c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Mobbning
 


Akvarell av Amira Bavcic

Böckerna visas med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.

 
  
   

John Ajvide Lindqvist
Låt den rätte komma in

Ordfront, 2004

Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller…? Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona. I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller.

Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända. Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken – en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

 
 


Niccoló Ammaniti
Långt långt härifrån

Norstedts förlag AB, 2002

Norstedts Långt långt härifrån berättar om livet för ett antal udda och tragikomiska invånare i en gudsförgäten håla mitt emellan Rom och Pisa. Pietro och Gloria är tolv år och bästa vänner. Hon är dotter till bankchefen, han är son till en fåraherde. Hon är vacker och självsäker, han är blyg och mobbad. Mellan dessa båda unga spirar kärleken. Till byn återvänder Graziano, en före detta playboy som övergivits av sin flickvän stripteasedansösen. För att slicka såren lägger han an på byns lärarinna, en ensam, tystlåten kvinna som alla fruktar på avstånd. Men hans planer tar en helt annan vändning än han kunnat ana. Långt långt härifrån är ett ömsint och grymt epos som skickligt fångar verklighetens komiska och tragiska sidor. Recensenterna har liknat romanen vid ett manus av Fellini regisserat av Tarantino och den har redan fått kultstatus i Italien.

 

 


Katarina von Bredow
Expert på att rodna

Rabén & Sjögren, 2005

När hennes mamma flyttar ihop med sin nya kärlek måste Natalie följa med ut på landet till en ny skola, med nya gäng som inte alls är som hennes gamla. På köpet får hon också en ny bror, Jerker, spännande, snygg, "en sextontaggare", säger tjejerna i klassen. Natalie dras in i hans trollkrets och märker hur känslorna sjuder och gnistrar i henne. Är hon kär? Är det så här det ska vara?

Livet på landet med en ny familj är inte så enkelt alltid, fastän hon får en nästan alldeles egen häst; att komma ny till en klass med färdiga hierarkier och okända regler sätter Natalie på hårda prov ...

 

 


Ingrid Carlberg
Min bror Benjamin

Rabén & Sjögren bokförlag, 2004

"Jag kommer aldrig att glömma den morgonen då Benjamin stod vid katedern. Noga räknat var det en tisdag i mitten av september, det vill säga flera månader innan jag förstod att han på sitt sätt var min bror. Det var nästan på dagen ett halvår innan han tog med mig till Fort Cosmo första gången."

Klassens nye kille ska sättas på prov. Det bestämmer Robin och hans ord är lag. Men Johan känner sig inte bekväm i rollen som mobbare. Kanske för att Benjamin alltid har svar på tal och kan argumentera.

Snart visar det sig att Benjamin på ett sätt är Johans bror - Johans plastpappa Kjell har även varit Benjamins plastpappa ...
Johan hamnar i en lojalitetskonflikt, men han kan inte låta bli att fascineras av Benjamins sagolika berättelser om sin franska pappa, filmkonstnären som har en egen studio i Paris som heter Fort Cosmo.

Benjamin bor med sin mormor, men när hon dör rymmer Benjamin och Johan till Paris för att hälsa på Benjamins pappa. Men är Benjamins berättelser sanna? Eller är han en mytoman?

Detta är Ingrid Carlbergs första ungdomsbok.

 
 


 

Jackie French
Virusvarning

BonnierCarlsen, 2003

Kan ett provrör innehålla ett virus som kan döda alla dina vänner, din stad, hela världen? Kan vem som helst bli mördare? Också killen som bor granne med dig?
En skakande ungdomsthriller om mobbning, filmvåld, skuld och kärlek, av författaren till "Hitlers dotter" och "Syster, jag saknar dig".

 

 


Johan Frisk
Första gången han hörde ljuden var en onsdag

Wahlström & Widstrand, 2002

En man blir knivhuggen till döds i sin lägenhet. Tre dagar före mordet hör Henry ljuden för första gången. De kommer från andra sidan väggen. Någon bankar med något. Ett huvud mot en vägg?
   I samma hus bor Henning. Han mobbas i skolan och sluter sig alltmer inom sig själv. I huset bor också Frida, som går i Hennings klass. Hon ser vad han blir utsatt för, men vågar inte lägga sig i.
   Journalisten Johan Frisk debuterar med en spännande och stark roman som ställer frågan vad som skapar en mördare, och om en människa alltid är ensam ansvarig för sina handlingar.

 

 


Jonas Gardell
Jenny

Norstedts förlag AB, 2006

Tjugofem år efteråt får Juha ett brev från Jenny, barndomsvännen som han inte sett sedan han steg på tåget vid Sävbyholms station för att aldrig återvända.

Tjugofem år efteråt får han veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagkvällen före skolavslutningen då han inte var med.

Jenny handlar om en enda försommarnatt i barndomen - den som aldrig kan göras annorlunda.

Miljoner svenskar har läst böckerna om "En komikers uppväxt".
Jenny är den fristående fortsättningen. En ofantligt sorglig och en ofantligt nödvändig historia.

