c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Musik i skönlitteraturenAkvarell av Amira Bavcic

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.
 

 Ulf Albrektsson
Jamsession

Göteborgs Jazzfestival står för dörren och krögaren Mauritz Wedberg har bråda dagar. När hans bäste vän plötsligt mördas, blir han indragen i en jakt på liv och död.
Vännen heter Paul och arbetade som kriminalreporter. Mauritz drömmar om jazzfestival och musikfest ser ut att gå om intet...

 

 Louise Boije af Gennäs
Ju mer jag ser dig

"Detta är den enda rockförlossning jag känner till i litteraturen." Aftonbladet.

Det handlar om vänskap…
Catta, Gunvor, Lizzie och Stella träffades under skoltiden och gjorde allt tillsammans. De växte samman. Men allteftersom åren gick började de glida isär.

Det handlar om trettioårskrisen…
Om karriären och den personliga utvecklingen. Om att vägra acceptera att karriärstegen är enda vägen till sjunde himlen.

Det handlar om rockbandet…
 Om det bejublade bandet de en gång spelade i alla fyra- och som de nu bestämmer sig för att återuppväcka.

 

 Anthony Burgess
Nattens musikanter

När Anthony Burgess är på gott berättarhumör är han oemotståndlig. Och på berättarhumör är han verkligen i Nattens musikanter. Det är en rolig, underhållande, gripande och mycket fräck bok. Den luktar vaudeville, stumfilm, music hall och dåligt öl så det stänker om det!


Nattens musikanter har starka självbiografiska drag även om bokens jag är en kvinna med ett minst sagt vidlyftigt förflutet. Hon sitter på en uteservering i Sydfrankrike och berättar sin historia för en ung, skrivhämmad, amerikansk författaraspirant. Hon kan inte skriva och han kan inte hitta på något att skriva om, så kombinationen är perfekt. Det blir en kärlekshistoria, fylld av humor och insikt.

 
 Jane Campion & Kate Pullinger
Pianot

Ada kommer tillsammans med sin nioåriga dotter och sitt piano till 1800-talets Nya Zeeland för att gifta sig med en man hon aldrig tidigare träffat.

Av alla hennes ägodelar vägrar hennes blivande man Stewart att ta med just pianot till nybygget i inlandet. Det lämnas kvar på den öde stranden.

Pianot är för den stumma Ada det enda sättet att kommunicera och hon träffar ett avtal med en granne till Stewart – George Baines, en engelsman som hamnat på Nya Zeeland. Han kan inte läsa och har tatuerat sig likt de infödda maorierna. Hon ska lära honom spela och i utbyte för andra tjänster ska hon tangent för tangent få sitt piano tillbaka.Förhållandet mellan Baines och Ada blir efterhand allt djupare och alltmer sammansatt, de känslomässiga och sexuella inslagen i deras möten allt starkare.

Adas bakgrund, dotterns födelse och det äktenskap Adas far arrangerat för henne får sin förklaring i denna poetiska, dramatiska och erotiska berättelse om ett viktorianskt kvinnoöde.

Filmversionen av Pianot belönades med tre Oscar, varav en för Jane Campions manuskript. Filmen fick också Guldpalmen för bästa film vid Cannesfestivalen 1993, för övrigt första gången som detta pris delades ut till en kvinnlig regissör.

 

 Lars Saabye Christensen
Beatles

Beatles – gänget - är en vidunderlig och härlig generationsroman om den både tuffa och innerliga gemenskapen i ett tonårsgäng från Oslo. Tiden spänner över senare hälften av nittonhundrasextiotalet och de två första åren av sjuttiotalet. Det är en bok flera generationer kommer att känna igen sig i – de som växte upp med Beatles och de som är i gängets ålder idag.

Lars-Saabye Christensen har vänt sig bakåt i tiden – ungefär som när man ser gamla Chaplinfilmer baklänges. Rullen stannar ibland i hans ögon på någon obestämd bild, han håller den stilla ett par sekunder, fryser den och ger den sedan liv igen. Författaren är allsmäktig i sina minnen. Optimismen, fanskapet, kampen, glöden och lyckan – det ligger ett sug i skildringen av gängets relationer och tvära öden.

