c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Naturkatastrofer

 

Naturkatastrofer och överlevnad i skönlitteraturen


Böckerna presenteras med
omslag och baksidestext

eller förlagsinformation.
  Margaret Atwood
Onyx och Crake

" ett mer angeläget budskap har jag aldrig mött hos Margaret Atwood, än i denna gripande och mästerliga roman."
Nerikes Allehanda

Snömannen sover i ett träd, insvept i ett lakan. Han sörjer sin älskade Oryx och sin bäste vän Crake. Mat och andra förnödenheter försöker han hitta i ett ödelagt område där insekter förökar sig snabbt, och där nassonger och varjundar härjar i plebsområdena där vanliga människor en gång levde.
 

När han försöker få en överblick över det som hänt, tvingas han gå decennier bakåt i tiden. Hur kunde allt falla samman så snabbt? Han söker svaren på sina frågor i den resa han gör; till sitt förflutna och till Crakes högteknologiska bubbelkupol, där han skapade sitt ödesdigra Paradise Project som hela världen skulle komma att beklaga.

Med sitt fantastiska språk, sitt skarpa intellekt och sin svarta humor leder Atwood läsaren in i en värld som är allt annat än hjältemodiga, en bisarr men helt trovärdig värld befolkad av gestalter som fortsätter att leva i läsarens huvud långt efter att man lagt ifrån sig boken.

 
 Gordon Chaplin
Mörk vind

En sann berättelse om kärlek på liv och död.

Gordon och Susan var nyförälskade. De hade lämnat sina gamla liv bakom sig och ville förändra tillvaron tillsammans. Nu skulle drömseglatsen äntligen bli av. Båten var välutrustad, Gordon, en van och skicklig seglare. Susan lärde sig snabbt. Färden gick från Florida till Marshallöarna i Stilla havet.
 

När målet var nått och en sista avslutande etapp återstod kom stormen. Stormen som utvecklades till orkan. Katastrofen var ett faktum. Gordon överlevde mirakulöst. Men hans försök att rädda Susan var fruktlösa.

Gordon Chaplin är amerikansk författare och journalist som har arbetet på Washington Post, Newsweek och Esquire. Boken är en gripande och självutlämnande skildring av kärleken som slutade i tragedi.

 
 
   Ken Follett
Edens hammare

Han kallas för Priest. Efter år på flykt slår han sig ned i ett hippiekollektiv i en av Kaliforniens undangömda dalar. Där bygger han tillsammans med sina lärjungar ett isolerat idealsamhälle, utanför samhället. Men när ett kraftverksbygge hotar att ödelägga detta paradis, förbyts gruppens idealism till fanatism. Under namnet Edens hammare skickar man ett ultimatum till myndigheterna: kraftverksbygget måste stoppas, annars kommer en jordbävning att drabba Kalifornien. När hotet från Edens hammare når myndigheterna tas det först som tomma ord. Bara FBI-agenten Judy Maddox inser allvaret. Tidsfristen löper ut om fyrtioåtta timmar, innan dess måste Edens hammare stoppas. Klockan tickar.

 

  


Marianne Fredriksson
Syndafloden


Redan i upptakten till Marianne Fredrikssons nya bok börjar flodernas och havets vatten att stiga. Utanför städerna bygger slammet höga berg och folket kämpar för att hålla segellederna öppna. Några skyller på månen, andra på en klimatförändring. Teorierna är många - bara några få vet.


Mittemot den plats där Titzikona finner sitt utlopp i Stora Floden, längst in i bukten, ligger Noas skeppsvarv. Mot himlen reser sig en mäktig silhuett. Ett gigantiskt skepp tar form, det största världen skådat.

Noa har fått ett uppdrag, en beställning av den Gud som ämnar förstöra jorden och dränka människorna. I stor vrede sätter han och hans söner in hela sin envisa kraft i det vanvettiga företaget. Och när jordbävningen, stormen och skyfallen kommer höjer sig arken från marken och flyter till havs.

En skara människor lyckades fly och överleva. Men de fördes in i en tillvaro utan rötter och samband. Och utan tillit. "Människorna kommer aldrig att förlåta Dig", säger Noa till sin Gud.

"Syndafloden" är ett stort och kärleksfullt berättat epos som kommer att fascinera varje läsare. Romanen berättar om katastrofen men också om samspel och konflikter mellan Noa och hans hustru Naema, om sönerna Sem, Ham och Jafet, deras hustrur och barn. Det är en historia om förtryck och frihet, rädsla och kärlek, ondska och godhet. Och som alltid då myter får liv - och sällan får de så mycket liv som här - kommer vi att förstå att det som tilldrar sig i en annan tid gäller oss idag.

 
 Kathryn Harrison
Sälkvinnan

När Bigelow Greene i juni 1915 anländer till Anchorage förstår han att det inte kommer bli så enkelt som han har tänkt sig. På uppdrag av den amerikanska Vädertjänstens ska han upprätta en väderstation. Det är ett ensamt liv han lever i det lilla samhället som i så hög grad präglas av vädret: mörkret, snön, kylan, det oändliga ljuset under de korta sommarmånaderna. En dag lägger Bigelow märke till en aleutisk kvinna. Hon talar inte, säger inte ens sitt namn. När han vill följa med in i stugan hindrar hon honom inte. Inte heller när han tar av sig kläderna.
 