"Vad jag nu försöker är att hitta tillbaka till Sävbyholm ännu en gång. Det hastar, för jag har börjat glömma.

Vägen har nästan helt vuxit igen. Det blir allt svårare att minnas. Grindarna stängs.
Innan jag slutgiltigt vänder ryggen åt barndomen måste jag ta reda på det som ännu saknas.
Därför sitter jag här som vid en andeseans och manar spökena från förr att åter träda fram och bli tydliga för mig.
Jenny är den som vågat sig närmast den här gången. Det förvånar mig en aning eftersom hon är så blyg. Men kanske anar hon att det brådskar. Att vägen växer igen, att grindarna stängs.
Förläget har hon börjat att viska i mitt öra. Generad. Skamsen. Bara några meningar i taget. Det är en bekännelse. Som om hon är den skyldiga.
Och det hon viskar är så hemskt att jag inte vet hur jag ska kunna skriva ner det, eller hur hon ska hitta mod att berätta.
Det som verkligen hände.
Jag har fått ett brev utan avsändare.
Jag har fått brev från Jenny."

Jenny är Jonas Gardells tredje roman i den serie som inleddes med En komikers uppväxt och följdes av Ett ufo gör entré.

 

 


Emma Granholm
Simon & Sophie

Alfabeta, 2006

Det är inte alltid lätt att vara 15 år, skolans snyggaste och
tuffaste tjej och upptäcka att man är kär i en av klassens
töntigaste kille. Simon & Sophie är en inkännande och fängslande
skildring om två, till ytan, väldigt olika tonåringar, om grupptryck
och om modet att stå för sina känslor.
"..vilken debut! Det här är verkligen ungdomslitteratur när den är som bäst. Nerikes Allehanda

 

 


Hilde Hagerup
Vågbitar

Tidens förlag, 2000

Lovorden flödade när Hilde Hagerup debuterade med denna roman, en berättelse som slår till rakt i maggropen. Det handlar om två tolvåriga flickor, deras vänskap och framför allt om när den tar slut. Det handlar också om de grymma mekanismer som styr mobbare och mobboffer i en mellanstadieklass. Det är grymt skickligt berättat, på en glasklar prosa man inte kan slingra sig ur - man måste fortsätta läsa.

Hagerup har fångat känslorna och stämningen hos tolvåringar så exakt att läsningen ibland väcker fysiska effekter: Det är smärtsamt pinsamt, handsvetten kommer och skräcken för att hamna utanför sitter i magen. Det är ingen idyll Hagerup skildrar, men det säregna, vackra språk hon har, styrkan som tjejerna i boken utstrålar och den starka upplevelse av sanning som läsningen väcker gör Vågbitar en mycket stark och stärkande bok.

Hilde Hagerup är född 1976 och blir i och med debuten tredje generationen författare - dotter till Klaus Hagerup och barnbarn till Inger Hagerup, båda väl etablerade norska författare. Hon studerar tredje världens historia i London, och skriver på nästa roman.

 

 


Björn Hellberg
Dominans

Ordupplaget, 2005

Tre tonåringar terroriserar sin omgivning med en infernalisk mobbing som sprider skräck bland jämnåriga. Fruktan för att bli nästa offer är stor.

En dag bestämmer sig någon för att det får vara nog med pennalism.

Det är hög tid att slå tillbaka.


Dominans handlar om moral. Romanen innehåller allt en Hellbergdeckare ska: det distinkta språket, den träffsäkra humorn och värmen i människoskildringen - och naturligtvis en knivskarp intrig.

Dominans är den tredje fristående delen i serien om Carina Keller, Stig-Allan Jönsson, Mona Ceder och de övriga kriminalarna i den fiktiva storstaden Loviken. De tidigare böckerna - Paria och Club Karaoke - har fängslat 100 000-tals läsare.

 

 Maja Hjertzell
Du har ingenting sett

Rabén & Sjögren, 2006

När och hur ska man våga säga till om man har sett någon bli illa behandlad? 12-årige Tomas, som själv är mobbad, blir vittne till misshandel och tvingas ta ställning, både till det han har sett och till sin egen situation. Trovärdigt och hjärtskärande lyckas Maja Hjertzell skildra hur det kan vara att bli mobbad. En "inifrånskildring" som kan ge barn tröst och mod att be vuxna om hjälp när det blir för jobbigt.

12-årige Tomas är mobbad av två killar i sin klass och ganska ensam.  De kallar honom "Sherlock" – Sherlock Holmes är Tomas stora förebild. En dag får Tomas ett brev med ett uppdrag som går ut på att spionera på en man som är misstänkt för olika brott. Rapporter ska lämnas varje måndag i en särskild bok på biblioteket till någon som kallar sig Watson. I början tror Tomas att det är hans plågoandar som gett honom uppdraget, men snart inser han att det inte är så.

