c
  Bokskatter

        
Up

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Små pärlor
 


Små pärlor i litteraturen
-
ett urval av Margareta Blomberg-Jonsson. Akvarellen är också gjord av Margareta.

"Tjocka böcker kan ibland verka avskräckande. Därför har jag satt ihop den här listan över små böcker med stort innehåll.

De flesta tillhör mina absoluta favoriter och jag önskar dig trevlig läsning!"

Margareta

Böckerna presenteras med omslag och baksidestext.


Altan, Çetin,
En handfull himmel
Baricco, Alessandro, Silke
Berberova, Nina, Följeslagerskan
Brú, Heđin, Fattigmansheder
Böll, Heinrich, Doktor Murkes samlade tystnad
Cagnati, Inès, Tok-Jenny
Chamisso, Adelbert von, Peter Schlemihls sällsamma historia
Coelho, Paulo, Alkemisten
Delblanc, Sven, Prästkappan
Gaarder, Jostein, Vita Brevis
Goldman, Anita, Den sista kvinnan från Ur
Hesse, Hermann, Siddharta
Hove, Chenjerai, Ben
Johansson, Rolf  Samtal med gud om skapelsens brister
Kennedy, William, Järngräs
Kleist, Heinrich von, Michael Kohlhaas
Lagercrantz, Rose, Flickan som inte ville kyssas
Lagerkvist, Pär, Barabbas
Richaud, Frédéric, Kungens trädgårdsmästare
Schlink, Bernhard, Högläsaren
Stancu, Zaharia, Uruma, tatarens dotter
Tournier, Michel, De vise männen
Tunström, Göran, Ökenbrevet

Läs mer om böckerna:

 


Çetin Altan
En handfull himmel

Han har ständigt en känsla av att vara övervakad och förföljd. Han tycker att försäljarna som håller till i kvarteret beter sig konstigt och verkar ha honom under uppsikt. Mitt i natten blir han kallad till polisstationen och beordras att inställa sig i fängelse en vecka senare. Med vetskapen om att han snart kommer att förnekas dem tycks honom kärleken, en god måltid och den blå himlen nästan outhärdliga. Av en slump möter han gammal klasskamrat som erbjuder sin hjälp... 

”Hans prosa lever nära författare som Gogol och Kafka. Med förkärlek malar han upp miljöer och situationer, stämningar och lukter så att de träder fram alldeles levande.

Maria Bergom-Larsson. DN

”...Ju mer vi läser av honom, desto mer förstår vi att vi har mött en stor författare...” 

Radio-France 

”...Çetin Altans romaner för oss bort från klichéerna och vi får möta djupen i en verklig och annorlunda värld..."

 


Alessandro Baricco
Silke

"Trots att hans far tänkt sig en lysande militär karriär för hans del, hade Hervé Joncour till slut kommit att tjäna sitt uppehälle genom ett ovanligt yrke som, ironiskt nog, hade något så mjukt och behagligt över sig att dess kvinnliga framtoning inte helt gick att dölja.

För att tjäna sitt uppehälle handlade Hervé Joncour med silkesmaskar.

Det var 1861. Flaubert höll på att skriva Salammbô, elektrisk belysning var fortfarande bara en hypotes, och på andra sidan havet var Abraham Lincoln i full färd med att utkämpa ett krig han aldrig skulle få uppleva slutet på.

Hervé Joncour var 32 år.
Han köpte och sålde.
Silkesmaskar."

 


Nina Berberova
Följeslagerskan

Petersburg och Paris – revolutionsåren och 20-talet.

Unga fattiga Sonetjka erbjuds arbete hos den framgångsrika sångerskan Maria Nikolajevna Travina som mitt i revolutionsårens umbäranden lever ett liv i lyx och överflöd och som helt inriktar sig på sin egen framgång och ryktbarhet. 

Följeslagerskan är ett kammarspel där svartsjuka och avund är spelets inre kraft och motor. Med intensitet och stilla raseri berättar Sonetjka om sin motpol Maria Nikolajevna, om hennes skönhet och framgångar och inte minst om hennes kärlek.

Det ryska tjugotalets stormiga historia blir bara en stilla krusning i Sonetjkas lidelsefyllda tillvaro.

 


Heđin Brú
Fattigmans heder

När Fattigmans heder 1940 utkom i Färöarna blev romanen förbjuden läsning för ungdomen på grund av sitt ”grova språk” och sitt vardagliga umgänge med de heliga tingen. Den blev också en av de mest älskade böckerna i landets litterära historia. Idag är den en klassiker långt utanför det färöiska språkområdet. 

