c
  Bokskatter

        

           Startsida                                                                                                                                                                                                   

Startsida > Läsa > Svensk fantasy
 
       
Böckerna presenteras med omslag och baksidestext eller förlagsinformation.

 
 


 


Gunila Ambjörnsson
Tidens fånge

BonnierCarlsen, 2000

Kan man dras in i en film ? Drömmer Micke eller har han blivit förflyttad till en annan tid ?

Innan den nya videobutiken öppnar har Micke Nilsson aldrig varit med om något äventyrligt.

Vem är egentligen den mystiska Maria Bruhn som äger butiken?

Varför är hon så hemlighetsfull om sitt förflutna?

Och varför är det så viktigt att han ser "Tidens fånge" - en film som inte ens är färdig . . .

 

 


 


Karolina Bjällerstedt Mickos
Dorei

Måni, 2004

Larona kämpar förtvivlat för att återupprätta det fallna Storriket, och när hela Norrstad står i lågor inser hon att den nyfödda kronprinsessan Berilen måste föras i säkerhet. Uppdraget går till Dorei, en ung kvinna med ovanliga krafter. Som skydd far hon med sig soldaten Turq, duvpojken Gambor och den mystiske Sagern. Men det är onda tider. I skogen dånar trummor. Ryktet går om en hemlig sekt, de fruktade gnistbärarna. De sägs ägna sig åt blodsriter och leds av en man vid namn Mantor.

Dorei och hennes sällskap ger sig ut på en resa som blir farligare och mer fantastisk än vad någon kunnat föreställa sig.

Karolina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som informatör och journalist.

Dorei är tredje delen i sviten Till Fsperani. Den kan även läsas fristående. De två tidigare böckerna heter Mantor och Larona.

 

 Karolina Bjällerstedt Mickos
Larona

Måni, 1999

Det är dags för årliga förhandlingar mellan Storriket och Enhetliga Kejsardömet, parter i ett krig som aldrig tycks ta slut. I händelsernas centrum finns Larona som fästmö till prins Rostal av Storriket. Krigslyckan verkar vända uppåt när det viktiga Norrstad återerövras ur fiendens hand. Men vem har egentligen tagit makten i Norrstad? Och vem är den mystiske betjänten som så snabbt fått Kungens förtroende?

Från sin uppsatta position ser Larona att både Storriket och den kungliga familjen håller på att falla samman. Hon dras in i en sammansvärjning som inte bara hotar att stjälpa den uråldriga maktbalansen utan också avslöja vem hon egentligen är.

Karolina Bjällerstedt Mickos bor och arbetar i Järfälla utanför Stockholm.

Larona är andra boken i romansviten Till Esperani, hennes fängslande och förunderliga debutverk. Första boken heter Mantor.

 

 Karolina Bjällerstedt Mickos
Mantor

Måni, 1998

Vem är Esperani, som alla på teatern Fågelgården pratar om? Och vilka är fritänkarna, vars torn bränns ned varje år på Vårfestens afton?

Mantor är en ung adelsman som flyr från ett krig som hans land utkämpat i generationer. Han byter identitet och blir flöjtist på en teater i det fjärran Pyros, ett kulturellt och religiöst centrum där teaterkonst och gudsdyrkan är intimt sammanflätade.

Mantor har kommit undan kriget, men i Pyros lurar andra faror. Templet och Högsta prästinnan håller staden i ett järngrepp, och många av invånarna är beredda att göra vad som helst för att upprätthålla religionens makt.

Karolina Bjällerstedt Mickos bor i Järfälla och arbetar som frilansande journalist och informatör.

Mantor är första boken i hennes sällsamma och spännande debutverk Till Esperani. Andra boken i sviten heter Larona.

 

 Christina Brönnestam
Svart eld

Natur och kultur 2000

Christina Brönnestam debuterar i romanform med Svart eld, berättelsen om pojken Jarga, ensam, envis och olycklig. Han är smedslärling åt sin avskydde fosterfar Sahrne. Men båda är flyktingar i främmande land och trots ömsesidig animositet har de bara varandra att hålla sig till. Jarga har en dröm om att han är något annat än den fattige flyktingen, att han är av ädel härkomst och att han en dag ska få återförenas med sin familj, sin riktige far.