Han förstår också att mannen han bevakar slår sin fru och att det är fruns son som har gett honom uppdraget. Vad gör han nu? När värsta chocken har lagt sig bestämmer han sig för att lämna över alla sina rapporter till mannens fru. Han låter också Leo, alias Watson, förstå att han vet allt. Leo reagerar med att be honom lägga ner allt arbete, "du har ingenting sett", och säger att han inte är rätt person att yttra sig eftersom han inte gör något åt att han själv blir mobbad. Nu tvingas han fundera över sin egen situation. Ska han fortsätta att vara ett offer, eller ska han försvara sig, göra klart för mobbarna att nu räcker det?

Maja Hjertzell lyckas verkligen skildra hur det kan vara att bli mobbad på ett övertygande sätt, och hur slumpen kan avgöra vem som blir mobbad och vem som mobbar. Tomas, eller Sherlock, väcker både sympati och empati. Hans situation är beskriven inifrån. Du har ingenting sett är en bok för alla som kommer i kontakt med problemet på ett eller annat sätt.

Maja Hjertzells förra bok, Henrietta är min hemlighet, fick fina recensoner och hon blev bl.a. jämförd med Stig Claesson. Maja Hjertzell visar än en gång att hon har en suverän förmåga att sätta sig in i hur barn och ungdomar som står lite vid sidan av känner och tänker.

"Hjertzells språk är sparsmakat och lakoniskt, i närheten av Slas. Hennes stil är medveten .... en förnämlig berättelse om kärlekens universalitet och allmängiltighet." ´
Jan Hansson, SvD
 
 


Nick Hornby
Om en pojke

Månpocket, 1998

Om en pojke är en berättelse om en ovanlig vänskap, mellan en man och en pojke. En vänskap där gränsen mellan barn och vuxen gång på gång suddas ut. Marcus är tolv år och har just flyttat till London med sin deprimerade proggmamma. Han blir mobbad i skolan för sina töntiga kläder och för att han inte har en aning om vem Kurt Cobain är. Will Freeman är 36 år, ungkarl, ekonomiskt oberoende. Han ägnar all sin tid åt musik, tjejer, shopping, pubar och att hålla koll på de senaste trenderna. För att träffa lättraggade ensamstående mammor, uppfinner han en tvåårig son och går med i en förening för ensamma föräldrar. Där möter han Marcus och hans mamma, och inget blir som Will har tänkt sig.

 

 


Birgit Häggkvist
Försöksråttan: berättelser

Albert Bonniers förlag, 2001

Vad ska man kalla Birgit Häggkvists kusliga texter? Studier kanske, i utstötningens primitiva och grymma mekanismer. De utspelar sig i kamratgäng och på skolgårdar och handlar om hatet mot svaghet, mot offret, mot den som inte förmår försvara sig. Alla spelar med, ingen vill se vad som pågår, inte heller de vuxna. Föraktet blir till sist också den mobbades eget, och historien skruvas mot en allt hemskare men obönhörlig logik. Sällan har man sett de psykologiska överenskommelser och rangordningsplaceringar som sker mellan människor i det tysta så ohöljt skildrade i sin råa brutalitet.

Birgit Häggkvist beskriver det mörkrets hjärta som kan finnas hos oss alla, mitt i den triviala vardagen, där maktlystnad, rädsla, skam och skuldbeläggande ingår en livsfarlig pakt.

Birgit Häggkvist har tidigare givit ut två diktsamlingar samt romanen Den blödiga, 1995.

 

 


Kajsa Isaksson
Min Ella

Tiden, 2005

Kritikerrosad dramatiker romandebuterar med en berättelse med helt egen ton!

Ella har precis flyttat och börjar högstadiet i en ny skola, hon vill inte, helst skulle hon ha velat frysa ihjäl i en karusell på Gröna Lund, men hon har inget val, hennes mamma har fått ett jobb som hon måste ta och de har inte råd att bo kvar i lägenheten i stan.


Ella kommer in i en klass när terminen redan har börjat, hon känner ingen och vill inte lära känna någon heller för allt blir fel från början. Hon vill bara vara i fred och tankarna är det enda som hon alltid får ha i fred. Det går inte att göra fel och det är ingen annan som kan tycka något om ens egna tankar. Ingen. Inte ett skit. Bara Ella. Eller?

En lite ovanlig ungdomsbok med en helt egen ton och ett fragmentariskt berättarsätt. Den är uppslukande och svår att släppa, Ella kryper under skinnet och finns med läsaren länge.

Kajsa Isakson är dramatiker med många kritikerrosade uppsättningar bakom sig. Nu debuterar hon som romanförfattare.

 

 


Anna Jansson
Drömmar ur snö

Norstedts förlag, 2007

I Anna Janssons deckare ställs ofta intressanta och angelägna frågor om vårt samhälle. I Drömmar ur snö handlar det om vad som sker när vi inte längre har råd med ett fungerande rättsväsende och människor tar lagen i egna händer, när vår medkänsla med de mest utsatta upphör.

En 14-årig flicka försvinner på väg hem efter en filmkväll i skolan. Dagen därpå finner man hennes livlösa kropp i skogen.

