek och djup misströstan, möter varm vänskap och svår svekfullhet – allt under en glödhet sommar som plötsligt exploderar i våldsamma raskravaller och en mängd nya frågor att söka svaren på.

Marlo Morgan
Budskap från andra sidan

Budskap från andra sidan är Marlo Morgans berättelse om sin märkliga odyssé genom Australien. I fyra månader vandrar hon i vildmarken med en isolerad stam nomadiserande aboriginier som kallar sig det Äkta Folket. Hennes uthållighet prövas dagligen och alla utmaningar medverkar slutligen till en personlig förvandling .Av aboriginierna lär hon sig att finna varje människas unika talanger och själskrafter. Hon får själv uppleva healing och inser det djupt meningsfulla i deras sätt att leva. Den lärdom hon får – och vill vidarebefordra till oss – är att det inte är för sent att rädda vår värld från ödeläggelse om vi inser och respekterar att allt levande tillhör samma gudomliga helhet. Om vi lyssnar till budskapet kan våra liv bli lika meningsfulla som det Äkta Folkets.

 

Agnar Mykle
Sången om den röda rubinen

Norrmannen Agnar Mykles Sången om den röda rubinen från 1956, efterkrigstidsgenerationens hemliga sexualupplysningsskrift i romanförklädnad, är värd en omläsning. Helt i stil med huvudpersonens hädiska tanke att ersätta Karl Marx’ Kapitalet med ett traktat om Kärleken blev den sin tids EROTISKA MANIFEST.

Vladimir Nabokov
Lolita

Dimitri Nabokov, Vladimir Nabokovs son, har i en temperamentsfull minnesskrift "Vladimir Nabokov: A tribute", 1979, försvarat och förklarat sin far. Han påpekar bl.a. att hans far aldrig vann det "det svenska priset". Och faktum är att Nabokov var nobelpriskandidat före men aldrig efter Lolita. Dimitri Nabokov säger: "Hur missförstådd är inte stackars Lolita! Och hur många för- och efterpubertetsprostituerade har inte gått genom pressen i hennes namn!"

Och han berättar med vämjelse om kvinnan som på ett cocktailparty vänder sig till honom med ett insinuant leende och säger: "Hur känns det att ha en snuskhummer till far?" Den intellektuellt kylige arrogante aristokraten Vladimir Nabokov har gått till eftervärlden genom sin bok om den sexuellt tidigt utvecklade trettonåriga Lolita.

Lolita är romanen om otillåten passion. Om den mer än 40-årige franske emigranten Humbert Humberts besatthet i den knappt trettonåriga Lolita Haze. Trots det lyriskt mästerliga språket, de avslöjande kvickheterna om amerikansk mentalitet, trots kritikern Lionel Trillings försäkran om att detta är vår tids stora kärleksroman, är fortfarande nymfettbegreppet ett känsligt kapitel och ämnet explosivt.

Det var en fransk förläggare som gav ut Lolita 1955 – det gick inte i USA. Parlamentsledamoten Nigel Nicholson förlorade sin ställning i parlamentet när han på sitt förlag gav ut Lolita i England och den amerikanske uppburne kritikern Edmund Wilson kunde efter Lolita aldrig samla sig till den planerade studien av Nabokovs författarskap. Men Nabokov kunde tack vare de pengar som strömmade in på Lolita lämna sina tunga akademiska uppdrag och bosätta sig i Montreux i Schweiz.

 

 

Mei Ng
Äta kinesiskt utan kläder


Rubys starka sexualitet blir den drivkraft hon använder för att dämpa sin
frustration och känsla av tomhet då hon under några heta sommarmånader
försöker fatta avgörande beslut för sin framtid. Vem är hon? Vad skall hon
med sitt liv? Hur skall hon ha det med pojkvännen Nick som hon älskar, men
som hon ständigt bedrar i jakten på nya sexuella erfarenheter.
Det är sommaren då hon av oro för sin mor återvänder till sitt föräldrahem,
den trånga unkna lägenheten bakom faderns tvätteri i Queens, New York.
Där har hon och hennes syskon vuxit upp som barn till kinesiska invandrare.
Faderns känslokyla, hårdhet och traditionsbundna kinesiska livshållning har
styrt och hämmat familjens liv.
Det starka förhållandet till modern håller Ruby kvar och hon drömmer om att
kunna hjälpa henne till ett friare liv, långt bort från faderns terrorvälde.
Modern hanterar spänningen i familjen genom att stå i köket och laga
traditionell kinesisk mat och bokstavligen försöka dämpa allas otillfredsställda hunger på livet.
Ruby berättar sin historia med en stor portion värme och humor. Hennes
ivriga strävan att komma tillrätta med sitt och moderns liv griper tag i läsaren och lockar till både gråt och skratt.