Men det här är ingen sentimental berättelse. Jarga är en irriterande person, som bemöter sin omgivning med förakt och vrede. Ändå vinner han läsarens sympati. Jarga är komplicerad. Han är ond med också god. Ett försök att bryta upp ifrån fosterfadern för att hitta ett bättre liv, slutar i katastrof. I stället för att färdas mot friheten befinner sig Jarga plötsligt på flykt både från sitt förflutna och från det främmande mörker som lurar inom honom, ett mörker som hotar att förgöra både honom och de människor han kommer nära.

Samtidigt hotar en konflikt mellan tre länder att bryta ut i öppet krig. Riddaren Erlo, kungens unge gunstling, ser en möjlighet att lösa konflikten som både skulle säkra freden och göra honom själv till hjälte. Men hans framgångar väcker inte bara beundran hos omgivningen, och vad är han egentligen ute efter? Erlo och Jarga blir båda indragna i ett spel där svartsjuka, avund och maktbegär tycks ha huvudrollen.

 

 Inger Edelfeldt
Skuggorna i spegeln

Alfabeta, 2003

Äntligen en ungdomsroman av Inger Edelfeldt! På ett märkligt sätt får Arri en dag tillträde till en annan värld, Eidolon - ett skuggrike befolkat av höviska vampyrer. Deras tillvaro både skrämmer och lockar henne. Särskilt dras hon till den förföriske Leonidas. Han blir hennes vägvisare i den andra världen.

Så händer något oväntat även hemma i skolan. Den svartklädde och fantasifulle Oscar som Arri hela tiden dyrkat på avstånd besvarar överraskande hennes kärlek. Plötsligt känns riket Eidolon mindre lockande, rentav hotfullt. Men förbindelsen med vampyrriket är upprättad. Den har en särskild mening och hennes närvaro krävs där på ett sätt som prövar både hennes känslor och hennes mod. Till slut ställs hon inför ett livsavgörande beslut. Det måste fattas utan hjälp eller råd från någon.

"Mycket skickligt om tonårens ambivalens."
Svenska Dagbladet

 
 Pål Eggert
Ars moriendi

Paradishuset, 1998

‑ Stig upp Ariette, säger Malores.

Det är Ariettes Martyrdag idag. Hon ska gå i Carmines ‑ och Kristi fotspår ‑ och offra sig för menigheten.

 

Allt hade varit så enkelt för jungfrun om inte den mystiske riddaren Galois kommit till klostret för att utmana draken, och om inte medjungfrun Maria öppnat hennes hjärta för kärlek. Att avvika från vad traditionen bjuder, hotar att störta både henne och omgivningen ned i avgrunden. Vägrar hon lyda, kommer hon att kastas i den skrämmande kalla och mörka Gropen, där demonerna frestar de klentrogna.

Det är först i den stumma jungfrun Verrine med sin gåtfulla dans, som Ariette finner en väg till världen utanför ‑ en magisk värld stadd i förändring.

Hennes öde påverkas hela tiden av starka krafter, såväl goda som onda, i denna nya tolkning av S:t Georg‑myten. Ariette tvingas därför efter hand att lära sig den svåra konsten att dö ‑ Ars Moriendi.

Ars Moriendi ‑ konsten att dö är Pål Eggerts debutroman. Med ett gediget intresse för mystik och mänskligt utanförskap, skriver Pal Eggert (född ‑68) med känslig hand om människans ständiga ifrågasättande av sin plats i världen och vårt gemensamma kulturarv.

 

 Per Jorner
Blodmåne

Norstedt, 2002

En handfull magiker från ett hemlighetsfullt nätverk. En trupp legosoldater som för med sig en pojke från ett avlägset land. Några unga människor som skickats ut av sin orden för att lära sig handskas med varandra.

Alla färdas de mot samma mål, en gruvby vars glansdagar är förbi sedan länge. Det vidskepliga bergsfolket lever långt ifrån världen och sköter sina egna angelägenheter. Uppe på berget står den eviga stencirkeln, som mäter himlakropparnas rörelser.