Kriminalinspektör Maria Wern får det plågsamma uppdraget att meddela fadern, som är präst i Kronviken. Utredningen drar ut på tiden. När ytterligare en flicka försvinner ligger paniken på lur och man söker en syndabock bland samhällets utstötta. En avvikande ung man har besökt prästgården och även setts följa efter flickorna. Hans största intresse är datorer.

Misstänksamma blickar riktas även mot flyktingförläggningen. Media målar upp en svart och onyanserad bild av poliskårens tandlöshet och brist på resultat. På skolgården turas föräldrarna om att hålla vakt och ett kristeam inrättas. Rykten går om att någon tänker sätta eld på förläggningen....

 
 


Christian Jungersen
Undantaget

Albert Bonniers förlag AB, 2006

På Danskt centrum för information om folkmord i Köpenhamn arbetar fyra kvinnor, Camilla, Anne-Lise, Malene och Iben. Då Iben en dag mottar ett anonymt hotbrev på engelska börjar farhågor och misstankar att växa på den lilla arbetsplatsen. Kommer brevet från någon krigsförbrytare – exempelvis Mirko Zigic – som de publicerat artiklar om på nätet och som rapporterats finnas någonstans i Skandinavien eller kommer hotet inifrån huset, från Anne-Lise, som Iben och Malene tror lider av en personlighetsstörning?

Konflikterna knyter Iben och Malene tätare samman och den brutala ondskan, som de har beskrivit på tryggt avstånd, finns nu i deras egen värld. De människor de litade på och kände förändras. Och de förändras själva så att det inte längre går att avgöra vem som är offer och vem som är bödel.
   Undantaget är en psykologisk thriller och en berättelse om kvinnors vänskap samt en filosofisk roman om ondskan på både mikro- och makroplan
.

 
 


Anna Jörgensdotter
Änglarnas syster: roman

Albert Bonniers förlag, 2005

"Är en människa starkast när hon älskar eller när hon hatar? Eller är man starkast när man inte känner någonting alls?" I en lägenhet som verkar liksom höljd i ett grått ljus bor Sonja och hennes mamma. Det har inte alltid varit så. Förut fanns det en pappa där, och en storebror.

Så hände en katastrof. Nu är det sex år senare och Sonja är en sextonåring sprängfull av drömmar och sorg. Hon bär en lila glitterhatt som alla retar sig på.

Hon är arg och rädd; hon vill så mycket, hon vill leva och gnistra och älska. Men flyr mest in i sin ensamma drömvärld och skruvar upp musiken. Pojkvännen verkar befinna sig i en annan värld, och för klasskamraterna är hon en tönt. Skolan är en ockupationsmakt. Och mamma sitter bara i köket och röker.

Ur ensamheten i lägenheten ovanför kommer en annan berättelse och blandar sig med Sonjas. Där bor Katrina, en kvinna från Albanien, med sin historia om flykt och längtan. Kan de hjälpa varandra, stärka varandra? Vara ett slags systrar? För Sonja blir det så, i fantasin. Och kanske också i verkligheten!

Anna Jörgensdotters levande och tonsäkra språk ger röst åt både tonåringen och den vuxna i denna roman om sorg, uppror och frihet.

 

 


Wally Lamb
Valarnas sång

Bra Böcker, 2001

Originalets titel: She's Come Undone
Dolores Price företar i Valarnas sång en odyssé av säreget slag, en resa som är hennes omvälvande farväl till en barndom som sannerligen inte varit en dans på rosor; det är närmast ett under att hon överlevt sina smärtsamma, ibland komiska barndomsupplevelser utan alltför stora själsliga eller kroppsliga skavanker.


Dolores är en rörande och tragikomisk hjältinna av ett slag som man sällan möter. Samtidigt som hon är en ömtålig flicka kan hon vara en kaxig cyniker, hon är ingalunda lätt att älska men innerst inne en älskvärd person. Bekantskapen med denna oförglömliga personlighet sätter outplånliga spår hos läsaren - Dolores blir en
följeslagare för livet.

När Valarnas sång utkom blev den en enastående framgång på bara ett par veckor, men skrivandet av den tog avsevärd tid: åtta och ett halvt år skrev Wally Lamb på boken. Många är de utmärkelser boken fått, däribland Pushcart Prize och Peden Fiction Prize.

 

 


Peter G. Lejon
Där stålet biter bäst

Gravander AB, första upplaga i denna version 2000 (Originalupplaga 1998)

Ville de verkligen att Hasse skulle dö? Han hade inte gjort dem något ont. Det enda han gjort var att bli född till mobbingbarn. Lärarna sade till honom att mobben inte menade så illa. Man skulle glömma och förlåta … och tiden läkte alla sår. Är det så enkelt? I så fall: Varför kan den nu vuxne mannen inte lita på någon?

En roman som beskriver en "vanlig" mans liv. Inom sig bär han fortfarande såren från barndomens mobbing.

Första upplagan av "Där stålet biter bäst" publicerades 1998 under författarens gamla namn Peter Gustafsson. Detta är en omarbetad version av samma historia.