 
 Sture Dahlström
Änglar blåser hårt

Här är en bok som är annorlunda: den första inhemska jazzzromanen, en frisk och rolig bok, framförd på härlig nusvenska i tempo furioso under perfekt balans. De är rätt så originella typer, dessa musiker som kuskar runt i Europa i sina "ärriga kurar" med vidhängande brudar (först och främst den underbara Helen, förstås!).

De är rotlösa men ingalunda ledsna för det, tvärtom är det sällan man träffar på ett så öppet, vitalt och bejakande gäng som detta. Deras väg sträcker sig från Nalen i norr ("ett tempel för vilda vita blueskillar") via Köpenhamn ("Kongensby är toppen") ner till Paris, Spanien och det jäsande Marocko. De umgås med vardagsfolk, med musiker, konstnärer, intellektuella och löst folk av båda könen, inte minst det andra.

De diskuterar frenetiskt allt mellan himmel och jord och insuper varje nytt intryck som om det vore det viktigaste i världen. De har överhuvudtaget en våldsam livsaptit. För Jebs del (han som är bokens jag) inriktar den sig till sist ändå på att få äkta kontakt med Helen, konstnärsflickan som oroligt söker över hela kontinenten efter människor och motiv som svarar mot den nya tidens krav. Något liknande kan sägas om Sture Dahlström vid hans debut. Den visar att han har kommit långt i sitt sökande efter en ny livsstil.

 

 Kiana Davenport
I krig och kärlek

I krig och kärlek är en oförglömlig roman med en passionerad, dramatisk och mycket gripande kärlekshistoria i centrum och flera skickligt invävda sidoberättelser. Handlingen utspelar sig på tre olika kontinenter, tidskildringen är bred och detaljrik och ger en ny och skarp belysning åt händelser som sällan omtalats förut.
De möts på Hawaii kort före andra världskriget utbrott. Han är den begåvade jazzmusikern med en brinnande längtan efter att se världen. Hon är den frimodiga och egensinniga skönheten, beredd trotsa konventionerna och följa sin älskade vartsomhelst. Keo och Sunny, en passionerad och livslång kärlekshistoria tar sin början, en kärlek som kommer att forma deras liv och skänka dem allt, från svindlande glädje till djupaste sorg.

För en kort tid är de oskiljaktiga. Men Keos rastlöshet och längtan efter musikaliskt erkännande för honom snart ut i världen. På New Orleans jazzklubbar och Paris kabaréer finner han sitt rätta element och snart är han ett känt namn. Då Sunny återförenas med honom i Paris har kriget redan brutit ut. Men i sin lycka över att äntligen vara tillsammans igen känner de ingen oro för framtiden...

Inte förrän de en tid senare befinner sig mitt i kriget totala kaos i Shanghai. I hetsen och trängseln, på väg mot den båt som ska föra dem i säkerhet, händer det oundvikliga. Sunny och Keo kommer bort från varandra...

Kiana Davenport är född och uppvuxen i Kalihi utanför Hawaiis huvudstad Honolulu. I krig och kärlek är hennes andra roman, båda har rönt stor uppskattning hos kritiker och läsare. Hon har också skrivit en rad noveller, av vilka flera har vunnit utmärkelser. Kiana Davenport är bosatt i Boston och på Hawaii.

 

 
 Louis De Bernières
Kapten Corellis mandolin

På den lilla grekiska ön Kefalinia går livet sin gilla gång, trots att andra världskriget rasar. Byns självlärde läkare, doktor Iannis, botar allehanda krämpor mellan kafébesöken. Hans sjuttonåriga dotter Pelagia sköter hushållet och försöker hindra geten från att äta upp faderns böcker.


Men så ockuperar italienarna ön, och soldaterna inhyses hos den motsträviga lokalbefolkningen. Kapten Corelli och hans mandolin hamnar hos doktorn och Pelagia. Trots att Corelli tillhör ockupationsstyrkorna lyckas han charma öns befolkning – särskilt den unga Pelagia – med sin musik, sin värme och sin humor. Men krigets grymheter rycker närmare och livet blir mer komplicerat än någon kunnat föreställa sig.

Louis de Berniéres brett upplagda roman är en berättelse om kärlek och sorg, vänskap och svek, men också en överväldigande skildring av krigets meningslöshet. Den har kommit att bli en modern klassiker som hittills har översatts till sjutton språk.