Gula löv faller i höstdunklet. Regnstänk glimmar på fönsterglas. Daggen blänker i morgondimmans spar, råkorna samlas, och gamla och nya maktförhållanden ställs på sin spets medan fullmånen nalkas.

 

 Per Jorner
Efter lägereldarna

Norstedt, 1998

Tim lever ett sorglöst, kringströvande liv i och omkring Vildsvinsskogen med sina tre vänner, ett liv som han älskar och inte kan se. b~ortom. Desto sorgligare blir det för honom när grundvalarna för det livet tas ifrån honom och i ett slag tycks försvinna bortom horisonten.

Genom ett par oförutsedda möten dras Tim in i en händelseutveckling som han inte kan förstå, en konspiration som kan störta Riket i inbördeskrig. T'illmätt en betydelse som han inte vill acceptera och förtvivlad över sina försvunna lägereldar försöker han välja sin egen väg. Men ingenting är enkelt, och under sitt sökande efter vad han egentligen vill tvingas T'im lära sig andra saker, som hur man behandlar megaloper, hur man undviker att drivas till vansinne av pälsklädda skogsvarelser, och varför sommarfester och flodvågor helt enkelt inte går ihop.

 
 Krog Niklas
Den stora fredens krig

Rabén& Sjögren, 2004

Dräparen hävde sig upp på murkrönet framför mig. Den här gången fanns det ingen wyvern som kunde bära mig därifrån. Dräparens kropp var ett oformligt dunkel av grönsvart hud; ett stramt rutnät av ådror sträckt över böljande muskler. Det var som om träsket själv fått liv. Det lilla fackelljus som fanns på krönet tycktes försvinna rakt in i dräparens kropp. Tyngden i dess rörelser var förlamande. Ingenting skulle kunna hejda en sådan varelse.

När Unadans urhaan dör utses en oansenlig kvartersmästare till efterträdare. De trollkunniga i riket tror att deras nya härskare är den första någonsin som styrt landet utan påverkan från de två urmakterna. Han är den som ska befria Unadan från de eviga krigen mellan makterna.
  Men i ensamhet möter urhaanen en skugga i sitt rum, en skugga som styr hans vilja och måste hållas hemlig för alla.

  Samtidigt lägger sig ett hotfullt mörker över stad efter stad i riket. En enorm best har vaknat ur sin flera tusen år långa sömn i träsken vid Ockorumbergens fot. Genom mörkret leder han en armé av fasansfulla bestar för att ödelägga Unadans alla städer.

 

 Niklas Krog
En härskares själ

Rabén & Sjögren, 2001

Den efterlängtade tredje och sista delen i fantasytrilogin om Frihetskrigen.

Tusen år har förflutit sedan det andra Frihetskriget och Unadan har fått en ny härskare ‑ Moriam ‑ avskydd och fruktad, men så stark att ingen vågar utmana henne. Två barn lever tillsammans med Moriam i borgen Ainamoor: Kazar och Yana. Hon påstår att hon är deras mor, men Kazar vet att hon ljuger.

Kazar har en egendomlig förmåga han ser bilder av det som har skett eller kommer att ske. Han ser ett fruktansvärt hot, ett hot som bara Moriam känner till. Är Kazar den frihetskämpe som Unadans folk väntar på, eller är han ett redskap i händerna på makterna som en gång skapade världen och som nu vill erövra den igen?

Vem är ond och vem är god i denna fartfyllda fantasybok?

En härskares själ kan läsas som en fristående berättelse.

 

 Niklas Krog
En krigares hjärta

Rabén & Sjögren, 1999

Han grips av en förlamande fasa som slår emot honom i vågor: En stridsbest! En omänsklig och kall varelse, något som aldrig tidigare skådats...

Sayn är uppfostrad till krigare. Han ska göra tjänst tillsammans med sin wyvern, både vän och riddjur, på den allra svåraste av poster: riket Ebomorros yttersta gränsvakt på en kal klippö långt ute i havet.