Fattigmans heder är trots sitt blygsamma format en sällsynt rik roman, ett stycke modern episk diktning med rötter i den urgamla nordiska berättartraditionen. Heđin Brú gestaltar brytningen mellan gammalt och nytt i färingarnas livsvillkor i en rad lika dramatiska som dråpliga episoder, läsaren tas med på valfångst, äventyrliga seglatser och strapatsrika strövtåg längs fjällbranter och klippiga stränder, i ständigt sällskap med de fattiga, de kluriga, de lata och de arbetsamma, de skvallrande och de gudfruktiga i deras kamp för livet i det barska landet Färöarna.

Heđin Brú är född 1901 och den oemotsagt främste av de färöiskskrivande prosaisterna. Fattigmans heder är tidigare översatt till de flesta europeiska språk. Detta är den första svenska utgåvan.

 


Heinrich Böll
Doktor Murkes samlade tystnad

Möt Doktor Bur-Malottke, som tänkte om under natten
Doktor Murke, som samlade tystnad
Faster Milla, som firar julafton flera gånger om året
Herr Broschek, som svarar i två telefoner på en gång
General von Machorka-Muff, som är en idealist
och många andra särpräglade personer i den underfyllda värld, som Heinrich Böll berättar om. Hans satirer över pösigt välstånd kan både stinga och lena. Vilketdera den gör – ja, det beror på läsaren själv.

 


Inès Cagnati
Tok-Jenny

...hon är Tok-Jenny, en ensam kvinna, en kvinna som lever avskilt från byn med sin dotter, oäktingen Marie, det oskyldiga föremålet för skam och vanära. Ty om galenskapen verkligen är den egenartade strategi som en individ hittar på för att uthärda det outhärdliga, ja då är Tok-Jenny galen, men galen bland galningar, såsom Sartre talar om förrädare bland förrädarna för att beteckna samhällets avskum.

LE QUOTIDIEN DE PARIS

 


 

Adelbert von Chamisso
Peter Schlemihls sällsamma historia

Den djupt originella och fascinerande historien om Peter Schlemihl, mannen som sålde sin skugga till djävulen, räknas som en av höjdpunkterna i den tyska romantiska diktningen och som en pärla i världslitteraturen. Den presenteras här i ny svensk översättning och med George Cruikshanks berömda illustrationer. 

 


Paulo Coelho
Alkemisten

Alkemisten är historien om en ung mans sökande efter livets innersta mening. Det är en magisk berättelse för vår tid, en fängslande blandning av myter, filosofi, religion och astrologi. 

”Alkemisten borde bli din vägvisare. Det är en bok om livet och för livet. Ta den till dig och bara njut. av den!” 

L’ÉVEIL 

 


Sven Delblanc
Prästkappan

Ett sällsamt par drar genom Tyskland år 1784. Den ene är en förrymd präst, med sönderlästa ögon under svullna ögonlock, håret står som en tovig halmstack. Den andre är en tvåmetersjätte, som män och kvinnor betraktar med samma åtrå. De har flytt undan en grym länsherre för att vandra i frihet och fattigdom enligt det evangelium som prästen Herman så gärna predikar.

Det blir en vandring full av äventyr: de dinerar vid furstars dignande bord, uppassade av lätt klädda nymfer. De för lärda samtal, de enrolleras i Hans Majestäts gloriösa armé och genom märkliga sammanhang blir Herman den som för de tyska arméerna till seger i slaget vid Egersdorff. Till sist hamnar de hos härskaren själv, Fredrik den store, och får lyssna till hans bittra livsfilosofi. Och hela tiden lyser som en ledstjärna för den förlupne prästen hans kärlek till den egensinniga fröken Ermelinda von Prittwitz.

Prästkappan är en satir och pikaresk i Swifts och Voltaires anda, en roman med humor, djupsinne, elegant pastisch och överflödande rik fantasi.

 


Jostein Gaarder
Vita Brevis

VITA BREVIS - livet är kort.

En kärlekshistoria från 300-talet. En tragisk berättelse om kärlek, celibat och religiös underkastelse. En roman som låter oss se senantikens filosofi ur ett nytt perspektiv.


Jostein Gaarder, som givit oss Sofies värld, berättar här den fantastiska historien om hur han i sin hand råkade få en samling självutlämnande brev skrivna på 300-talet av en kvinna, Floria Aemilia, till hennes älskade, kyrkofadern Augustinus. Vi får ta del av breven - fyllda av lidelse och glöd.