 

  

Sverker Lindström
Lasses revansch

Norlén & Slottner, 2005

En roman om hur livet ter sig för en ung kille som fått diagnosen ADHD. De vuxna förstår ingenting, inte kamraterna heller.
Så Lasse tar saken i egna händer, vilket får vådliga konsekvenser.

 

  

Marie-Chantal Long
Solar plexus

Eriksson & Lindgren bokförlag AB, 2004

Tove är utanför i skolan, ibland är det som om hon vore osynlig, ibland är det ännu värre, då är hon synlig och blir mobbad. Hemma är hennes föräldrar upptagna med att komma över sorgen över systern Majas död, och ingen märker hur dåligt Tove mår. Starkt och gripande om sorg, utanförskap och vänskap.

 

 


Michelle Magorian
I rampljuset

Tiden, 2000

Året är 1947 - andra året med fred i världen. Men för Elsie har tillvaron inte blivit lättare. Marjorie Bush plågar henne ständigt, hennes pappa tycker inte Elsie är något värd, och det är inte heller lätt att vara den fattiga stipendiaten i den fina flickskolan. När allt är som mörkast upptäcker Elsie teaterns underbara värld och hon ser plötsligt en väg ut ur allt elände.


- Säg mig, varför vill du vara med i den här pjäsen?
- Vill ni veta sanningen? frågade Elsie osäkert.
- Jag tror nog jag klarar det.
- Det är för att jag vill undvika att få stryk.
Mr Neville såg förvånad ut.
- Av Ralph?
- Nej då. Av Marjorie Bush.
- Marjorie Bush? Borde jag känna denna Marjorie Bush?
- Nej då. Och inte skulle ni vilja lära känna henne heller. Hon är ledare för ett gäng som bor i kvarteren bredvid vårt och hennes favoritsysselsättning är att sitta på mitt huvud. Jag vet inte varför.
- Så om du var med i Rosa snöre och sigill skulle du ha en möjlighet att hålla dig borta från gatorna, så att säga?
- Inte bara det, mr Neville. Det skulle kanske till och med rädda livet på mig.

I rampljuset är en fristående fortsättning på Michelle Magorians förra bok Plats på scen.

 

 


Hilary McKay
Indigos stjärna

B Wahlströms, 2004

Indigo har precis återhämtat sig från en rejäl släng av körtelfeber och bävar för att återvända till skolan och möta sina plågoandar från förra terminen. Hans lillasyster Rose oroar sig för hur det ska gå för Indigo och hatar sina nya glasögon. Hon längtar också något alldeles kolossalt efter sin pappa, som bor i London, och tar till allt mer säregna metoder för att få honom att komma hem. Adopterade mellansystern Saffy kokar ihop hämndplaner tillsammans med sin bästis Sarah, medan Caddy, äldst i syskonskaran, funderar över hur hon skall kunna göra slut med sin nya pojkvän och gifta sig med sin gamla. Vissa saker förändras aldrig.
Men så börjar Tom i Indigos klass. Det förändrar allting.

 

 


Donna Morrissey
Kits värld

Forum, 2002

Kit växer upp strax utanför ett fiskesamhälle på Newfoundlands västkust. I ett litet vindpinat hus med vidunderlig utsikt över Atlanten bor hon med sin viljestarka mormor och sin förståndshandikappade mamma. Så länge Kit kan minnas har de varit föremål för bybornas nyfikenhet och hån – och för pastorns hot om tvångsomhändertagande.


När mormor plötsligt dör lämnas Kit och hennes mamma ensamma och villkoren förändras. Snart inträffar ett par händelser som får vittgående konsekvenser. Det börjar med att Kit förälskar sig i pastorns son, det fortsätter med ett blodigt dråp och det slutar med ett avslöjande som kommer att påverka hela Kits liv.
    Det är 1950-talet, men i dessa isolerade trakter tycks tiden nästan ha stått stilla. Teve, telefon och bilar är sällsynta nymodigheter, och kyrkan har fortfarande folk i ett starkt grepp. I denna värld utspelar sig handlingen i Kits värld. Det är en gripande berättelse om utanförskap, fördomar och livslögner men den rymmer också humor, varm medmänsklighet och sann kärlek. En engagerande och oförutsägbar historia som ger ett oförglömligt porträtt av en ung kvinna och hennes väg till mognad.

 
 


 

Robert Musil
Den unge Törless förvillelser

Lind & Co, 2001

Törless förvillelser från 1906 är en utmärkt introduktion till ett av 1900-talets märkligaste författarskap.
Robert Musils (1880-1942) flerbandsroman Mannen utan egenskaper brukar jämföras med
Prousts och Joyces stora romaner.

 

 


Johanna Nilsson
Hon går genom tavlan – ut ur bilden

Wahlström & Widstrand, 1999

Hanna och Karin är bästisar och hela sommaren har de lekt och byggt kojor i skogen. Men när höstterminen börjar förändras allt. Karin vill vara med de tuffa tjejerna - och det blir med ens alldeles tomt runt Hanna. På rasterna gömmer hon sig för att inte bli retad eller slagen; för att syskonen inte ska se ringen av ensamhet kring henne. Hanna fyller elva men ingen i klassen sjunger för henne.