Ön anfalls. Bakom stridsbestarna och anfallet står den mystiske Korgath. Han har fått magiska krafter av den demoniska Andra Sidan, som nu i tusende år väntat på att ta herraväldet över världen. Det första angreppet avvärjs, och Sayn far några dagar att bekanta sig med de andra två i sin stridsgrupp. En av dem, Erevion, är magikunnig, något som ska visa sig få stor betydelse...

Nu söker Korgath den Första Sidans förkämpe och tecknen tyder på att det är Sayn. Men Sayn tvekar. Det räcker inte med stridskonst för att övervinna Korgaths och den Andra Sidans ondska, magi måste till. Och finns all rätt hos den Första Sidan? Förhållandena i Ebomorro verkar visa på något annat. Sayn och Erevion blir allt mera tveksamma...

Ett storslaget och spännande fantasydrama, av en redan kritikerrosad svensk författare.

 

 Niklas Krog
En magikers styrka

Rabén & Sjögren, 1999

Tusen år har förflutit sedan det första Frihetskriget. Efter en lång och blodig kamp förvisades makterna bort från världen, till andra sidan Avgrunden. Trollformeln som kan öppna porten till Avgrunden fångades i en bok ‑Domedagsboken.

Om denna kamp handlar del ett i Niklas Krogs fantasytrilogi, En krigares hjärta. Andra delen, En magikers styrka, börjar i magiskolan i borgen Ordakeen, där Domedagsboken förvaras.

"Den unge mannen stannade darrande i mörkret och sträckte ut en hand framför sig. Det var så svart i den trånga gången att inte minsta nyans gick att urskilja, men han visste att den fanns där, Barmash‑an-Feydak ‑ dörren vid världens ände. "

De onda makterna släpps återigen lösa i Unadan och ingenting verkar kunna stoppa dem. I tusen år har rikets invånare förlitat sig på magiska krafter, men den här gången är det magin som får bestarna att anfalla.

I En krigares hjärta fördes den hårda kampen om Unadan med svärd. I En magikers styrka krävs det övernaturliga krafter för att återigen förvisa makterna till andra sidan Avgrunden.

En magikers styrka kan läsas som en fristående berättelse.

 

 


 


Kristoffer Leandoer
Änglar i hissen

BonnierCarlsen, 1998

Om det plötsligt finns en hiss i trädgården, ska man bara kliva på den då?

David gör det, och han kommer  till en plats där träd växer ur parketten och alla sover. Nej inte riktigt alla, de bevingade är vakna. Och skogvaktaren med sina hundar.

David inser snart att  han har hamnat fel, han måste hem igen. Frågan är bara om någon tänker hjälpa honom.

 

 


 


Kristoffer Leandoer
Fjädrar på vinden

BonnierCarlsen, 1999

Det finns många världar – och nyckeln till portarna mellan dem är en fjäder. En sådan har David. Fast han vill inte använda den.

Men i Spegelvärlden smider Vivian sina planer. Och för att förverkliga dem behöver hon öppna porten till vår värld.

För att hindra henne måste David stå emot krafter som har samlats i hundratals, ja kanske tusentals år  . . .

 

 


 


Kristoffer Leandoer
Hundarna i stenen

BonnierCarlsen, 2001

Hundarna år lösa!

De tre bestarna som David mötte tillsammans med Skogvaktaren har släppts lösa i vår värld ‑ och det var David själv som befriade dem når han läste runorna på den gamla stenen.

Han vet att det är honom de är på jakt efter, honom och den änglafjäder som är nyckeln mellan världarna.

Det finns bars en sak att göra, att fly!

Men kan han lämna hundarna att härja fritt över Sanntuna?

De två tidigare böckerna i serien heter Änglar i hissen och Fjädrar på vinden.

 

 Kristoffer Leandoer
Tornseglarna

BonnierCarlsen, 2002

Han är bara en vanlig flyktingpojke från de ständiga småkrigen på fastlandet, det är Cassemelia säker på. Men ingenting vet de om honom, och i kväll ska Cassemelia för första gången i sitt fjortonåriga liv hjälpa till att peka ut en människas namn och öde. Hon har mycket att fundera över, innan hon ställer sig i den stensatta cirkel som bara hon och de andra i väktarfamiljen får beträda.