 


Anita Goldman
Den sista kvinnan från Ur

Hon hade en enda het önskan: att föda ett barn. En son. Hos det herdefolk dit hon kommit som maka åt hövdingen var en sonlös kvinna värdelös. För att uppnå sitt mål var hon till och med beredd att ge sin egen slavinna åt maken, och låta henne föda deras son.

Den sista kvinnan från Ur återberättar den bibliska historien om Abraham och Sara.


Det är en kraftfull roman, där vi kommer Bibelns människor mycket nära. Det är också en skildring av den ofrivilliga barnlöshetens smärta.

”Dess syfte är att visa hur det kvinnliga konsekvent nedvärderats i den västerländska kulturen.” 
Eva Ekselius i Dagens Nyheter 

”... beundransvärd stilistisk säkerhet ...".
Bernt Eklundh i Göteborgs-Posten 

ANITA GOLDMAN, f 1953 i Göteborg, bor sedan 1980 i Israel. Där arbetar hon som frilansjournalist för Riksradion och Göteborgs-Posten.

 


Hermann Hesse
Siddhartha

Siddhartha, en indisk bramanpojke, lämnar sin faders gård och de gamla gudarna för att leva i självövervinnelse och askes. Inte heller förnekelsen tillfredsställer hans längtan efter fulländning, och han ger sig ut i världen för att söka lyckan och livets mening. Han blir framgångsrik och förmögen, en livsnjutare som lär sig den sinnliga kärlekens alla möjligheter hos kurtisanen Kamala. 

Men ledan, och smärtan när en älskad son glider ifrån honom, driver återigen Siddhartha ut på vandring, mot en tillvaro som rymmer verklig kunskap och kärlek till världen som den är.

Hermann Hesse (1877–1962) är en av den moderna världslitteraturens mest betydande författare; han fick nobelpriset 1946. Siddhartha är en lågmäld, utsökt enkel berättelse, där hans livssyn och hans djupa insikt i den indiska mystiken fått ett fulländat uttryck.

 


Chenjerai Hove
Ben

Under det befrielsekrig som förvandlade Rhodesia till Zimbabwe lämnade Maritas son sin hemby och anslöt sig till motståndsrörelsen. När självständigheten vunnits var han en av dem som inte kom tillbaka. Det enda livstecknet är ett kärleksbrev till den unga Janifa, som oupphörligen tvingas läsa de få raderna för Marita.


Till slut orkar inte Marita med ovissheten längre. Hon bestämmer sig för att fly från byn och sin vite husbonde och ge sig iväg till staden, för att ta reda på vad som hänt hennes son.

Ben är en tät och poetiskt laddad berättelse från Zimbabwe, om orätt och övergrepp och om den långsamma befrielsen från förtrycket. Den belönades 1989 som bästa afrikanska roman. På ett egenartat och gripande vis berättar den om ett folks djupa förtrogenhet med det mytiska och om det aldrig döende hoppet.

 


Rolf Johansson
Samtal med gud om skapelsens brister

I en kruka invid en mur bor en gammal siargubbe. Den unge Ningal visar sig ha förmågan att höra allt det muren viskar om tidens natur, om det förflutna och det kommande. Gubben övertalar henne att avstå från det vanliga livet, att stanna i krukan bredvid honom och bli hans efterträderska. I gengäld skall hon inte nås av tidens gång...

Rolf Johanssons berättelse utspelar sig i sumerisk forntid och har sagans enkla form. I samtalen som förs där vid muren, mellan gubben, Ningal och andra, och ytterst med Gud, växer historien till en mångskiktad begrundan över vad kärlek, död, makt och lycka är. Med drastiska växlingar mellan högt och lågt blir den en både komisk och tragisk skildring av människans tidlösa villkor.

Jan-Bertil Andersson har illustrerat berättelsen.

 


William Kennedy
Järngräs

Det är Alla Helgons Dag 1938. Francis Phelan har just återvänt till sin hemstad Albany. Han är en luffare och lodis som nog aldrig skulle ha kommit tillbaka om inte demokratiska partiet hade betalat fem dollar till död- förklarade personer som röstar i valen. Francis har röstat 2l gånger.


Järngräs är en djupt fängslande roman om människor på flykt från sina villkor, om våld och överlevnad. På en säreget tät, underfundig och humoristisk prosa berättar William Kennedy om vanliga skröpliga människor i trettiotalets USA så att deras situation växer ut till något mycket allmängiltigt.

Francis Phelan må ha slarvat med sitt liv, men han har inte förlorat sig själv. Genom återvändandets skam och rännstenens förödmjukelse bevarar han sin värdighet. Järngräset böjs men det knäcks inte.