Hon fyller tolv och har inget kalas; vem skulle vilja komma hem till henne? Flera år senare finner vi Hanna på ett mentalsjukhus. Hon står vid fönstret och lutar sig mot världen utanför. Där finns froståkrarna, längtansvattnet och mörkerskogen, där finns människor, närhet, hud. Hon undrar hur kyssar smakar. Vill öppna fönstret och släppa in luft, här är det tungt att andas, själen får astma, dårskapen växer. Hon är fortfarande ung, här kan hon inte stanna. Tjugotreåriga Johanna Nilsson har skrivit en stark debutroman om mobbning och utanförskap.

 
 


Per Nilsson
Du & du & du

Rabén & Sjögren, 2004

Anon, Zarah och Nils. Deras liv flätas in i varandras på ett spännande och oväntat sätt. En underbar bok, roande och oroande. Som väcker känslor, tankar, livslust. Nu i egen "serie" som mjukfliksbok med nytt attraktivt omslag!

Anon, 12 år, är lite speciell. I skolan blir han ibland mobbad. Anon med de blå stövlarna. En dagdrömmare som fantiserar om någon som heter Sara och vars plånbok han har hittat. Hon är säkert hans drömtjej ...

Zarah, 17, luciavacker, skärpt och orädd. Vill egentligen göra slut med sin odräglige pojkvän Victor, men förnuft och känsla kommer - som så ofta - inte överens.
Nils, 20, studerar matematik och tänker mycket på livet och döden. Vi lever nu. Sen är vi döda. Det finns ingenting att vara rädd för. Nils känner igen sig i Anon, han var själv likadan när han var tolv.
De tre huvudpersonerna i berättelsen känner till en början inte varandra. Men snart korsas deras vägar ...

Sagt om du & du & du:
"Per Nilssons berättarteknik liknar filmer som Short Cuts och Tic Tac."
Boel Westin, DN
"En komplex berättelse, fullkomligt oförutsägbar ... hela tiden händer det något och ofta blir man överaskad och road ... När man snabbt läst boken för att få reda på hur det gick är det bara att börja om från början i långsammare tempo och njuta av språket och alla kloka tankar."
Helene Ehriander, Nordvästra Skånes Tidningar

 

 


Per Nilsson
Solprinsen

Rabén & Sjögren, 2004

Fråga 1: Skulle världen vara en bättre plats om vissa människor inte fanns?

Fråga 2: Kan ett möte med någon eller en speciell händelse bli en vändpunkt i livet så att allt förändras, även du själv?

Fråga 3. Är den stora romantiska kärleken egentligen en bluff?


Fråga 4: Tänker alla människor någon gång: Jag är inte som de andra?

Fråga 5: Lever Solprinsen?

Rätt svar på fyra av frågorna är JA och på en fråga NEJ.
jag har varit offer och hjälte förälskad som en romantisk tolvåring kåt som en brunstig gorilla och full som ett svin
jag har varit pajas och clown och blind idiot
jag har fått en smäll på käften
jag har legat i en säng och känt en flickas varma andedräkt mot min kind och mycket mer och allt har hänt under bara några veckor och det mesta har varit nytt för mig och Solprinsen är död han har dött sin sista död

"Genom att blanda sanning och lögn får berättaren sin frihet, därmed kan man få med sina hemligaste hemligheter utan att någon kan veta det."
Sagt av författaren Per Nilsson, som har skrivit en rad uppmärksammade och prisbelönta böcker för barn och ungdom.
 

 


Marianne Peltomaa
En riktig familj

Schildt, 2002

En riktig familj återser vi Anna Enberg och hennes colombianska adoptivdotter Nora några år efter händelserna i romanen Resan (1998). Nora har hunnit fylla nio, hon är fortfarande "flickan med domptörsblicken", en beslutsam och genomskådande individ omgiven av släkten, skolan och kompisarna. I centrum står Annas och Noras relation – hur den prövas, stärks och utvecklas.


Tillsammans beslutar Anna och Nora också om att familjen ska få tillökning, ett syskon från Colombia. Resan till Colombia och Cali blir ett spännande återseende för Nora och också för Anna. Relationerna inom familjen Enberg är romanens kärna och röda tråd men i och med vardagslivet med skola, dagis, jobb etc. vidgas romanstoffet.

Analytiskt och insiktsfullt beskriver Marianne Peltomaa också de uttryck rasismen kan ta sig och hur de kan drabba ett barn och en familj.

Romanen handlar om modersrollen och syskonskap, om att finna sin plats i en familj där ingenting är givet. Men här förs också en angelägen diskussion om personligt ansvar och mod och om vars och ens rätt och skyldighet att vara sin egen person oberoende av plats, ursprung och gener.

En riktig familj är en fristående fortsättning på Resan (nominerad för Runebergspriset)


 
  

Peter Pohl
Alltid den där Anette

Alfabeta, 2006

Skakande mobbingskildring i skolan.