"Om du inte blir trollbunden av Kapten Corellis mandolin, bör du låta undersöka om ditt hjärta är gjort av sten."
Daily Telegraph

 

 Roddy Doyle
The Commitments

Jimmy Rabbitte visste vad som gällde. Jimmy hade koll på det allra senaste, det som var det allra senaste fast bara ett tag till, och det som skulle bli det allra senaste sedan.

Och Jimmy upptäcker vad som saknas. Sex och politik – eller med andra ord soulmusik. Så han bildar soulbandet med stort S, The Commitments.

The Commitments är ett gäng udda typer. De får kämpa och svettas, både med varandra och med musiken. Men när det lossnar för dem, då dunkar soulrytmen tät och tung, och de lyfter från vardagen!

Deras dröm om bandet som ska slå Dublin med häpnad går i uppfyllelse. Under några få spelningar på lokala pubar eldar de sig själva och sin publik till extatisk lycka!

The Commitments är den första delen i Roddy Doyles trilogi om familjen Rabbitte.

Boken filmatiserades 1991 av Alan Parker och blev en kultfilm.

 

 Christian Gailly
En kväll på klubben

Det är tio år sedan Simon Nardis gav upp sin karriär som hyllad jazzpianist. Han tvingades lämna turnélivet och klubbarna: alkoholen, de sena nätterna och kvinnorna höll på att bli hans död. I stället har Simon ägnat sig åt jobbet som ingenjör och den stilla vardagen med hustrun Suzanne. Han vet så väl, att det var hon som räddade honom.

Så efter en lång dags arbete på annan ort blir han medbjuden till en klubb. Han tackar inte nej, trots att han borde. Lockelsen blir för stark – stämningen och den amerikanska ägarinnan Debbie Parker för svåra att motstå. En timme bara, bara ett par glas, lyssna lite på bandet, och sen gå. Men han kan inte styra det som händer, snart befinner han sig på scen igen, han tar pianot i besittning och låter sig förloras.

EN KVÄLL PÅ KLUBBEN är en roman som ifrågasätter om det är våra val eller rena tillfälligheter som styr då livet oväntat ändrar riktning.

 

 Einar Mar Gudmundsson
Vingslag i takrännan

Det är brytningstid i Reykjavik – inte enbart för den ivrigt växande Jóhann Pétursson. Den efterlängtade bandspelaren dyker äntligen upp – men storebror Tryggvi håller den nogsamt undan från sin klåfingrige lillebror. The Shadows sopas undan av The Beatles; frisörmästaren Anton Sigfinnsson får bekymmer med det nya modet men skapar med sitt duvslag en ny lokal för många

– för frisörmästaren själv, för köpmannen och scoutledaren Doddi, för springpojken Maggi som med sina välansade mustascher alltmer börjat likna sina idoler på filmaffischerna, för halvamerikanen Fete Feddi och hans kumpaner som länge nog spritt skräck med sina mopeder och sina skinnjackor med tigerhuvuden, för Jón som satsat allt på sina bytesaffärer med amerikanska "filmisar", för Palli Tacka med det långa håret som både blivit ägare till Reykjaviks första Beatlessingel och rönt "kvinnornas gunst" – och för duvkungen själv, den munspelande Diddi, pojken med de 400 fräknarna! När duvorna till slut flyr slagfältet är ingenting längre sig likt – den storögt nyfikne Jóhann, romanens allvetande unge berättare, har lärt sig ännu något mer om vuxenvärldens mysterier.

Jóhann, då bara sex år, var huvudpersonen redan i den unge islänningen Einar Már Gudmundssons första roman på svenska, Riddarna av runda trappan (1986; enligt Expressen "bokårets roligaste bok"), och är ännu en ovanligt stimulerande bekantskap. Med snabba, koncist avrundade scener kastar han läsaren rakt in i ett genuint 60-tal som inte enbart har isländsk aktualitet – samtidigt som hans ironiska, spefulla sidokommentarer håller en befriande distans till sin egen skröna.

 

 William Heinesen
De förlorade musikanterna

Långt ute i det kvicksilverlysande världshavet ligger ett ensamt, blyfärgat litet land. Detta lilla klippland förhåller sig nästan till det stora havet som ett sandkorn till golvet i en balsal. Men betraktat genom förstoringsglas är detta sandkorn ändå en hel värld med berg och dalar, sund och fjordar och hus med små människor i.