Anaïs Nin
Venusdeltat

 

 

Robert Pirsig
Zen och konsten att sköta en motorcykel

"… fast den är uppenbart självbiografisk, läser man den som en roman. Dessutom är den en filosofisk thriller som med svindlande djärvhet studerar det teknologiska samhällets kluvna värderingar. Vad som gör detta så unikt är Pirsigs sätt att förena allt detta i en naturlig och jordnära berättelse om en orolig far och hans elvaårige son på en motorcykeltur tvärs över kontinenten … en oförglömlig resa. Den accelererar från transmissioner och annan teknik genom historik över det västerländska tänkandet till det gudomliga vanvettets mysterier utan att någonsin få ens en antydan till sladd …

Han förmedlar vikten av att leva som en hel människa och hur han kämpar för att själv bli en sådan. Den speciella gåva av den universella principen som Pirsig kallar Kvalitet är i själva verket detsamma som att bry sig om, även om man sträcker sig efter himlarna med olja på händerna."

Time

"… jag vet mig aldrig ha mött en så gripande och samtidigt så övertygande skildring av den personliga livsåskådningsmässiga innebörden av filosofi och modern vetenskap. Även ur litterär synvinkel är Pirsigs bok ett mästerverk."

Peder Hård af Segerstad i DN

 Jaques Prévert
Behagliga och obehagliga dikter

Hans dikter smeker en, dansar som lätta skuggor på en vägg, och när de vill bita blir de närmast till ett kärleksbett.

Lars Forsell

 

 

Sylvia Plath
Glaskupan

Glaskupan. Esther Greenwood har alltid varit "duktig flicka", med toppbetyg, och när hon som tävlingspris vunnit en tids vistelse på en modetidning i New York, väntas denna förränta sig i en lysande karriär. Men inom sig känner Esther stor tveksamhet. Det glättiga livet i världsmetropolen plågar henne i stigande grad, hon ser med skarp blick igenom tillvarons chimärer och människors livslögner. Verkligheten konturer blir allt oklarare… Hon kommer tillbaka till hemstaden Boston men bara för att strax hamna på olika mentalsjukhus. Skildringen av tillvaron där får en att undra var "felet" ligger – hos patienten, som dväljs under sin glaskupa, eller möjligen också i världen utanför?James Redfield
Den nionde insikten

Djupt inne i Perus regnskogar har ett urgammalt manuskript upptäckts. Det rymmer nio insikter om livet, insikter som varje människa måste ta till sig steg för steg, medan vi rör oss mot en ny andlig kultur på jorden. Huvudpersonen får höra talas om avskrifter av detta förlorade manuskript - det väcker hans nyfikenhet och han beger sig till Peru. Men regeringen och den etablerade kyrkan skyr inga medel för att motarbeta spridningen av denna i deras ögon kätterska livsfilosofi. Efter en dramatisk jakt genom djungeln och en räcka till synes tillfälliga möten med andra engagerade finner han och tar till sig de åtta första insikterna. Men det svåraste återstår: existerar den ännu – den sista och allt avgörande insikten?

Med Den nionde insikten har James Redfield åstadkommit en spännande actionberättelse som samtidigt ger oss nyckeln till ett helt nytt sätt att leva. I hemlandet USA har boken väckt enorm uppmärksamhet; i närmare ett år har den toppat bestsellerlistorna och man har redan trycka den i 1 250 000 exemplar! Nu publiceras den runt om i världen.

 

 

Carina Rydberg
Den högsta kasten

En sådan här bok har du aldrig läst förut. Ingen har vågat skriva den.

Det är en öppet självbiografisk berättelse om passion och svek, besatthet och skam, makt och maktlöshet. När du har börjat läsa är du fast, du kan inte lägga den ifrån dig.

Den högsta kasten är den sorts bok som brukar komma ut tjugo år efteråt, när känslorna hunnit lägga sig. Men Carina Rydbergs bok handlar om Stockholm här och nu.