"...en rasande bok, bitvis rasande rolig, ofta rasande elak och nästan hela tiden rasande medryckande." DN

 

 


Peter Pohl
Vi kallar honom Anna

En bok för alla, 2003

Fjortonårige Anders Roos ska tillbringa sommarlovet på ett sommarhem i Stockholms skärgård. Han blir inhyst på ”Lucka Tre” där sju andra pojkar redan gjort sig hemmastadda. Snabbt får han smeknamnet Anna, och liten och tunn som han är, blir han gruppens hackkyckling och utsatt för trakasserier. Den enda personen som tar Anders parti är Micke, idrottsledare på sommarhemmet. Men också för Micke blir bördan tung, och när till och med Micke överger honom, hur ska han då klara sig?

 

 


Willy Russell
Den andra pojken

Forum, 2001

Översättning: Mars Hörmark

Orig. titel: The Wrong Boy

Raymond Marks bor med sin mamma i Failsworth, en pålitligt gråtrist engelsk småstad. Han är som elvaåriga pojkar är mest - han samlar serietidningar och spelar fotboll, han busar och leker.

Hans pappa lämnade fru och barn när han blev störtkär i en femsträngad banjo, hans mamma sitter i kassan i snabbköpet, hans älskade mormor ångrar att hon inte gifte sig med Jean-Paul Sartre.

Livet går sin gilla gång ända tills Raymond och hans kamrater börjar fånga flugor nere vid kanalen. Själva finner de fångstmetoden genialisk. Omgivningen finner den skandalös och oanständig. I ett slag förändras allt då Raymond utses till syndabock.

I sin debutroman, som tog honom tio år att skriva, har Willy Russell i Raymond Marks skapat en gestalt som är lika oförglömlig som hans Shirley Valentine och hans Rita i Timmarna med Rita.

 

 


Lars Saabye Christensen
Maskrosfamiljen

Wahlström & Widstrand, 2004

Efter den prisbelönta och mycket uppmärksammade Halvbrodern är Lars Saabye Christensen tillbaka i 1950- och 60-talens Oslo. I Maskrosfamiljen får vi följa en androgyn tonårings första steg mot att bli vuxen.
I skuggan av faderns självmord och moderns sjukdom lever hon/han, som efter sin första sexuella erfarenhet kallas Ladyboy, tillsammans med en egensinnig faster. De två kan omöjligt tåla varandra och grymheten dem emellan vet oftast inga gränser. Ladyboys enda vän är grannflickan Emilie.

Först när Ladyboy får huvudrollen i en uppsättning av Kung Oidipus tycks bokens huvudperson finna ett frö till något som en dag skulle kunna bli ett jag. Men slitningarna mellan konventionen och identiteten är starka. Omgivningen menar att Ladyboy inte äger någon skam i kroppen, ett påstående som i förstone verkar oskyldigt, men när polisen står i dörren uppdagas kanske hemligheter som borde ha förblivit begravda?
Lars Saabye Christensen är en av Norges mest omtyckta författare. Hans senaste internationella succé, Halvbrodern, belönades 2002 med Nordiska rådets litteraturpris och har hittills blivit utgiven i 20 länder.

 
 


Kashmira Seth
Blå jasmin

B Wahlströms bokförlag AB, 2006

"När jag hade gått och lagt mig på kvällen tittade jag upp mot himlen. Stjärnorna liknade vita senapskorn som någon hade hällt ut i en svart stekpanna. Jag kände mig lycklig över att vara tillsammans med dem som stod mig nära. Det här skulle bli den sista natten i mitt gamla liv -- en tillvaro som snart skulle likna en dröm. Jag vände mig på sidan och låg där och väntade på att mitt nya liv skulle ta sin början. En enda dag låg där emellan, likt en bro som var spänd från gammalt till nytt."

När 12-åriga Seema Trivedi flyttar med sin familj från sitt hem i Indien till USA måste hon ta farväl av blommande mangoträd, väldoftande jasmin, monsunregn och den livfulla marknadsplatsen. Men svårast, hon måste ta farväl av sin kusin och bästa vän Raju och övriga släktingar och vänner.
     I USA är allt annorlunda och Seema får kämpa för att finna sig till rätta. Hennes engelska är knagglig och maten, årstiderna, sättet man uppträder på i klassrummet - allt är främmande. Dessutom blir hon mobbad av en klasskompis som tycker att hon pratar roligt och att hennes mat luktar konstigt.
     Så blir Seemas farmor sjuk och familjen åker hem till Indien för att hälsa på henne. Men hör Seema hemma där längre? Kan man höra hemma på två ställen samtidigt eller måste man välja?

"Blå jasmin" är Kashmira Sheths debutroman och bygger på hennes egna upplevelser när hon som tonåring flyttade från Indien till USA. Boken vann Paul Zindel First Novel Award 2004.


 
 


Nicky Singer
Fri som fågeln

BonnierCarlsen, 2002

Genom ett projekt i skolan möter Robert den gamla och bittra Edith. Utan att förklara varför vill hon att Robert ska gå upp på översta våningen i det gamla ödehuset. Men Robert törs inte. Särskilt inte när han får höra ryktet om att Ediths son har hoppat ut genom fönstret i tron att han kunde flyga. Fri som fågeln skildrar en annorlunda vänskap.