Med Järngräs har William Kennedy gjort det kanske entydigaste litterära genombrottet under hela efter- krigstiden. Romanen är ett av de betydelsefulla verken i den nya amerikanska prosan och har tilldelats Pulitzerpriset 1984.

 


Heinrich von Kleist
Michael Kohlhaas

”Kleists Michael Kohlhaas är skildringen av en man, som älskade rättfärdigheten för mycket. I en saklig ton, vilken endast accentuerar lidelsernas styrka, berättas den hemska historien om hur Kohlhaas går under, därför att han hellre föröder sitt och andras liv än viker en tum från sin rätt. Han är en välboren hästhandlare på Luthers tid, som blir illa behandlad av en slyngel till adelsjunker. 

Andras tröghet eller falskhet och hans egen halsstarrighet driver Kohlhaas att till sist ta rättvisan i egna händer... 

Den lugna relationen av hur en människa steg för steg drivs mot undergången, till synes av ganska tillfälliga yttre händelser men i själva verket i kraft av en hemskt obönhörlig logik, för tanken till Kafkas Processen. Det är ingen överdrift att kalla Michael Kohlhaas ett mästerverk.” 

Sven Linnér 

”Om berättelsen om hästhandlaren som blev upprorsman och mordbrännare för att få sin rättmätiga upprättelse kan man inte skriva annat än panegyriskt, den är evigt aktuell med sitt tema som dels är rättens förhållande till moralen, dels individens förhållande till samhället. Och den är berättad på den finaste och objektivaste tyska prosa som finns, ständigt full av konkretion och underbara detaljer, ständigt fri från känsloutgjutelser och ovidkommande kommentarer... 

... ett stort mästerverk.” 

Åke Janzon 

 


Rose Lagercrantz
Flickan som inte ville kyssas

Det fanns en gång i Prag en flicka som inte ville kyssa någon.

- Jag sparar mina kyssar till något viktigare, hade hon förklarat redan när hon var fem eller sex; och det gjorde hon rätt i, för en dag skulle det komma en annan som var värd varenda en.


- Orge. Och vem var han? Den största slagskämpen som någonsin hade skådats i lilla Friedeberg, som ligger väster om floden Oder.

Om hur han slog sig fram till flickan Annie och vidare genom 1900-talet, där världshistorien hela tiden försökte stoppa honom handlar denna bok. En saga ur verkligheten liksom den i boken om Lilla Geo - eller Flickan som kunde lura döden som utkom 1994.

 


Pär Lagerkvist
Barabbas

Det råder ing t tvivel om den saken: Pär Lagerkvists Barabbas är en märklig bok.

Jag kunde endast ana i vilken grad berättelsen om Barabbas äventyr var förknippad med historien om Frälsarens korsfästelse, i vilken grad ogärningsmannens oartikulerade utveckling var betingad av vad han sett eller trott sig se på Golgata, av allt det folkprat som följde tätt i spåren på denna gudomliga tragedi – som i det följande : skulle verka bestämmande för nästan hela mänsklighetens öde. 

Och det är just Pär Lagerkvists ”konststycke” att han utan minsta sviktan lyckats hålla sig kvar på den lina som tvärs igenom mörkret är så hårt spänd mellan verklighetens värld och trons. 
André Gide 

 


Frédéric Richaud
Kungens trädgårdsmästare

KUNGENS TRÄDGÅRDSMÄSTARE är en skönlitterär berättelse om en man som existerat i verkligheten. Jean-Baptiste de La Quintinie, född 1624, studerade juridik och började sin ämbetsmannakarriär men bytte sedan bana och blev agronom. Han blev snart en känd trädgårdsanläggare och fick skapa köksträdgårdar vid slott och herresäten.


När Ludvig XIV på 166o-talet uppförde sitt nya stora slott ute i Versailles kallade han dit La Quintinie och utnämnde honom till överuppsyningsman över de kungliga frukt- och grönsaksträdgårdarna. Av en sumpmark byggde trädgårdsmästaren upp en rikt varierad och vacker köksträdgård som finns än idag, Le Potager du Roi. 

I berättelsen är han en man som lever för sig själv och efter årstidernas rytm. Han prövar nya odlingsmetoder och lär upp de fattiga bönderna i byarna. Han förser slottsköket med de produkter som behövs för vardag och fest. Han är aktad och beundrad, inte minst av kungen, men vill inte delta i hovlivet. Glansen, glittret och intrigerna i salongerna föredrar trädgårdsmästaren att betrakta från sitt eget lilla rike.

Frédéric Richaud, f. 1966, gör här sin skönlitterära debut.