Sälkvinnan är en både märklig och suggestiv berättelse om två mycket ensamma människor. På en exakt prosa skildrar Harrison deras möte, den ordlösa kommunikationen som talar både förnedringens och kärlekens språk. Kathryn Harrison, född 1961, introducerades på svenska med Glöd och fick sitt ordentliga genombrott med den självbiografiska Kyssen. Hennes senaste roman var den kritikerrosade De röda skorna. Idag bor Harrison i New York och är även verksam som essäist och kritiker. ”Kathryn Harrison får oss inte bara att förstå de destruktiva följderna av sexuell besatthet, hon får oss också att värdesätta dess kraft att skapa självkänsla, dess förmåga att ge inspiration och kanske även försonas med det förflutna.” The New York Times ”Målande i sin beskrivning av det skimrande landskapet i Alaska, genomsyrad av myter och vetenskapens magi – detta är en underbart nyckfull, erotisk och provocerande tvärkulturell kärlekshistoria.” Booklist

 
 Stephen King
Pestens tid

Hela civilisationen är utslagen av en superinfluensa. Städerna stinker av lik. De få överlevande är bedövade av sorg och fasa, men söker sig till sist samman i mindre grupper. Då uppträder, först som drömmar, två krafter som vill samla de överlevande till sig. Den ena kraften vill förgöra den andra och en avgörande strid stundar.

 


När första utgåvan av Pestens tid landade på bokhandelsdiskarna var Stephen King ännu ett okänt namn. Det amerikanska förlaget ville inte satsa en förmögenhet på en tegelsten av en ännu oetablerad författare. King hade därför fått stryka 400 sidor av sin text. Numera är Stephen King minst sagt etablerad, han har därför sett över sin ursprungliga version, gett den en ordentlig gnuggning och här är den nu: den oavkortade, genomarbetade och mera utvecklade Pestens tid.

 
 Doris Lessing
Mara och Dann

Varje ny roman av Doris Lessing är en händelse och nu, som så många gånger förut, överraskar hon sina läsare med en helt ny genre.

Mara och Dann är en engagerande äventyrsberättelse i en fjärran framtid om två syskon och deras upplevelser i en sönderfallande värld, fylld av dårskap och ondska men ändå med glimtar av godhet och vishet. Som alltid hos Lessing handlar det egentligen om djupt existentiella frågor, om människors skiftande sätt att förhålla sig till varandra, till kunskapen, kulturen och civilisationen.
 

Mara och Dann är i grunden en lovsång till människans förmåga att uthärda och utvecklas, och i den unga Mara har Lessing skapat en av sina mest fängslande kvinnogestalter.

 
 Viveca Lärn
Den blå vänthallen

Markus Granat är snart femtio, en stillsam karl med något förvirrat i blicken. Många moderliga kvinnor vill ta hand om honom eftersom de tror att han är hjälplös. Men Markus är inbiten ungkarl. Han har jobbat på universitetsbiblioteket i Göteborg i hela sitt liv. Sina känslor får han utlopp för i de klassiska ryska och franska romanerna. Markus eget liv är behagligt monotont.


När den stora snöstormen rasar i november -95 beger sig Markus ut på en promenad i den igensnöade staden - en promenad som ska förändra hans liv. In på restaurang Vänthallen i Brunnsparken stormar Samantha Svensson: Samantha från Bohuslän med den alltför korta kjolen, den alltför påträngande dialekten, de alltför yviga gesterna, men med en röst som ingen annan. När snöstormen dragit förbi känner inte Markus igen sig.

 
 Susan Madison
Hoppets färg är vit

Det är samma dag som Will fyller fjorton år. För att fira honom beger sig hela familjen ut med båten. Allt hade varit perfekt om inte stämningen mellan Wills mamma och hans storasyster varit så irriterad.

När det börjar blåsa upp är det först ingen av dem som oroar sig, de har alla god sjövana och barnen och deras pappa ser det snarast som en utmaning. Men mamma Ruth blir mer och mer nervös. Hon har alltid varit rädd för havet och nu propsar hon på att de ska gå in mot land, tvärtemot allt sjövett. En stund senare är stormen över dem med full kraft. Båten kapsejsar och ett av barnen försvinner i vågorna ...
 

Detta är upptakten till ett omskakande och oerhört spännande familjedrama. Med suggererande berättarteknik, känslig karaktärsskildring och en både gripande och överraskande intrig håller författaren läsaren trollbunden från första sidan.

 
 Yann Martel
Berättelsen om Pi

Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.
Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra.

Vinnare av Bookerpriset 2002!

 

 Michael Morpurgo
Kensukes rike

Kensukes rike är en underbar berättelse om den elvaårige Michael, som har växt upp i ett litet samhälle i England. När hans föräldrar blir arbetslösa bestämmer sig Michaels pappa för att sälja allt de äger och köpa en segelbåt, Peggy Sue, för pengarna. Efter ett halvårs intensiv träning i segling ger familjen sig i väg på en jorden runt-seglats.