Det är dit, till Färöarna, som William Heinesen för läsaren på en fantastisk resa. Tiden är seklets början och människorna kämpar i gladlynt och drömfylld tanklöshet mot fattigdomen. Kring dem utspelas den stora tvekampen mellan å ena sidan livsnjutarna – bland dem de tre musikaliska bröderna Moritz, Sirius och Lill-Kornelius Isaksen och deras sorglösa vänner – å andra sidan hycklarna med sparkassechefen Ankersen i spetsen som den ivrande amatörpredikanten och nykterhetsaposteln.

William Heinesen är Färöarnas stora berättare. "Han riktar ständigt sin udd emot de sociala övergreppen, det ekonomiska utnyttjandet och den religiösa tvångsmentaliteten, som så ofta samverkar och griper in i varandra". Artur Lundkvist

 

 Oscar Hijuelos
Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek

Mambo Kings är två kubanska bröder, Cesar och Nestor Castillo. De kommer till New York 1949 för att slå sig fram som musiker. Efter en ganska blygsam start får de sitt genombrott när de 1956 får medverka i Lucy Show, en TV-serie som var mycket populär också i Sverige. Mambo Kings är en bitterljuv skildring av den kubanska miljön i New York på 50-talet. Romanen fick Pulitzer-priset 1990 och blev Oscar Hijuelos internationella genombrott.

 

 


 


Claes Holmström
Grand slam

Grand Slam handlar om några rotlösa människor vars egendomliga öden flätas samman under en inte alltid spikrak färd mellan jordens alla hörn. Boken visar genom dessa nomaders vedermödor upp en värld som i sin absurditet och skoningslöshet bara känns alltför välbekant, en värld som trots alla tekniska landvinningar i högre utsträckning än någonsin lever efter djungelns lag: äta eller ätas.

Tre personer står i berättelsens centrum; den vackra och charmiga amerikanska tennisstjärnan Gigi Perez, som har hela jorden som arbetsplats. Hennes pojkvän, holländaren Wim van den Dop, som är en ivrig miljökämpe och som kuskat jorden runt ombord på Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior. Dessutom möter vi rocksångaren Jimmy Hjort som efter en skandalartad turné, flyr så långt han kan till Australien. Där träffar han på Gigi Perez, och en virvlande karuselltur med oanade följder tar sin början.

 
 Nick Hornby
High Fidelity

Kan man älska någon som tycker Michael Bolton är toppen? Rob har en skivaffär i norra London. Han har egentligen det mesta han kan önska sig. Men han saknar sin flickvän Laura, som plötsligt fick nog av honom och bara stack. Musiken, särskilt gamla vinylplattor, är hans värld. Men utan Laura är han hans värld inte komplett.

Hur ska han göra för att få henne att komma tillbaka? Hur skulle han gjort om han hade levt i en låt av Bruce Springsteen? När tillvaron känns för trist kan han alltid trösta sig med att sätta ihop en fem-i-topp-lista över de bästa gitarrsolona genom tiderna eller över sina fem mest minnesvärda separationer...

High fidelity är en fräck och humoristisk roman om kärlek, musik och erotik och annat som gör livet värt att leva. Nick Hornby föddes 1957 i England. Innan han blev författare på heltid arbetade han som lärare. Han har hittills skrivit tre böcker som alla utspelar sig i London och handlar om musik, fotboll, kärlek, passion ... ja, om livet, kort och gott. I Om en pojke genomskådade han kärnfamiljen och ungkarlslivet med samma humor och skarpsyn som tidigare fotbollsfanatismen i den banbrytande Fever pitch och livet runt trettio i bestsellern High fidelity.

 

 Evan Hunter
Gator av guld

Denna underbart fängslande roman handlar om Ignazio Silvlo Di Palermo ‑ också känd som Iggie, Ike, Blinde Ike och Dwight Jamison ‑ för en kort tid hyllad som en av sin tids stora jazzpianister. Han föddes i en italiensk del av östra Harlem i New York 1926, ett kvarts århundrade sedan hans morfar emigrerade från en liten italiensk by för att skapa sig en förmögenhet på New Yorks "guldbelagda" gator och därefter återvända hem.