Det är ett år sedan som Nikolaj försvann spårlöst från huset på Öland.

Nu är Ursula på besök, och hans bror Natanael visar henne alla de platser som var Nikolajs speciella gömställen ‑och plötsligt hamnar de mitt uppe i någonting som är fullständigt omöjligt att förklara...

Kristoffer Leandoers fantasy‑böcker har lovordats för det drivna, poetiska språket och för hans skickliga sätt att balansera mellan magi och vardag.

 

 


Bertil Mårtensson
Maktens vägar 1: Vägen bort

Det finns fortfarande de som inte vill tro att förvildade drakar en gång strövade genom världen. Inte heller tror de på skrämmor, istroll eller jagurer. Självklart har de aldrig ridit norrut på ett trolls axel eller flugit över bergen inkrupna i en jätteörns fjädrar. Har de mött isdrottningens blick? Har de forsat fram över glaciären burna av en flod som rinner så snabbt att den aldrig hinner frysa?
Det stora som sker, sker ofta tyst. Så också i munken Vesaurus sagokrönika om händelserna under den epok då det Gamla riket gick under.

Bertil Mårtensson är författare och filosof vid Lunds universitet. Han har bland annat belönats med Expressens Sherlockpris för bästa kriminalroman och med Euroconpriset för bästa svenska science fiction-roman. Maktens vägar är den enda svenska fantasytrilogin av internationell klass; den här utgåvan är reviderad av författaren.

 

 


Bertil Mårtensson
Maktens vägar 2: Vägen tillbaka

Det finns fortfarande de som inte vill tro att förvildade drakar en gång strövade genom världen. Inte heller tror de på skrämmor, istroll eller jagurer. Självklart har de aldrig ridit norrut på ett trolls axel eller flugit över bergen inkrupna i en jätteörns fjädrar. Har de mött isdrottningens blick? Har de forsat fram över glaciären burna av en flod som rinner så snabbt att den aldrig hinner frysa?
Det stora som sker, sker ofta tyst. Så också i munken Vesaurus sagokrönika om händelserna under den epok då det Gamla riket gick under.


 

 


Bertil Mårtensson
Maktens vägar 3: Vägen ut

Det finns fortfarande de som inte vill tro att förvildade drakar en gång strövade genom världen. Inte heller tror de på skrämmor, istroll eller jagurer. Självklart har de aldrig ridit norrut på ett trolls axel eller flugit över bergen inkrupna i en jätteörns fjädrar. Har de mött isdrottningens blick? Har de forsat fram över glaciären burna av en flod som rinner så snabbt att den aldrig hinner frysa?
Det stora som sker, sker ofta tyst. Så också i munken Vesaurus sagokrönika om händelserna under den epok då det Gamla riket gick under.


 

 Cannie Möller
Felicias ö

BonnierCarlsen, 1996

Kana tillhör de utvalda i Urbs.

Hon vet att barnet hon bär i sin kropp inte är hennes eget, det tillhör vetenskapen. Om Urbs ska kunna behålla sin ställning som världsimperium måste människorasen förädlas. Så snart barnet är fött kommer hon inte att ha något inflytande över dess framtid.

Strax före barnets födelse lyckas Kana fly från det hårdbevakade gencentret. I skogarna finner hon dem som Urbs stött ut ‑ de kriminella, de lytta, de upproriska. På en flotte lyckas sju vuxna, ett spädbarn och en hund undkomma förföljarna. Till slut når de ön Insula.

Tillsammans med de utstötta bygger Kana upp. ett samhälle på Insula. Där växer dottern Felicia upp. Till ön söker sig också Arion, pojken som kommer att spela en avgörande roll ‑‑ för den femtonäriga Felicia men också för Kana.

 

 


 


Cannie Möller
Felicias resa

BonnierCarlsen, 1998

Felicia vet inte vem främlingen är som kommer över klipporna i Arions sällskap. Hon vet bara att nu måste de fortsätta flykten.