 


Under en förfärlig storm någonstans norr om Australien ramlar Michael och hunden Stella Artois över bord. När de till slut vaknar ligger de på en sandstrand på en ö, och på ön bor den gamle japanske mannen Kensuke. Han har levt där allt sedan han flöt i land efter en förlisning under andra världskriget.

Till en början har Kensuke och Michael på alla sätt svårt att förstå varandra, men så småningom växer vänskapen allt starkare mellan dem. Michael börjar njuta av livet på ön, men samtidigt saknar han sin familj oerhört: Saknar de honom? Letar de ens efter honom? Ska han någonsin få återvända hem?

 
 Hannah Nyala
Lämna inga spår

En spänningsroman utöver det vanliga.
De är beredda att göra vad som helst för att överleva och rädda varandra.
"Spänning som kryper in under huden Jag har inte läst något så spännande på länge!"
Länstidningen Östersund

Paul kommer inte tillbaka, något måste ha hänt. Det är över 30 mil till närmsta bebyggelse när Tally börjar gå.
 


Tally ingår till vardags i sök- och räddningsteamet vid den stora nationalparken i Wyoming och är tränad för att klara mycket svåra situationer. Men i Tanamiöknen är merparten av de överlevnadsknep hon kan nästan värdelösa. Här finns bara sand, taggiga buskar och outhärdlig hetta. Det enda som får henne att inte ge upp är Pauls tioåriga dotter Josie. För Pauls skull måste de båda kämpa, för hans skull måste de uppbåda allt sitt mod och all sin uppfinningsrikedom för att ta sig genom öknen tillbaka till civilisationen levande.
Snart har de också Pauls mördare efter sig och deras enda chans är att inte lämna några spår.
"Spänningsromanen Lämna inga spår är en lysande berättelse om hur en vuxen och ett barn behandlar faror och problem."
Dagbladet

 
 Ruth Rendell
Syndafallet

Regnet vräker ned över Sussex, floden Kingsbrook har svämmat över sina bräddar och åtskilliga hus står under vatten. Kommissarie Wexford har fullt upp med att hålla ett öga på floden som sakta men säkert äter sig in i hans egen trädgård, när en Katrina Dade ringer och berättar att hon tror att hennes barn och deras barnvakt har drunknat i vattenmassorna.


Dykare sätts in i sökandet efter de försvunna barnen och barnvakten, men det är något som inte stämmer och Wexford börjar misstänka att allt inte står rätt till hos familjen Dade. När så en tv-kändis hittar en bil med ett lik i utkanten av sina ägor men väljer att dölja sitt fynd för polisen, inser Wexford att han står inför ett av sina mer komplicerade fall. Det hela utvecklas till en mordutredning som kommer att föra honom ända till så avlägsna platser som Uppsala i Sverige.

 
 
 


Arthur, Roth
Lavinen

En 13-årig pojke som är ute på jakttur i Idaho under påsklovet överraskas av en lavin och han begravs i snön. Ett lufthål ovanför huvudet och tre ripor i jaktväskan håller honom fysiskt vid liv. Förtvivlat kämpar han för att överleva, men krafterna avtar steg för steg...

 

 Olov Svedelid
Strömkantring

År 2010. Midsommar i Trosa och dans kring majstången, allt tycks vara precis som det alltid har varit. Men plötsligt kommer en kall vindil, kylan blir snabbt allt värre och snart börjar det snöa  Inom kort är hela landet täckt av meterdjup snö.

För klimatologen Maria är det obegripligt eftersom inga varningstecken har synts. Och än mer obegripligt blir det när hela jorden samtidigt verkar löpa amok. Los Angeles drabbas av en förödande jordbävning och Dacca av en flodvåg som krossar allt i sin väg, tidernas värsta cyklon härjar i Honduras och en obeskrivlig hetta förlamar människor och djur i Sudan.
 

Maria får i uppdrag att undersöka hur det kommer sig att de meteorologiska prognoserna inte givit några tecken på den kommande katastrofen. Som medhjälpare väljer hon sin före detta man, den undersökande journalisten Verner, och tillsammans ger de sig iväg på en farofylld resa som för dem över stora delar av världen.

 
 Barbara Wood -
Marimis gåva

   
Marimi blir utstött av sin klan för att hon med sina magiska krafter trotsar shamanens påbud.
På sin vandring genom ödemarken följer hon sin andlige vägvisare korpen som leder henne till mat och vatten.
När hon når havet slår hon läger för att där grunda sitt folk, som hon döper till Topaa.

Erica är arkeolog och får i uppdrag att utforska en hittills okänd grotta utanför Los Angeles. Hon finner en grav, och tre ord ristade i en sandstensvägg: Den första modern. Vem var den kvinna som för flera tusen år sedan bebodde denna plats? Föga anar Erica att grottans gåta rymmer svaret både på hennes eget förflutna och hennes framtid.
I sin nya stora underhållningsroman låter Barbara Wood oss följa den magiska gåva som genom släktleden lämnas i arv från kvinna till kvinna.

 

Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04