Men morfar kom aldrig tillbaka till Fiormonte. I stället blev han kär och gifte sig och bildade familj. Älsklingsbarnbarnet Ike, som föddes blind, växte upp i en härlig värld som bestod av välkända gator, morfaderns ömma kärlek, moderns fladdrighet, den väldiga skaran släktingar, familjefester på söndagarna, upptäckten av flickor, musikens tjusning och den egna stora begåvningen. Senare upptäckte han jazzen och med hjälp av envishet och en omättlig aptit banade han sig väg till 52:a Gatan och en karriär bland de största.

Äktenskap, rikedom, framgång, ryktbarhet ‑ den amerikanska drömmen förverkligad långt utöver morfaderns vildaste fantasier ‑ mot bakgrunden av 1900‑talets amerikanska historia, skildrad på ett lysande sätt fyllt av humor och frän sarkasm.

EVAN HUNTER har skrivit många bestsellers, bl.a. Vänd dem icke ryggen ‑ och många kriminalhistorier under signaturen Ed MacBain ‑ men ingenting han tidigare har skrivit kan mäta sig med GATOR AV GULD i fråga om lidelse, styrka och virtuositet.

 

 Elfriede Jelinek
Pianolärarinnan

Forum

Med ursinnig kraft och språklig virtuositet berättar Elfriede Jelinek om pianolärarinnan Erika Kohut, som misslyckats som konsertpianist men fortfarande ser sig som en stor konstnär. Den utbildning hon fick och som hon nu för vidare till sina elever var en lustfientlig och utstuderad tortyr.
 

Hennes sexualitet har förkvävts av hennes dominerande mamma och för att få utlopp för sina begär söker hon sig till Wiens utkanter, där hon iakttar kopulerande par i gröngräset eller de prostituerade i deras arbete.

Men Pianolärarinnan är inte enbart en hänsynslös berättelse om sexuell kyla och kvinnlig masochism. Elfriede Jelinek ger också en omskakande bild av Österrikes och den övriga västvärldens myter om det goda och rättvisa samhället.

I filmen ”Pianisten”, som kom 2001 och som bygger på Elfriede Jelineks roman, gestaltas Erika Kohut av Isabelle Huppert.

 

 


 


Mark Lindquist
Bortom Nirvana

Pete Taylor bestämmer sig för att det är dags att gifta sig, han vet bara inte med vem. Trettiosex år - nästan fyrtio! - och med en avsomnad karriär som grungemusiker har han kommit till ett vägskäl: Fortsätta sitt barhängande ungkarlsliv eller leva mer i linje med sin nya karriär som åklagare - jeans eller kostym, singel eller sambo, det är bara att välja.

Ackompanjerad av grungemusik rannsakar han sitt liv. Hur kan det komma sig att det bland alla dessa kvinnor han träffar inte finns en som vill gifta sig med honom? Är han i själva verket inte alla kvinnors dröm?

Bortom Nirvana är en underhållande och mycket avväpnande roman om en man som dröjer sig kvar i en hipp ungdomskultur, nog så medveten om omvärldens krav och risken att bli en patetisk figur. Gillar du Nick Hornby får du inte missa Mark Lindquist!

 

 George R. R. Martin
Harmagedon rag

"Den bästa roman om 60-talets amerikanska rockmusikkultur jag någonsin läst". Stephen King

Sandy Blair är journalist och författare. Han åtar sig uppdraget att skriva en djuplodande artikel om det bisarra och brutala mordet på en rockmanager som en gång blivit miljonär på rockgruppen Nazgûl.

Sandys efterforskningar leder honom tillbaka till hans eget förflutna – och in i en mardröm av förlorade drömmar, ursinne, revolt och hopp.

I en desperat färd genom Amerika finner han gamla vänner, platser som format en generation, de forna medlemmarna i Nazgül. Och samtidigt håller en generations undertryckta hänförelse på att explodera i en nyfödd revolution. En ny messias skänker nytt liv åt Nazgûl och gruppen återuppstår med en triumferande ny sång – en sång om satanism, om tankekontroll och om en epoks blodiga, förgörande eftermäle.