 

 


Sanna Tahvanainen
Silverflickan

Schildt, 2002

Silverflickan är Sanna Tahvanainens första prosabok, en barndomsskildring med smärtsamma minnen av utanförskap, av svek och lögner och försök att hålla sig ovanför ytan. Vad minns hon som vuxen, hur låter sig minnen och känslor hanteras, hur kan man alls ringa in det riktigt såriga: avtrycken av barnens gymnastikskor i hennes ansikte och blåmärkena, allt som mamma Tamara Ladylike inte står ut med och därför gömmer under vardagsrumsmattan, alla de döda som bor på bottnen av Ångersjön? Sanna Tahvanainen blandar i sin berättelse på ett effektfullt sätt det vardagliga och det absurda, det poetiska och det groteska.

 

 


Carl Frode Tiller
Slänt

Söderströms förlag, 2004

Norrmannen Carl Frode Tiller debuterade år 2001 med denna roman om en ung man som sitter på en psykiatrisk institution, skyldig till brott som han inte helt förstår, men inte heller klarar av att förtränga. Han förmår inte tala med någon om sina problem, men har talang för att skriva och psykologen uppmanar honom att skriva om sig själv. Med brutal realism berättar Tiller om hur en barndom präglad av kyla, vanmakt och ensamhet formar en människa som i omvärldens ögon ter sig som ett monster. Genom huvudpersonens försök att få världen att hänga samman blir läsaren bekant med en förtvivlad och sårbar människa som bär på sorgen över allt som kunde ha varit annorlunda.

Slinta (Skråninga) mottogs med strålande kritik i Norge och korades till årets bok på nätsidan forfatterne.net. Tiller belönades bl.a. med Tarjei Vesaas debutantpris och P2-lyssnarnas (Norges Radio) romanpris. Tiller var den första debutanten att bli nominerad till det prestigefyllda Bragepriset. 
Forfatterforeningens Litterære råd motiverade nomineringen:

"Skråninga" är en roman som berör. Den är skriven med ett grepp som aldrig släpper läsaren. Romanen är formad som en besatt och besättande monolog, skriven av en ung man på en psykiatrisk institution. Denna monolog framstår som en enda stor vädjan till världen utanför. Genom denna intensiva berättelse ger Tiller identitet åt den namnlösa huvudpersonen, en litterär identitet som är svår att glömma."

P2-lyssnarjuryn säger i sin motivering: 
"I Skråninga" skildrar Carl Frode Tiller en ung man som sitter på psykiatrisk institution och skriver om sitt liv. Genom associationer och tankesprång får vi gradvis insikt i denne namnlöse mans tragedi. 
Och här är det inte tal om en distanserad form av insikt: formen på romanen gör att vi som läsare upplever kriserna tillsammans med den unge mannen. Skråninga är en osedvanligt stilsäker och suggestiv roman som det tidvis är nästan outhärdligt att läsa." 

Carl Frode Tiller (f.1970) är utbildad historiker och musiker/låtskrivare i bandet Kong Ler. 
Han har hittills gett ut romanerna Skråninga (2001) och Bipersonar (2003) på Aschehoug forlag i Norge. "Indigos stjärna" är fortsättningen på "Saffys ängel" av samma författare, som år 2002 tilldelades Whitbreadpriset, ett av Storbritanniens mest prestigefyllda priser. Motiveringen löd: "Saffys ängel är varm, vackert uppbyggd och alltid originell. Den är också klart rolig - en bok att rekommendera, utan minsta tvekan."

 

  

Mats Wahl
Därvarns resa

Brombergs, 2004

Därvarn har Lars Thorbiörnsson fått heta ända sedan han kom till världen. Därvarn är den som fördärvar, som ställer till olycka, och sådant är Lars duktig på, fast han inte duger till mycket annat.

 

 


 

Karin Wahlberg
Hon som tittade in

Wahlström & Widstrand, 2007

Livet på polisstationen i den lilla sydsvenska staden går sin gilla gång, utom för kommissarie Claes Claesson som känner en viss oro inför att på gamla dar bli pappa för första gången. Men han får annat att tänka på när en läkare omkommer efter att ha blivit påkörd under en skidtur. Det som först verkar vara en tragisk olyckshändelse visar sig mer komplicerat när en av mannens före detta arbetskamrater hittas mördad. Kan det vara en slump att två personer knutna till sjukhuset avlidit inom så kort tid? Långsamt klarnar bilden för Claes Claesson och hans kolleger, men när de väl kommer gåtans lösning på spåren är det bråttom om ett nytt mord ska kunna förhindras.
   Efter succédebuten Sista jouren kommer nu läkaren Karin Wahlberg med ytterligare en kriminalroman. Med sällsynt skärpa skildras vanliga människors vardagsproblem och glädjeämnen i en spännande mordhistoria.

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04