 


Bernhard Schlink
Högläsaren

Det är i Västtyskland i början av 60-talet. Michael, 15 år, går i gymnasiet, och en dag på hemväg från skolan blir han akut sjuk och tas om hand av en okänd kvinna. Efteråt söker han upp henne för att tacka henne med blommor. Det besöket blir inledningen till ett hemligt kärleksförhållande mellan dem.


Hanna är 36 år, arbetar som spårvagnskonduktör och bor ensam. Hon är vacker, sensuell, bräcklig och auktoritär. Hon vållar honom oändliga bekymmer - och hon gör honom klokare. Snart har de utvecklat en ritual. Han smyger hem till henne efter skolan och läser för henne -  ur klassiska verk av  Schiller, Lessing, Tolstoj. De älskar. Ibland gör de någon liten utflykt. Men Hanna förblir en gåta, hon bär på många hemligheter. Hans frågor om vem hon är och varifrån hon kommer får inga svar. Och en dag är hon försvunnen.

Först flera år senare återser han henne i en rättssal, där hon står anklagad för de mest ohyggliga brott och är ur stånd att försvara sig. hon döms till livstids fängelse. Men Michael kan inte överge henne, deras historia måste få en fortsättning.

Högläsaren är en vacker och grym kärleksberättelse, som samtidigt ger en ovanlig infallsvinkel på den tyska nationens uppgörelse med sitt förflutna.

 


Zaharia Stancu
Uruma, tatarens dotter

Uruma – tatarens dotter är en av de romaner av Zaharia Stancu som skildrar bondpojken Daries barndom och uppväxttid. Här berättas om en av anhalterna under Daries ungdomsår – de kaotiska åren efter första världskriget – då han ständigt söker ny tillflykt. Hans oro har fört honom ut i världen och hem igen.


Han hamnar i tatarbyn Sorg i Dobrogea, det karga landskapet vid Svarta havets kust. Den obestämda längtan han bär på konkretiseras i tatarflickan Uruma.

ZAHARIA STANCU (1902 – 1974) har länge framstått som Rumäniens främste författare. Han hade sitt ursprung i en fruktansvärt fattig bondemiljö i Valakiet.

 


Michel Tournier
De vise männen

Michel Tourniers nya roman bygger på en av Bibelns mest älskade legender, den om de heliga tre konungarna eller de tre vise männen som uppvaktade Jesusbarnet i krubban. Markusevangeliets skissartade figurer får i Tourniers färgstarka saga kött och gestalt och han vet att berätta deras respektive historia; Kaspar, den svarte kungen, söker bot för sin olyckliga kärlek till en ljushårig slavinna;

Baltasar, den gamle konstälskande kungen söker en förklaring till Guds ord i skapelseberättelsen: ”Låt oss göra människorna till vår avbild”; Melkior, den unge kungen som störtats av sin farbror, söker återerövra sin tron.

I en minnesvärd scen låter Tournier de tre konungarna vara gäster hos den fruktade kung Herodes som i Jerusalem berättar sin historia för dem, en historia som rymmer såväl fasansfulla massakrer, intriger och svek som storstilade reformprogram och grandiosa tempelbyggen.

Oväntat dyker också en fjärde kung, Taor, upp i berättelsen. Och det är till slut Taors dramatiska öde, hans väg från det njutningslystna indiska hovet till Döda havets fruktansvärda saltgruvor, som blir romanens gripande höjdpunkt.

 


Göran Tunström
Ökenbrevet

Detta är öknen.
Här har jag hela natten bankat på den tunna vägg som skiljer mig från det gudomliga. Mitt under bankandet tycker jag mig höra ett svar, så fort jag upphör  tystnar det också därifrån.
Handling och passivitet. Sömn och vaka. Stjärnljuset sköljer över mitt uppåtvända ansikte.


Det är Jesu röst vi hör. Han är berättare och huvudperson i "Ökenbrevet". Göran Tunström låter honom se tillbaka på sin barndom och ungdom, den tid i hans liv om vilken evangelierna har föga att berätta.

Den vi möter i "Ökenbrevet" är människan Jesus. Författaren vill inte förklara hans liv historiskt eller psykologiskt. Han berättar om vad som händer den unge Jesus och hur han upplever händelserna, framför allt den oförklarliga kallelse som drabbar honom, som han inte förstår och inte kan bli fri från.

I en serie bilder av ovanlig lyskraft och renhet låter han människan träda fram bakom alla våra bilder av Jesus, en människa, sedd som när hon för första gången möter världen. "Ökenbrevet" är en enkel, djup och gripande roman, på en gång åskådlig och visionär, strålande av ett starkt ljus.

 

 

Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04