 

 Daniel Mason
Pianostämmaren

En dimmig eftermiddag i London 1886 får pianostämmaren Edgar Drake en märklig förfrågan från krigsministeriet. En ytterst sällsynt Erardflygel har nyligen fraktats till de krigshärjade djunglerna i Burma och behöver nu repareras. För krigsmakten är pianots ägare, Anthony Carroll, så viktig att man begär att Edgar ska lämna sin hustru och sitt lugna liv i London för att komma till hans hjälp.
Den legendariske och karismatiske läkaren Anthony Carroll har på kort tid och med ovanliga medel lyckats skapa fred i området men det är framför allt pianot och den obändiga viljan att i denna oländiga natur äga en sådan dyrgrip som fascinerar Edgar Drake och gör det omöjligt för honom att inte ge sig av.

Så börjar en resa för den tillbakadragne engelsmannen över Europa, Röda havet, Indien och in i en helt annan värld, en värld där våldet är utbrett, människor gåtfulla och färger och lukter tydligare och sensuellare än någon annanstans.

Daniel Mason är 26 år, har studerat biologi vid Harvard och bedrivit malariaforskning vid gränsen mellan Thailand och Myanmar, där Pianostämmaren skrevs.

Pianostämmaren är klart influerad av två stora klassiker, Odysséen och Conrads Mörkrets hjärta, men lyckas ändå frigöra sig och skapa något nytt. Det är en roman som med självklarhet försätter läsaren i en främmande värld och som övertygar om denna unga författares imponerande begåvning ... The New York Times

 

 Mikael Niemi
Populärmusik från Vittula

Matti och hans tystlåtne kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajala som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren – så kallat som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré.

De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotade.

Men Matti och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont, och när man är för liten att ta sig dit själv får man ta fantasin till hjälp.

Poeten och barnboksförfattaren Mikael Niemi gör här sin romandebut med en munter och vild skröna från Tornedalen som sätter Pajala på den litterära kartan. Det är en både drastisk och ömsint uppväxtskildring berättad med stor språklig briljans och med kärleksfull inlevelse.
 

 


 


Jeff Noon
Rytmen i blodet

Vem vet vad som händer när man hamnar mitt i mixen? När man knarkar musiken? Elliott är egentligen bara basisten. Eller det är i alla fall vad han trodde. Men han kommer snart få veta vad det är för mörka hemligheter som gömmer sig i skrivspåren. Rytmen i blodet är pop-science fiction. Och berättelsen inte bara handlar om musik, den är skriven på musik. En roman med ett alldeles eget sound. Ett groove.

 

 Jan Nordstrand
Elvisevangeliet

Det handlar om livet som aldrig vill räcka till. Om raggarrundor och vilda drömmar som tar oss med till det stora Elvislandet i väster. Ett mord leder berättelsen in i skGugglandet mellan dröm och verklighet – mitt ute i den värmländska skogsbygden.

 


Jan Nordstrand, som tragiskt omkom i en MC-olycka i Norge sommaren 1997, har tidigare utgivit romanen Be-Bop-A-Lula, som handlar om Gene Vincent, en annan av rockens alltför tidigt döda legender.

 
 Michael Ondaatje
Buddy Bolden blues.
En jazzlegend.

I Storyville säger de att den föddes samma natt som Buddy Bolden gick tillbaka till den nedblodade och igenspikade rakstugan och grät.

Han tog sin silverkornett, satte munnen till den ena änden och sin hatt till den andra och blåste Herrens lovsånger och Djävulens blues.

Och det blev jazzens första natt.

Buddy Bolden blues är berättelsen om Buddy Bolden och om hans stad, New Orleans – en stad som blir vild och en man som blir galen. Den berättas i musikens rytm, i hans genis bultande puls.

Buddy Bolden framträdde som musiker strax efter sekelskiftet. Han var den förste som spelade ”hård jazz” och blues att dansa till. När han deltog i parader fångade han människorna så starkt med sitt horn att de följde med hela vägen nedför Canal Street. Buddy spelade enbart på gehör.

 

 Tony Parsons
Saker vi kunde berätta

Saker vi kunde berätta är en roman om att vilja vara ung för evigt och om att bli vuxen över en natt. Tony Parsons går tillbaka till sina rötter som ung rockjournalist i sin mycket personliga berättelse om sex, kärlek och rock’n’roll.