Efter en förödande färd till Indien är scenen ett krogbord i Stockholmsnatten, ett bord på restaurangen PA&Co. Här sitter skådespelare och musiker, advokater och servitörer – människor som av en eller annan anledning inte törs gå hem. Här sitter vinnare och förlorare, de utvalda och de oönskade. Vilken kast tillhör du? För ett kastsamhälle är vad det är frågan om, i Stockholm 1995.

Som sedeskildrare arbetar Carina Rydberg i en stark svensk tradition, med rötter hos August Strindberg och Hjalmar Söderberg.

Den högsta kasten är också en bok som visar själva författandet som en livsfarlig och grym hantering. Det är inte riskfritt att skriva, och Carina Rydberg skonar ingen, allra minst sig själv.

 J.D. Salinger
Räddaren i nöden

Holden Cauldfield är sjutton år och tycker att allting är visset och jävligt, men ibland också så vackert så man kan dö. Vi möter honom då han just blivit relegerad från skolan och under några hektiska dygn i New York försöker leva "som en vuxen". Han går på nattklubbsrond, uppvaktar en gammal flamma, upplever ett snöpligt hotelläventyr med en callgirl och vet hela tiden att det bara är ett uppskov tills han måste hem och möta föräldrarna.

J. D. Salinger har med Räddaren i nöden fångat upp 50-talets framväxande tonårskultur med sin revolt mot förstenade vuxenmönster. Det är en fräck, rolig och tidlös bok som blivit en klassiker för miljoner unga.

 

Donna Tartt
Den hemliga historien

Richard Papen kommer nitton år gammal till ett litet college i Vermont på östkusten. Han har vuxit upp under ganska torftiga förhållanden i Kalifornien och finner nu äntligen det privilegierade och intellektuella liv han längtat efter.

Snart har han turen att hamna i den allra innersta cirkeln: fem studenter, världsvana och självsäkra, har valts ut av den karismatiske läraren i klassiska språk, Julian, för att tillsammans söka sanningen och skönheten i den antika grekiska kulturen. Richard accepteras så småningom av de fyra pojkarna och den enda flickan i gruppen. De studerar tillsammans och tillbringar veckosluten i ett gammalt hus på landet där de läser, diskuterar, promenerar, äter och dricker. Förhäxad och imponerad av de nya klasskamraterna märker till en början inte Richard att idyllen var bedräglig. Med hjälp av droger, alkohol, fasta och vaka har ungdomarna lyckats framkalla extas, ett dionysiskt rus inspirerat av gudarna precis som i den gamla grekiska kulturen. De har totalt förlorat kontrollen och i en vild orgie med ursinnig dans och ohämmad sex också oavsiktligt begått ett svårt brott. De inviger Richard i det hela och ofrivilligt blir han medansvarig när de sakta börjar inse att de måste tysta den i gruppen som kan komma att förråda deras hemlighet och förstöra deras liv…

J.R.R. Tolkien

Trilogin om härskarringen – ett av vår tids märkligaste, mest lästa och älskade litterära storverk.

Första delen

Sagan om ringen

Det är fest hos hoberna, ett småväxt godmodigt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finns en märkvärdig ring, Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt borta i skGugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp plander för att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg – att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.

Andra delen

Sagan om de två tornen

Den lille hoben Frodo och hans följeslagare är på väg mot Mordor för att förstöra den ödesdigra ringen som kan förvandla gott till ont. På äventyrliga stigar når de allt längre in i Skuggornas rike och möter både vänner och fiender. Samtidigt rustar den onde trollkarlen Sauron till krig. Hans anhang av aparmade vandaler, hemska vålnader och mekaniska monster är redan i farten medan de vita trollkarlarna, de stjärnsjungande alverna och de godmodiga hoberna samlar sig till förtvivlat motstånd.

 

 

Fay Weldon
En hondjävuls liv och lustar

Ruth hade aldrig tänkt på sig själv som en hon-djävul. Snarare motsatsen: en kraftig, klumpig kvinna, över två meter lång, en alldaglig hustru och tvåbarnsmor i en lugn respektabel förort. Men när hennes man avslöjar att han har ett passionerat förhållande med Mary Fisher, den unga, vackra, rika bestsellerförfattarinnan, som bor i ett fantastiskt fyrtorn då blir Ruth rosenrasande. Inom två veckor har hon bränt ner familjens hus, haft en våldsam kärlekshistoria med traktens fyllo och förberett en personlig hämndodyssé…

 