När de gav sig av från Urbs var de tre ombord på flotten ‑ nu är de sex.

De ställs inför många hot i sin flykt mot friheten. Det största Motet kommer från Urbs. Hur långt Felicia än färdas kan man i ett kontrollrum på andra sidan havet avläsa signaler . . .

Men detta vet Felicia ingenting om.

Felicias resa är en tät roman om unga människors liv i en obestämbar framtid, när stora delar av jorden är ödelagd.

 

 


 


Andreas Roman
Demonen

Neogames, 1999

Den fristående fortsättningen på Dräparen

Dräparnas ledare kämpar mot demoner. På nätterna plågas hon av mardrömmar, och på dagarna brottas hon med skuld och ångest. En gång var hon övertygad om att hon gjorde rätt. Nu är hon inte så säker längre. Men bakom henne, bland skuggorna, står en man och viskar giftiga ord i hennes öra, och fjättrar henne till plikten som hon bär. Men hon vet att någon är på väg till henne, någon som hon en gång betraktade som vän men som nu är hennes dödsfiende ‑ kanske kan han vara befriaren som bryter hennes kedjor och gör henne fri.

När Ran vaknar, befinner han sig i Sunariskogen. Han har inget minne av vem eller vad han är, men när människorna som har omgivit honom under de senaste åren alla är där, återvänder minnet bit för bit och allt blir klart för honom. Med det växer också ett hat fram, riktat mot en enda person: Mara.

Ran blir som besatt av tanken på hämnd, och allt han ser framför sig är kvinnan som har förrått drakväktarna och svikit allt de kämpat för. Allt annat omkring honom bleknar, och han påbörjar en hänsynslös jakt i tron att kampen som har pågått i tusentals år, kommer att få sin lösning om Mara betalar med sitt liv.

 

 Andreas Roman
Drakväktare

Neogames, 1998

När skymningen sänker sig över Asharien rusar en ensam man genom skogen. Han är livrädd och jagad av onda män som har hans familj fången. Men han är beredd att offra sitt liv för att de ska återfå sin frihet.

Någonstans i en glänta sjunker en ung kvinna förtvivlat ner på knä. Hennes brors liv rinner ut i jorden och hon kan bara uppgivet se på när hans livsgnista långsamt slocknar.

I skogen finns också en liten trupp legosoldater. De är hyrda av en kvinna som söker efter ett tempel, sista delen i en plan som nu närmar sig sin fullbordan. Men tiden är knapp; hon är förföljd och hennes fiender är henne hack i häl.

När allas vägar till slut korsas, väcks en slumrande konflikt till liv och de små människorna kommer snart erfara att deras liv aldrig mer kommer bli som förut.

"Redan från början är det spännande och man blir överraskad av bokens vändningar mer än en gång. "Östgöta Correspondenten

 

 


 


Andreas Roman
Dräparen

Neogames, 1998

Den fristående uppföljaren till Drakväktare

För tusentals år sedan sträckte sig det coloniska imperiet över nästan hela Mundana. De odödliga drakväktarna bar imperiet på sina axlar och de dyrkades som gudarnas sändebud.

Nu är det ingen som minns imperiet och allt som återstår är ruiner. När imperiet föll fick drakväktarna skulden och de jagades av dräparna, en hängiven samling män och kvinnor som med tiden blev övertygade att imperiet kunde resa sig igen och att priset för det var drakväktarnas blod.

Många av drakväktarna är döda nu. De som är kvar är spridda över världen, ständigt på flykt från dräparna som enats. och blivit starkare under en ny, målmedveten ledare. Det verkar bara vara en tidsfråga innan den siste väktaren faller.

Tre år har gått sedan händelserna i Sunariskogen. Selina är anklagad för kätteri i sin hemstad. Madelein kämpar mot ensamheten och skulden hon känner för sin brors död. Men en vän är på väg för hämta dem, en man som beslutat att inte låta dräparna ta den seger de söker, och än en gång dras kvinnorna in i den urgamla konflikten mellan väktarna och dräparna. Men den här gången är det annorlunda, för nu samlas drakväktarna för att förbereda sig inför en slutgiltig kamp och slå tillbaka.