 

Det är den sextonde augusti 1977 – samma dag då Elvis dör. Terry kommer hem till London från Berlin där han intervjuat och blivit vän med den legendariska rockstjärnan Dag Wood.
Men när Dag kommer till London lägger han omedelbart an på en punkig ung fotograf som heter Misty och som är Terrys flickvän. Kommer deras kärlek att överleva denna heta sensommarnatt?
Ray är den enda journalisten på musiktidningen The Paper som vägrar klippa håret och sluta med utsvängda byxor. Han är bara 17 men hänger inte med i det nya, som stavas punk. Risken är stor att han ska få sparken och han tröstar sig i armarna på en äldre kvinna. Men just den här kvällen är John Lennon i London, och Ray tror att han kan rädda sitt jobb om han bara lyckas få en intervju med den tillbakadragna superstjärnan. Kan John Lennon och Mrs Brown rädda en ung mans själ?
Leon är på flykt från gänget Dagenham Dogs, som har retat upp sig på en av hans recensioner. När han gömmer sig på diskot The Goldmine träffar han dansdrottningen Ruby och upptäcker en helt ny värld. Kommer Dagenham Dogs att hinna slå klorna i Leon innan kärleken gör det?

 
 


 


Annie Proulx
Dragspelsbrott

E. Annie Proulx fick ett enastående genombrott med den fascinerande och originella romanen Sjöfartsnytt och tilldelades USA:s två mest ansedda litterära priser: Pulitzerpriset och The National Book Award.

Med sin nya roman Dragspelsbrott visar Proulx åter sitt mästerskap. Hon har en begåvning att porträttera människor på ett psykologiskt trovärdigt och gripande sätt. Det är kärnfullt och poetiskt, vackert och alltid träffsäkert anpassat till det hon vill skildra.

Dragspelsbrott inleds år 1890 i Sicilien, där en fattig instrumentmakare och hans elvaårige son börjar sin emigrantresa till New Orleans, med nästan bara ett grönt dragspel i bagaget.

Efter ett år i det nya landet lynchas fadern av en antiitaliensk mobb. Dragspelet den röda tråden i boken går ett brokigt öde till mötes.

Dragspelsbrott är ett egensinnigt immigrantepos med många bottnar en sagolik resa i tid och rum.

 

 Salman Rushdie
Marken under hennes fötter

Marken skälver. Himlen mörknar. I det slutande 1900-talet tycks allt vara på väg att rämna. Salman Rushdies nya roman är en vulkanisk skröna, där ingenting är beständigt – ingenting, utom möjligen kärleken.


Och den största kärleken, den mest stormande, tar gestalt mitt i strålkastarljuset, inför världens blickar. Ormus Cama och Vina Apsara är fixstjärnor i tidernas mest dyrkade rockgrupp, VTO. Deras berömmelse är gränslös, deras kärlekshistoria allas egendom. Som i ett gungande riff på Orfeusmyten berättar Salman Rushdie om deras väg från Bombay till London, New York och vidare, från barndomens ensamhet i det indiska familjegyttret till ett liv i musikindustrins dånande maskineri.

Det är en berättelse på hög volym om konstnärskapets villkor, om uppgång och fall, död och uppståndelse, om människans bräckliga existens i denna värld och den hinsides. Marken skälver olycksbådande under kärleksparet – och Rushdies prosa kokar som vanligt av infall, passion, komik och språkligt överdåd.

Det svänger tungt om hans nya roman – för i grund och botten är Marken under hennes fötter inget annat än en rock'n'roll-historia om kärlek.

 

 Vikram Seth
Kärlekens musik

Kärlekens musik utspelar sig i London, Wien och Venedig och handlar om två musiker, två unga människor som är beredda att offra allt för sin konst. Det är berättelsen om en man som trodde att han för alltid hade förlorat den kvinna han älskar.

Kärlekens musik är en lyriskt ömsint och tragisk berättelse fylld av skönhet och visdom.


Det är en roman av det slag som de stora 1800-talsmästarna skrev, med gestalter som kommer att följa dig genom livet.

Vikram Seth, född i Calcutta, blev världsberömd genom den mäktigt episka romanen En lämplig ung man, som kom på svenska 1994 och blev en bestseller i Sverige och i en lång rad andra länder.

 


 


Birger Sjöberg
Kvartetten som sprängdes

Bengt Erlandsson alias Cello, amatörmusiker och journalist på Kuriren är en av de spekulanter som får se sina pengar gå upp i rök. Kanske har han bättre tur i kärlek. Sierskan Hanna Tornej har i alla fall spått att bleka fröken Märta Åsvik ska möta en mörk karlperson när löven slagit ut. Möt dem och deras bekanta i Birger Sjöbergs berömda och mycket underhållande småstadsskildring.