J.R.R. Tolkien

Tredje delen

Sagan om konungens återkomst

Den onde trollkarlen Saurons öga sveper spejande över världen som hans skräckinjagande härar drar ut för att erövra. Ringens krig har brutit ut. Marken skälver av stridslarm och oro. Men utgången av denna väldiga kraftmätning ligger i den tappre hoben Frodos hand. Endast han kan bryta ondskans makt. Med sitt lilla följe drar han allt närmare Domedagsberget, genom mörka skogar, över svartbrända slätter, förbi stinkande träsk och in i mörka bergspass där fiender och faror lurar överallt.Irvine Welsh
Trainspotting

"Välj oss. Välj livet. Välj amorteringar; välj tvättmaskiner; välj bilar, välj att sitta i soffan och glo på hjärndödande frågesporter medan du stoppar i dig en massa skräpmat. Välj att ruttna bort och ligga och pissa och skita på dig på nåt hem, som en enda stor olägenhet för de själviska, korkade fördärvade, bortskämda små skitar du satt till världen. Välj livet. Men jag väljer att inte välja livet. Om de jävlarna inte kan hantera det fan deras eget jävla problem". Trainspotting bjuder på en överdos samt 42 doser vänskap, heroin, pop, våld, sex, sprit, kul, glam, skotska, hämnd, brott, aids, speed, bajs och död.

 

 

Boris Vian
Dagarnas skum

Colin, ung och vacker, lever ett angenämt liv o Paris tillsammans med sin mästerkock Nicolas, som lagar de mest fantastiskt depraverade rätter åt honom. Hans vän Chick dyrkar Jean-Sol Partre och lever enbart för att gå på hans föreläsningar, läsa hans böcker och köpa saker, exempelvis byxor, som tillhört den store filosofen. På en bjudning möter Colin den sköna Chloë. De blir förälskade, gifter sig och far på bröllopsresa. Men Chloë blir sjuk och tynar hastigt bort…Kurt Vonnegut
Morgonmål för mästare eller Farväl blå måndag!

"Det här är berättelsen om mötet mellan två ensamma, skinntorra, ganska gamla män på en planet som snabbt håller på att dö.

Den ena av dem var en sciencefiction-författare som hette Kilgore Trout. Han var en obetydlig person på den tiden, och han utgick ifrån att hans liv var över. Han tog fel Till följd av mötet blev han en av de mest älskade och respekterade människorna i historien.

Mannen som han mötte var en bilförsäljare, en Pontiac-försäljare som hette Dwayne Hoover. Hoover var på väg att bli vansinnig.

Morgonmål för mästare är Vonneguts första roman efter genombrottet med "Slakthus 5". Den är också hans naknaste uppgörelse med den kommersiella plastkulturens och de neurotiska lyckodrömmarnas Amerika.

Morgonmål för mästare har sedan utgivningen toppat den amerikanska bestsellerlistan.

 

 

Kurt Vonnegut
Slakthus 5 eller Barnkorståget

Krigsfånge, optiker och resenär i tiden – det är Billy Pilgrims livsroller och han är hjälten eller antihjälten i denna krigs- eller antikrigsroman. Billy Pilgrim deltar i andra världskriget och tas tillfånga av tyskarna innan han kommer i närheten av stridslinjerna. Han placeras som tvångsarbetare i Dresden i en fabrik som framställer maltextrakt för gravida kvinnor. Han är inkvartera i provisoriskt inredda källarlokaler under stadens slakthus. Han överlever bombningen av Dresden den 13 februari 19445, då 135 000 människor brändes till döds i krigshistoriens största eldstorm, och återvänder hem för att bli framgångsrik specialoptiker. På sin dotters bröllopsdag kidnappas han av gröna män från ett tefat och förs till planeten Tralfamadore. Han lär sig dödens och tidens hemligheter och återvänder till Jorden för att predika sina kunskaper för de misstrogna.

 


Klas Östergren
Gentlemen

Sommaren 1978 driver författaren Klas Östergren omkring i Stockholm, utan pengar, utan idéer, bestulen på allt utom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum på Hornsgatan, hos bröderna Morgan: Henry, boxare och pianist, och Leo, fd barnstjärna, filosof och poet, nu ordentligt nedgången. Det försiggår en massa underligheter i huset, och snart börjar ett fyrverkeri av förvecklingar, en äventyrlig upptäcktsfärd i Morgan-brödernas gåtfulla liv i 60-talets Stockholm och Europa, och ett drama som får en ände med förskräckelse.

 

 

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04