 

 Sven Christer Swahn
Jag lovar dig

Lindfors, 1979

De flesta familjeträd rymmer ruttna grenar som man helst talar lågt om.

Per Augusts stamtavla rymde inte ett enda kristet, anständigt skott. Vart man såg kryllade det av trollkarlar, häxor, kloka gubbar, författare och andra odågor.

Vad annat göra än bita i de sura äpplena och ta skeden i fula hand?

Per August beslöt sig för att uppsöka sin släkts förflutna, den demoniske Doktorn som öppnat praktik i iskalla sumpmarker och de Sjukna Stad där Doktorns svartkonstbok hamnat.

Men vad han inte hade räknat med var att hans hustru Maria skulle inkallas som konsult åt de Goda Makterna...

En fantasiroman om djävulsförskrivning och uppdrag i sjunkna städer.

Sven Christer Swahn har skrivit en roman som är en blandning av klassisk spökhistoria och närmast utmanande regionalism, men aldrig förr har en stad varit så Djupt Sjunken som den barndomsstad Per August försöker frälsa, det vill säga: sänka på riktigt.

 

 Cecilia Wennerström
Landet nära tidens rand (Sagan om Rand. 1)
2. omarb. uppl.

Wela, 2004

"Över kanten på platån krälade en grå dimma och en efter en formades små män, kvinnor och barn som packade ihop sig på den trånga avsatsen. Alla bar på en släckt lykta. De tycktes tränga sig mot osynlig barriär som hindrade dem från att komma in i rummet. De blev fler och fler. Det var obegripligt att stenavsatsen kunde rymma så många. Den osynliga barriären bågnade av deras tryck."

Ramgor, den siste levande demonen, vill komma åt teknik att skapa tidsrevor för att kunna lämna sin trehundratusenåriga exil i intighetens dimension. Därför har han tillfångata shazkvinnan Vahinya, en av Rands skickligaste magiker och uppfinnare av den senaste och mest moderna formen av tidsrevan. När Petra Bravo, 20‑årig genetikstuderande från Enskede, försöker rädda Vahinya blir hon själv fånge. Ramgor använder Petra som gisslan för att tvinga Vahinya att skapa en tidsreva genom vilken han kan gå in i människornas värld och störta den i kaos...

Cecilia Wennerström är saxofonist och programmerare. Sagan om Rand I: Landet nära tidens rand är hennes debutbok. Den första upplagan av boken kom ut på Ord & Visor och presenterades i SVT Röda Rummet i maj 2003. En översatt e-boksutgåva, Saga of Rim I: The Land on the Rim of Time, har nominerats till Dream Realm Award I USA.

 

 Cecilia Wennerström
Lyktbärarnas återkomst (Sagan om Rand. 2)

Wela, 2004

"Framför henne i dunklet glimmade ett sjunkligt, blåaktigt ljus. Ett lykthus låg där, bränt, halvsmält, förstört, med stag av svart metall spretande kring sig och kedjor hängande från ett söndertrasat hölje. Inne i ljuset lyste ett vidrigt, blågrått ansikte, en flämtande, ondskefull spökvarelse, som inväntade hennes attack med fasansfullt självförtroende."

Den unge jimbugen Lhan har fått i uppdrag av Rands Högsta Råd att utreda ett mord. Petra Bravo låter sig motvilligt lockas tillbaka till Rand för att hjälpa honom med utredningen. Shazpojken Jend är också med i form av Petras katt, Primus Precis. De tre anar så småningom att en fruktansvärd plan döljer sig bakom mordet...

Cecilia Wennerström är saxofonist och programmerare. Sagan om Rand II: Lyktbärarnas Återkomst är den andra fristående delen i berättelsen om landet Rand. En översatt e-boksutgåva av första delen i serien har nominerats till Dream Realm Award i USA.

 


Skicka E-post till
info@bokskatter.se med frågor eller synpunkter på denna webbplats.
Copyright © 2013
Webbplatsen är uppdaterad: 2013-01-04