 
 Josef Skvorecky
Saxofonen

Josef Skvorecky emigrerade till Kanada 1968, omedelbart efter den sovjetiska invasionen i Tjeckoslovakien. Idag är han professor i engelska vid universitetet i Toronto. Tillsammans med sin fru driver han där ett eget bokförlag "68-Publishers" som ger ut den oppositionella tjeckiska litteraturen av idag.


Bland de viktigaste böcker ur Skvoreckys rika produktion kan nämnas romanerna "The Cowards"(1958), "Miss Silver´s Past" (1969), deckaren "Smutek por Borovky" (1966) och den senaste romanen "The Engineer of the Human Soul" (1979).

Den artonårige tjeckiske pojken har bara en dröm: att få se och spela en bassaxofon. Men när den stora dagen kommer och drömmen kan gå i uppfyllelse ställs han inför en omöjlig konflikt. Av nazisterna ombeds han att spela i en tysk orkester vilket under krigsåren innebar att riskera livet som kollaboratör.

En bitterljuv humor blandas här med en unik inlevelseförmåga i det vardagliga och till synes triviala livet.

 

 


 


Britta Svensson
Lucia i svart

En blondin och fyra svartklädda punkare – det är bandet Lucia:
GLORIA – sångerska & poet med hjärtat fullt av kärlek som gör ont
MILLAN – trummis & hårdrockälskare som alla glor på i smyg
BILL- gitarrist & låtskrivare som är den enda som ser ut som en lucia
STAFFAN – basist & manligt alibi som är glad så länge han får vara med
ABRA, saxofonist & svartskalle med hopplös dragning åt fel killar.


Om vi fixar att hålla ihop kanske det kan bli nånting av oss.

Abra drömmer om att spela som Clarence Clemons – och om att kunna träffa en kille utan att vara full. Men varför måste bästisen Millan vara så himla svartsjuk? Varför måste morsan gnälla och hitta fel på allt? Och varför tjatar Ida Jansson, skolkuratorn, om att läsa in grundskolan på Komvux?

Om en helt vanlig tjej från förorten; om lojalitet, sex, musik och kärlek; om livet när ens farsa har dött och lämnat efter sig två saxofoner; om att försöka leva sitt jävla förbannade liv vid randen av undergången.

 

 Rose Tremain
Musik & tystnad

1629 anländer Peter Claire, en ung bildskön lutspelare med kärlekssorg, till Rosenborgs slott för att ta tjänst i danske kungen Kristian IV:s hovorkester. Kungen har stora bekymmer med svindlande skulder efter 30-åriga kriget och dessutom en högeligen lättfotad hustru, Kirsten, som lägger sten på börda.

Sin tröst söker kungen i musiken och i drömmen om ett observatorium.

Den unge mannen blir både observatör av och offer för ett hov fullt av intriger och lustar. Han slits mellan sina plikter och sin himlastormande kärlek till kungagemålens ljuva kammarjungfru Emilia.

Många röster kommer till tals och många märkliga historier i sagoton tränger fram i denna doftrika roman. En kontrasternas berättelse som rymmer gott och ont, ljus och mörker, ömhet och våld. Och både musik & tystnad.

 

 Göran Tunström
Juloratoriet

Juloratoriet tar sin början i Sunne, där man återigen samlats för att uppföra Bachs jublande Juloratorium. Därifrån vidgar sig berättelsen; den spänner över tre generationer, tar sin början på trettiotalet och slutar idag. Handlingen rör sig mellan Värmland och dess geografiska motpol – Nya Zeeland.


Men som en tråd genom hela romanen med alla dess fantasifulla händelser och skiftande människor löper Sidner Nordenssons sökande efter en balans mellan den ofrånkomliga sorgen och kärlekens helande och livsbejakande kraft.

Juloratoriet är en av Göran Tunströms rikaste och mest älskade romaner. Den belönades med Stora Romanpriset och Nordiska Rådets Litteraturpris då den publicerades första gången 1983 och har sedan dess givits ut i många upplagor. Flera gånger har Juloratoriet dramatiserats för teatern. Omslagets bild är från Kjell-Åke Anderssons filmatisering.

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04